Alkoss Cirkuszt! -

A Fővárosi Nagycirkusz pályázata főleg ovisoknak és iskolásoknak, és minden vállalkozó kedvű cirkuszrajongónak

A cirkusz varázslatos és titokzatos világa mindig is nagy hatással volt a többi művészeti ág képviselőire. Filmrendezők, énekesek, költők és írók, szobrászok és festők költöztek be a vándorcirkuszokba és a varietékbe, hogy megragadják a cirkusz tünékenységét, szépségét, szenvedélyét, csodáját.

Ezeket a műalkotásokat idézzük most fel hétről hétre, és arra kérünk titeket, hogy saját eszközeitekkel alkossátok újra a festményt! Rajzolhattok, fotózhattok, videózhattok, mi majd minden héten az ötletességeteket és a kreativitásotokat fogjuk díjazni: cirkuszjegyekkel a Fővárosi Nagycirkusz következő, a művészettörténet leghíresebb alkotásait megidéző Tündértánc – Nővarázs című előadására!

A feladat egyszerű: mi minden héten mutatunk egy híres cirkuszi jelenetet ábrázoló festményt, ti pedig a megadott határidőig elkülditek nekünk a kép alapján készített saját alkotásotokat, így (példának szándékosan nem cirkuszi képeket választottunk):

E heti választott képünk Victor Vasarely Bohóc című festménye. A magyar születésű Victor Vasarelynek, az optikai festészet, vagy „op-art” és az absztrakt geometrikus ábrázolás egyik legjelentősebb képviselőjének szintén kedvelt támája volt a cirkusz ábrázolása, egyik leghíresebb műve a Bohóc címet viseli.

 Az elferdülő vonalakból szinte a térbe kiemelkedő és így életere kelő figura a bohócok egyik fő tulajdonságát és képességét szimbolizálja: görbe tükröt mutatnak nekünk: amikor csetlésükön-botlásukon hangosan kacagunk, akkor nem is rajtunk nevetünk, hanem saját magunkon.

Segítségül mutatunk egy fotót, az orosz Slava Polunin tavaly áprilisban fellépett nálunk is, a Fővárosi Nagycirkuszban, a fotón a Snow Show egyik Zöld Bohóca látható. Slava Polunin szerint a Bohócok képlete ez: többszáz Átlagos Bohóc szükséges egy Zöld Bohóc megjelenéséhez, és több tucat Zöld Bohócból fejlődik ki egyetlen Sárga Bohóc – már ha éppen szerencsénk van. Átlagosan tíz évente egyetlen Sárga Bohóc születik, ez a magyarázata annak, hogy mindössze csak 4 aktív Sárga Bohócunk van. A Sárga Bohócok ma már a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Minden egyes bohóc személyes kiválasztás alapján kerül be a stábba. A kiválasztott bohócoknak 100 százalékosan hiteles bohócnak kell lenniük és önmagukat kell adniuk. A kiválasztási kritériumok meghatározása csak a kiválasztási folyamat sikeres befejezését követően következik. Véletlenszerű tényezők, mint például a cipőméret, a nagymama neve és a szélirány nagyban befolyásolhatják a végeredményt.

Tetszik a festmény? Tudod utánozni? Esetleg jobbat tudsz csinálni? Készítsd el otthon képzeletbeli cirkuszodat, és az elkészült műalkotást küldd el elektronikus formában a nyeremenyjatek@circus.hu e-mail címre.

Beküldési határidő: 2020. április 26. (vasárnap) éjfél

A pályamunka lehet ecsettel vagy számítógéppel készített festmény, rajz, gyurmaszobor, fotó, maximum 30 másodperces videó, plüssállat cirkusz stb. – szabad kezed van, minden a képzeletedre van bízva!

A pályaműveket 2020. április 20-án feltöltjük a Fővárosi Nagycirkusz Facebook oldalára (www.facebook.com/nagycirkusz), amelyekre 2020. április 30. csütörtök 12:00 óráig lájkolással lehet szavazni.

Eredményhirdetés: a 2020. április 30-án, csütörtökön 15:00 órakor kezdődő Cirkusz+ című, Facebookon közvetített élő műsorban.

 

A beérkező alkotásokat két kategóriában díjazzuk:

  • ÓVODÁSOK ÉS ISKOLÁSOK: Amikor küldöd a rajzodat, a levélbe ne felejtsd el beleírni a nevedet, az iskoládat és azt, hogy hányadik osztályos vagy!
  • BOLONDOS FELNŐTTEK: A műalkotás mellé pár mondatban írjátok meg nekünk, milyen hatással volt rátok a cirkuszművészet? Mit tanultatok az artistáktól? Mit tudtok gyermekeiteknek, unokáitoknak tanítani a cirkuszok vagy a cirkuszi előadások segítségével?

 

 

NYEREMÉNY:

A Fővárosi Nagycirkusz zsűrijének döntése alapján cirkuszjegyek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

A legtöbb lájkot kapott pályamunkák készítője 1 darab 1 fő belépésére szóló cirkuszjegyet kap a Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

 

Nem hagyunk senkit cirkusz nélkül! Alkossatok cirkuszt!

Skip to content