Alkoss Cirkuszt! -

A Fővárosi Nagycirkusz pályázata főleg ovisoknak és iskolásoknak, és minden vállalkozó kedvű cirkuszrajongónak

A cirkusz varázslatos és titokzatos világa mindig is nagy hatással volt a többi művészeti ág képviselőire. Filmrendezők, énekesek, költők és írók, szobrászok és festők költöztek be a vándorcirkuszokba és a varietékbe, hogy megragadják a cirkusz tünékenységét, szépségét, szenvedélyét, csodáját.

Ezeket a műalkotásokat idézzük most fel hétről hétre, és arra kérünk titeket, hogy saját eszközeitekkel alkossátok újra a festményt! Rajzolhattok, fotózhattok, videózhattok, mi majd minden héten az ötletességeteket és a kreativitásotokat fogjuk díjazni: cirkuszjegyekkel a Fővárosi Nagycirkusz következő, a művészettörténet leghíresebb alkotásait megidéző Tündértánc – Nővarázs című előadására!

A feladat egyszerű: mi minden héten mutatunk egy híres cirkuszi jelenetet ábrázoló festményt, ti pedig a megadott határidőig elkülditek nekünk a kép alapján készített saját alkotásotokat, így (példának szándékosan nem cirkuszi képeket választottunk):

E heti választott képünk Charles Demuth Két piros harisnyás akrobata (Two Acrobats in Red Tights, 1917) című festménye.

Az 1917-ben, expresszionista stílusban, vízfestékkel és ceruzával készült festmény egy sorozat része, amely az amerikai festőművész artistaművészek iránti elismerését tükrözi.

A színekkel való erőteljes kifejezés utalás a sötétből a fénybe emelkedő, csillogásban tündöklő művészekre. A festő jól ragadja meg azt a különbséget, ami a reflektorfények és a siker csillogása és a közben átélt koncentráció között feszül: az artistáknak akkor kell a legjobban koncentrálniuk, akkor kell a leginkább egymásra figyelniük, amikor a leghangosabb ünneplés és taps veszi körül őket: a pillanat tört részére sem zökkenhetnek ki.

Élet és halál kérdése ez, és azé az alázaté, ami a cirkuszművészetet minden ízében áthatja.

Segítségül mutatunk egy fotót, a lezárások után tervezett első előadásunk, a Tündértánc – Nővarázs című műsorunk két fellépőjét. Az olasz-bolgár Kolev Sisters több mint egy éve dolgoznak együtt.

Megalakulásuk óta folyamatosan járják a világot, felléptek már az Alexandre Bouglione Cirkuszban és a Krone Cirkuszban is. Tavaly a XVIII. Moszkvai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon arattak sikert, idén pedig a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon az Ezüst-díjat és egy különdíjat nyertek el.

Tetszik a festmény? Tudod utánozni? Esetleg jobbat tudsz csinálni? Készítsd el otthon képzeletbeli cirkuszodat, és az elkészült műalkotást küldd el elektronikus formában a nyeremenyjatek@circus.hu e-mail címre.

Beküldési határidő: 2020. május 3. (vasárnap) éjfél

A pályamunka lehet ecsettel vagy számítógéppel készített festmény, rajz, gyurmaszobor, fotó, maximum 30 másodperces videó, plüssállat cirkusz stb. – szabad kezed van, minden a képzeletedre van bízva!

A pályaműveket 2020. május 4-én, hétfőn feltöltjük a Fővárosi Nagycirkusz Facebook oldalára (www.facebook.com/nagycirkusz), amelyekre 2020. május 7., csütörtök 12:00 óráig lájkolással lehet szavazni.

Eredményhirdetés: a 2020. május 7-én, csütörtökön 15:00 órakor kezdődő Cirkusz+ című, Facebookon közvetített élő műsorban.

 

A beérkező alkotásokat két kategóriában díjazzuk:

  • ÓVODÁSOK ÉS ISKOLÁSOK: Amikor küldöd a rajzodat, a levélbe ne felejtsd el beleírni a nevedet, az iskoládat és azt, hogy hányadik osztályos vagy!
  • BOLONDOS FELNŐTTEK: A műalkotás mellé pár mondatban írjátok meg nekünk, milyen hatással volt rátok a cirkuszművészet? Mit tanultatok az artistáktól? Mit tudtok gyermekeiteknek, unokáitoknak tanítani a cirkuszok vagy a cirkuszi előadások segítségével?

 

 

NYEREMÉNY:

A Fővárosi Nagycirkusz zsűrijének döntése alapján cirkuszjegyek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

A legtöbb lájkot kapott pályamunkák készítője 1 darab 1 fő belépésére szóló cirkuszjegyet kap a Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

 

Nem hagyunk senkit cirkusz nélkül! Alkossatok cirkuszt!

 

Skip to content