Alkoss Cirkuszt! -

A Fővárosi Nagycirkusz pályázata főleg ovisoknak és iskolásoknak, és minden vállalkozó kedvű cirkuszrajongónak

A cirkusz varázslatos és titokzatos világa mindig is nagy hatással volt a többi művészeti ág képviselőire. Filmrendezők, énekesek, költők és írók, szobrászok és festők költöztek be a vándorcirkuszokba és a varietékbe, hogy megragadják a cirkusz tünékenységét, szépségét, szenvedélyét, csodáját.

Ezeket a műalkotásokat idézzük most fel hétről hétre, és arra kérünk titeket, hogy saját eszközeitekkel alkossátok újra a festményt! Rajzolhattok, fotózhattok, videózhattok, mi majd minden héten az ötletességeteket és a kreativitásotokat fogjuk díjazni: cirkuszjegyekkel a Fővárosi Nagycirkusz következő, a művészettörténet leghíresebb alkotásait megidéző Tündértánc – Nővarázs című előadására!

A feladat egyszerű: mi minden héten mutatunk egy híres cirkuszi jelenetet ábrázoló festményt, ti pedig a megadott határidőig elkülditek nekünk a kép alapján készített saját alkotásotokat, így (példának szándékosan nem cirkuszi képeket választottunk):

E heti választott képünk az angol Dame Laura Knight (1877–1970) „Circus Matinee” című, 1938 körül készült festménye. Knight a figurális, realista festészeti hagyományt követte, de nem állt tőle távol az angol impresszionizmus ábrázolásmódja sem. Különösen érdekelték a marginalizált közösségek és egyének, mint például a vándorcigányok vagy a vándorcirkuszok artistái. Hosszú karrierje során Knight Nagy-Britannia egyik legsikeresebb és legnépszerűbb festője volt. Sikerei előkészítették az utat a női művészek jobb megítélésének és elismerésének a férfiak által vezetett brit művészeti intézményekben. Következő, Tündértánc – Nővarázs című műsorunkban főszerepet a nők kapnak: a cirkusz varázslatos eszközei segítségével bemutatjuk a művészettörténet kiemelkedő alkotásait; és ezeken keresztül azt a csodát is, ami a Nő, legyen akár szenvedélyes amazon, ihlető múzsa, önmagát kereső fiatal csitri vagy bölcs öregasszony.

Segítségül mutatunk egy fotót: Urbán Ádám Balogh Rudolf-díjas fotóművész több mint egy évtizede dokumentálja a cirkuszi műsorokat és az artisták világát. Amikor a backstage-ben fotóz, elsősorban olyan emberi pillanatokat szeretne megragadni, amik az artistaművészek felkészülését, koncentrációját mutatja be, mielőtt a porondra lépnének, valamint miután visszajöttek a függöny mögé, a fáradtságot és a megkönnyebbülést, ugyanis talán a művészek akkor mutatják meg a legemberibb arcukat. Fotózás közben nemcsak egy artistára vagy csoportra koncentrál, hanem mindig az egész műsor hangulatát mutatja be a kulisszák mögött. Ezért nemcsak az artistaművészekre, de a porondosokra is fókuszál, hiszen nagyban az ő munkájuknak is köszönhető egy műsor létrejötte; ők készítik be a rekviziteket és segítik a művészeket a fellépések előtt. A tapasztalt fotográfust a mai napig lenyűgözi, és módfelett izgalmas fotózási témának tartja azt a nagy pörgés ellenére jól megtervezett logisztikát, ami a függöny mögött zajlik egy előadás során.

Tetszik a festmény? Tudod utánozni? Esetleg jobbat tudsz csinálni? Készítsd el otthon képzeletbeli cirkuszodat, és az elkészült műalkotást küldd el elektronikus formában a nyeremenyjatek@circus.hu e-mail címre.

Beküldési határidő: 2020. május 10. (vasárnap) éjfél

A pályamunka lehet ecsettel vagy számítógéppel készített festmény, rajz, gyurmaszobor, fotó, maximum 30 másodperces videó, plüssállat cirkusz stb. – szabad kezed van, minden a képzeletedre van bízva!

A pályaműveket 2020. május 11-én, hétfőn feltöltjük a Fővárosi Nagycirkusz Facebook oldalára (www.facebook.com/nagycirkusz), amelyekre 2020. május 14., csütörtök 12:00 óráig lájkolással lehet szavazni.

Eredményhirdetés: a 2020. május 14-én, csütörtökön 15:00 órakor kezdődő Cirkusz+ című, Facebookon közvetített élő műsorban.

 

A beérkező alkotásokat két kategóriában díjazzuk:

  • ÓVODÁSOK ÉS ISKOLÁSOK: Amikor küldöd a rajzodat, a levélbe ne felejtsd el beleírni a nevedet, az iskoládat és azt, hogy hányadik osztályos vagy!
  • BOLONDOS FELNŐTTEK: A műalkotás mellé pár mondatban írjátok meg nekünk, milyen hatással volt rátok a cirkuszművészet? Mit tanultatok az artistáktól? Mit tudtok gyermekeiteknek, unokáitoknak tanítani a cirkuszok vagy a cirkuszi előadások segítségével?

 

 

NYEREMÉNY:

A Fővárosi Nagycirkusz zsűrijének döntése alapján cirkuszjegyek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

A legtöbb lájkot kapott pályamunkák készítője 1 darab 1 fő belépésére szóló cirkuszjegyet kap a Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

 

Nem hagyunk senkit cirkusz nélkül! Alkossatok cirkuszt!

 

Skip to content