10. Magyar Teátrum Díjátadó Gála

2019. december 17-én, 19 órától, tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Teátrum Díjátadó Gála, melynek helyszíne ezúttal a Fővárosi Nagycirkusz lesz.

A díjat átadó Magyar Teátrumi Társaság 2008. november 24-én alakult meg a Debreceni Csokonai Színház épületében. Tizenöt alapító tagja a Békéscsabai Jókai Színház, a Debreceni Csokonai Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Kecskeméti Katona József Színház, a Soproni Petőfi Színház, a Székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Szolnoki Szigligeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház,  a Goldmark Károly Művelődési Központ – Balaton Kongresszusi Központ és Színház, a Cervinus Teatrum Szarvas, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft., a Turay Ida Színház – Szemiramisz Kht., a Mozaik Művészegyesület és a  Mandala Dalszínház Egyesület. A Társaság elnökének Vidnyánszky Attilát választotta meg.

A Magyar Teátrumi Társaság célja a magyar színjátszás hagyományainak ápolása, a magyar nyelven játszó színházak partneri együttműködése, a színház-és társművészeti érdekképviselet, szakmai találkozók, fesztiválok és estek lebonyolítása, valamint állandó művészeti szakmai fórumok működtetése.

A Magyar Teátrumi Társaság a 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjjal a színházi háttérszakmákat és azok legkiválóbb, színházművészet iránt elkötelezett dolgozóit ismeri el erkölcsi és anyagi értelemben. A díjra jelölés legalább két, állami díjjal elismert neves színházi szakember, és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata alapján történhet. A jelöltek közül a Magyar Teátrumi Társaság elnöksége választja ki a díjazottakat, akiknek az elmúlt években 53 díjat adtak át.

Az idei Magyar Teátrum Díjátadó Gálaműsorát a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, Tege Antal rendezi, amelyen a Békéscsabai Jókai Színház művészei zenés műsorokkal köszöntik a háttérszakmák kiválóságait. Többek között fellép: Katkó Ferenc, Gulyás Attila, Liszi Melinda, Csomós Lajos, Komáromi Anett, Szabó Lajos, Gábor Anita, Földesi Ágnes és Czitor Attila.

Tekintsen be a kulisszák mögé, videóink által ismerje meg a Magyar Teátrum Díj létrehozásának okait, fontosságát és a színjátszás különleges háttérszakmáit.

 

 

 

Vajon mit csinálhat egy zsinóros a színházban? Erre a kérdésre ad választ, ez a videó!

 

 

 Skip to content