Aloss Cirkuszt! - 1. forduló

Az első választott képünk: az Artisták trapézon című, 1890-ben készített cirkuszi plakát. A plakát a litográfia (magyarul: kőnyomtatás) eljárással készült. A lifográfia síknyomású grafikai eljárás amelyet Aois Senefelder német nyomdász talált fel (1797-98). A nyomtatás a kő, a festék, a sav és a víz kémiai reakciójának felhasználásával történik. Színes nyomatok is készíthetők, ilyenkor annyi követ kell használni, ahány színről szó van. Szénsavas mészkőre krétával rajzol a litográfus. A követ ezután vízzel itatja át. A kőre hengerelt festék csak a zsírkrétával fedett helyeken tapad meg, ahonnan pedig a ráfektetett papírlapra kerül gyenge nyomás vagy hengerelés következtében. Ezt a grafikai eljárást különösen a múlt század végén használták, de még e század első felében is alkalmazták, főleg többszínnyomású rajzok; plakátok sokszorosítására. Egyik legismertebb alkalmazója Henri de Toulouse-Lautrec francia festő volt. (forrás: Széchenyi Egyetem honlapja)

Segítségül mutatunk egy fotót, a festményen látható fliegende számról: az orosz MAYYA csoport tagjai nemrég a Fővárosi Nagycirkusz porondja fölött repültek. Az egymás iránti maximális bizalom, koncentráció és egymásra figyelés jelenik meg a klasszikus levegőszámok egyik legkiemelkedőbb teljesítményeként számontartott fliegende, avagy lengőtrapéz számban. A 6-10 méter magasan egymás karjaiba szálló artisták könnyednek tűnő lendületes mozdulatai mögött precízen kiszámolt ritmus van: a lengőtrapéz egy olyan cirkuszi zsánerszám, amelyben a másodperc tört része és minden milliméter különös fontossággal bír.

Tetszik a plakát? Tudod utánozni? Esetleg jobbat tudsz csinálni? Rendezd be otthon képzeletbeli cirkuszodat, és az elkészült műalkotást küldd el 2020. április 12. (vasárnap) éjfélig a nyeremenyjatek@circus.hu e-mail címre. A pályamunka lehet ecsetekkel vagy számítógéppel készített festmény, rajz, gyurmaszobor, fotó, maximum 30 másodperces videó, plüssállat cirkusz, stb. – szabad kezed van, minden a képzeletedre van bízva!

A beérkező alkotásokat két kategóriában díjazzuk:

  • ÓVODÁSOK ÉS ISKOLÁSOK: Amikor küldöd a rajzodat, a levélbe ne felejtsd el beleírni a nevedet, az iskoládat és azt, hogy hányadik osztályos vagy!
  • BOLONDOS FELNŐTTEK: A műalkotás mellé pár mondatban írjátok meg nekünk, milyen hatással volt rátok a cirkuszművészet? Mit tanultatok az artistáktól? Mit tudtok gyermekeiteknek, unokáitoknak tanítani a cirkuszok vagy a cirkuszi előadások segítségével?

A pályaművek beérkezése után a képekre szavazni 2020. április 13., hétfőtől 2020. április 16., csütörtök déli 12 óráig lehet, eredményhirdetés még aznap, a CIRKUSZ+ élő műsorában, délután 15 órakor.

NYEREMÉNYEK:

A Fővárosi Nagycirkusz zsűrijének döntése alapján cirkuszjegyek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni Tündértánc – Nővarázs című műsorunk ötödik előadására.

Közönségdíj a legtöbb lájkot kapott pályamunkákra: cirkuszjegyek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni Tündértánc – Nővarázs című műsorunk ötödik előadására.

Nem hagyunk senkit cirkusz nélkül! Alkossatok cirkuszt!

Jelentkezők

Skip to content