Alkoss Cirkuszt! -

A Fővárosi Nagycirkusz pályázata főleg ovisoknak és iskolásoknak, és minden vállalkozó kedvű cirkuszrajongónak

A cirkusz varázslatos és titokzatos világa mindig is nagy hatással volt a többi művészeti ág képviselőire. Filmrendezők, énekesek, költők és írók, szobrászok és festők költöztek be a vándorcirkuszokba és a varietékbe, hogy megragadják a cirkusz tünékenységét, szépségét, szenvedélyét, csodáját.

Ezeket a műalkotásokat idézzük most fel hétről hétre, és arra kérünk titeket, hogy saját eszközeitekkel alkossátok újra a festményt! Rajzolhattok, fotózhattok, videózhattok, mi majd minden héten az ötletességeteket és a kreativitásotokat fogjuk díjazni: cirkuszjegyekkel a Fővárosi Nagycirkusz következő, a művészettörténet leghíresebb alkotásait megidéző Tündértánc – Nővarázs című előadására!

A feladat egyszerű: mi minden héten mutatunk egy híres cirkuszi jelenetet ábrázoló festményt, ti pedig a megadott határidőig elkülditek nekünk a kép alapján készített saját alkotásotokat, így (példának szándékosan nem cirkuszi képeket választottunk):

E heti választott képünk a francia posztimpresszionista festő, George Seurat „A cirkusz” című neo-impresszionista stílusban festett festménye, mely a művész 1891-ben bekövetkezett halála miatt sajnos befejezetlen maradt.

 A kép a Circus Fernando cirkuszművészeit ábrázolja: ez a cirkusz a párizsi Rue des Martyrs and the Boulevard de Rochechouart sarkán állt, nem messze Surat műtermétől. 

A cirkusz 1890-ben leghíresebb bohóca után a Circus Médrano nevet kapta, és nemcsak Seuratot ihlette meg, hanem az impresszionizmus egyik legnagyobbját is, a szintén francia Auguste Renoirt. 

Cirkuszi szempontból a kép dinamizmusa emelhető ki: a festő különleges nézőpontot választott, mintha ő is a porondon lenne, éppen a bohóc mögött, a vágtató ló útjában. E sokszínű kavalkád a cirkusz egyik fő jellemzője: a különböző cirkuszművészek nincsenek meg egymás nélkül, hanem kiegészítik egymást – akár egymás után, akár egyszerre, ahogy a képen is látható.

Segítségül mutatunk egy fotót: Ifj. Richter József és Merrylu Caselly mindketten nagy múltú cirkuszi dinasztiákból származnak. A 2014-ben megrendezett Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon egymás riválisai voltak, végül mindketten Arany-díjat kaptak. 

Ezután ifj. Richter József a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójaként leszerződtette Merrylut utazócirkuszához, majd 2016-ban Bálint-napon összeházasodtak. A fotón az egyik közös számuk, a „Pas de deux” (balett lóháton) látható, amely a Monte-carlói Nemzetközi Cirkusz- fesztiválon és az idei XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon már arany-díjat nyert.

Tetszik a festmény? Tudod utánozni? Esetleg jobbat tudsz csinálni? Készítsd el otthon képzeletbeli cirkuszodat, és az elkészült műalkotást küldd el elektronikus formában a nyeremenyjatek@circus.hu e-mail címre.

Beküldési határidő: 2020. május 10. (vasárnap) éjfél

A pályamunka lehet ecsettel vagy számítógéppel készített festmény, rajz, gyurmaszobor, fotó, maximum 30 másodperces videó, plüssállat cirkusz stb. – szabad kezed van, minden a képzeletedre van bízva!

A pályaműveket 2020. május 11-én, hétfőn feltöltjük a Fővárosi Nagycirkusz Facebook oldalára (www.facebook.com/nagycirkusz), amelyekre 2020. május 14., csütörtök 12:00 óráig lájkolással lehet szavazni.

Eredményhirdetés: a 2020. május 14-én, csütörtökön 15:00 órakor kezdődő Cirkusz+ című, Facebookon közvetített élő műsorban.

 

A beérkező alkotásokat két kategóriában díjazzuk:

  • ÓVODÁSOK ÉS ISKOLÁSOK: Amikor küldöd a rajzodat, a levélbe ne felejtsd el beleírni a nevedet, az iskoládat és azt, hogy hányadik osztályos vagy!
  • BOLONDOS FELNŐTTEK: A műalkotás mellé pár mondatban írjátok meg nekünk, milyen hatással volt rátok a cirkuszművészet? Mit tanultatok az artistáktól? Mit tudtok gyermekeiteknek, unokáitoknak tanítani a cirkuszok vagy a cirkuszi előadások segítségével?

 

 

NYEREMÉNY:

A Fővárosi Nagycirkusz zsűrijének döntése alapján cirkuszjegyek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

A legtöbb lájkot kapott pályamunkák készítője 1 darab 1 fő belépésére szóló cirkuszjegyet kap a Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

 

Nem hagyunk senkit cirkusz nélkül! Alkossatok cirkuszt!

 

Skip to content