Alkoss Cirkuszt! -

A Fővárosi Nagycirkusz pályázata főleg ovisoknak és iskolásoknak, és minden vállalkozó kedvű cirkuszrajongónak

A cirkusz varázslatos és titokzatos világa mindig is nagy hatással volt a többi művészeti ág képviselőire. Filmrendezők, énekesek, költők és írók, szobrászok és festők költöztek be a vándorcirkuszokba és a varietékbe, hogy megragadják a cirkusz tünékenységét, szépségét, szenvedélyét, csodáját.

Ezeket a műalkotásokat idézzük most fel hétről hétre, és arra kérünk titeket, hogy saját eszközeitekkel alkossátok újra a festményt! Rajzolhattok, fotózhattok, videózhattok, mi majd minden héten az ötletességeteket és a kreativitásotokat fogjuk díjazni: cirkuszjegyekkel a Fővárosi Nagycirkusz következő, a művészettörténet leghíresebb alkotásait megidéző Tündértánc – Nővarázs című előadására!

A feladat egyszerű: mi minden héten mutatunk egy híres cirkuszi jelenetet ábrázoló festményt, ti pedig a megadott határidőig elkülditek nekünk a kép alapján készített saját alkotásotokat, így (példának szándékosan nem cirkuszi képeket választottunk):

E heti választott képünk az 1950-ben született amerikai Mark Bryan festménye. Mark Bryant festőként két téma izgatja. Az egyik a társadalmi, politikai és vallási élet és vélemények szatirikus ábrázolása, görbe tükör mutatása, a másik pedig a képzelet és a tudatalatti világok felé vezető kalandozások. A paródia és a humor számos festményén kap szerepet. Műveire hatással volt a klasszikus, a romantikus, a szürrealista festészet és a popkultúra illusztrációs világa és képi megoldásai is.

Csodálatos Bongo (The Amazing Bongo, 2009) című olajfestményének világa olyan, mintha az Alíz Csodaországban egyik jelenete lenne: kiemeli a cirkusz hihetelenségét és varázslatát, egy olyan világból mutat egy szempillantásnyit, ahol bármi megtörténhet, például egy kötélen monocikliző majombűvész is elkápráztathatja az ámuló közönséget.

Segítségül mutatunk egy fotót: Csodagömb című előadásunkban lépett fel az argentin Agustín Viglione buborékbűvész. Ő így vall a cirkuszi varázslatról és mágiáról: „14 éves voltam, amikor beleszerettem a mágiába, és onnantól kezdve csak ennek szenteltem az életem. Hosszú évek kemény munkája volt, mire el tudtam kezdeni kidolgozni egy olyan buborékszámot, ami szinte már-már varázslatnak hatott. Kitalálása közben a fő inspirációt az jelentette, hogy a szép formákon keresztül, amiket elkészítek, különböző érzéseket tudjak átadni a nézőknek. Azonban mivel ez egy nagyon ’illékony’ művészet, nagy odafigyelést igényel, és elég nehéz kivitelezni.”

Tetszik a festmény? Tudod utánozni? Esetleg jobbat tudsz csinálni? Készítsd el otthon képzeletbeli cirkuszodat, és az elkészült műalkotást küldd el elektronikus formában a nyeremenyjatek@circus.hu e-mail címre.

Beküldési határidő: 2020. május 24. (vasárnap) éjfél

A pályamunka lehet ecsettel vagy számítógéppel készített festmény, rajz, gyurmaszobor, fotó, maximum 30 másodperces videó, plüssállat cirkusz stb. – szabad kezed van, minden a képzeletedre van bízva!

A pályaműveket 2020. május 25-én, hétfőn feltöltjük a Fővárosi Nagycirkusz Facebook oldalára (www.facebook.com/nagycirkusz), amelyekre 2020. május 28., csütörtök 12:00 óráig lájkolással lehet szavazni.

Eredményhirdetés: a 2020. május 28-én, csütörtökön 15:00 órakor kezdődő Cirkusz+ című, Facebookon közvetített élő műsorban.

 

A beérkező alkotásokat két kategóriában díjazzuk:

  • ÓVODÁSOK ÉS ISKOLÁSOK: Amikor küldöd a rajzodat, a levélbe ne felejtsd el beleírni a nevedet, az iskoládat és azt, hogy hányadik osztályos vagy!
  • BOLONDOS FELNŐTTEK: A műalkotás mellé pár mondatban írjátok meg nekünk, milyen hatással volt rátok a cirkuszművészet? Mit tanultatok az artistáktól? Mit tudtok gyermekeiteknek, unokáitoknak tanítani a cirkuszok vagy a cirkuszi előadások segítségével?

NYEREMÉNY:

A Fővárosi Nagycirkusz zsűrijének döntése alapján cirkuszjegyek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

A legtöbb lájkot kapott pályamunkák készítője 1 darab 1 fő belépésére szóló cirkuszjegyet kap a Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

 

Nem hagyunk senkit cirkusz nélkül! Alkossatok cirkuszt!

 

Skip to content