Alkoss Cirkuszt! -

A Fővárosi Nagycirkusz pályázata főleg ovisoknak és iskolásoknak, és minden vállalkozó kedvű cirkuszrajongónak

A cirkusz varázslatos és titokzatos világa mindig is nagy hatással volt a többi művészeti ág képviselőire. Filmrendezők, énekesek, költők és írók, szobrászok és festők költöztek be a vándorcirkuszokba és a varietékbe, hogy megragadják a cirkusz tünékenységét, szépségét, szenvedélyét, csodáját.

Ezeket a műalkotásokat idézzük most fel hétről hétre, és arra kérünk titeket, hogy saját eszközeitekkel alkossátok újra a festményt! Rajzolhattok, fotózhattok, videózhattok, mi majd minden héten az ötletességeteket és a kreativitásotokat fogjuk díjazni: cirkuszjegyekkel a Fővárosi Nagycirkusz következő, a művészettörténet leghíresebb alkotásait megidéző Tündértánc – Nővarázs című előadására!

A feladat egyszerű: mi minden héten mutatunk egy híres cirkuszi jelenetet ábrázoló festményt, ti pedig a megadott határidőig elkülditek nekünk a kép alapján készített saját alkotásotokat, így (példának szándékosan nem cirkuszi képeket választottunk):

E heti választott képünk a kortárs angol festő, John Stillman festménye, mely a cirkuszi világ egyik fontos szereplőjét ábrázolja a porondon: a konferansziét. Ő az, aki bemutatja a világhíres fellépőket és felvezeti a világszámokat, ő az, aki viccesek mesél az átszerelések alatt, ő az, aki nem feledkezik el a születésnaposokról, és ő az is, aki időnként bohóckodik, időnként énekel, és időnként segít a fellépőknek. Konferanszié nélkül lehet cirkusz, de mennyivel jobb vele!

John Stillman 1968-ban született, fiatalon kezdett el festeni, leginkább saját örömére és szórakoztatására, a műhelytitkokat autodidakta módon tanulta meg. Pályafutását könyvillusztrátorként és reklámgrafikusként kezdte a londoni Soho-ban. John Stillman festményein a fény és a párás levegő áttűnő szépségét próbálja megragadni, főleg Surrey lankás tájait és a Temze folyó partján elcsípett jeleneteket kedveli. Honlapja: www.johnstillman.co.uk

Segítségül mutatunk egy fotót: a képen Maka Gyuszi, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja látható 2016-os Dima karácsonya című műsorunkból. Maka Gyuszi 2013 márciusa óta a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja.

Az idén 32 esztendős műsorvezető professzionális színészként több mint tíz évet játszott színpadon, de mint mondja, a cirkuszban találta meg önmagát, az „igazi hangját”, itt érzi igazán otthon magát. A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon nyújtott munkájáért a Blackpool Tower Circus különdíját vehette át.

Tetszik a festmény? Tudod utánozni? Esetleg jobbat tudsz csinálni? Készítsd el otthon képzeletbeli cirkuszodat, és az elkészült műalkotást küldd el elektronikus formában a nyeremenyjatek@circus.hu e-mail címre.

Beküldési határidő: 2020. április 31. (vasárnap) éjfél

A pályamunka lehet ecsettel vagy számítógéppel készített festmény, rajz, gyurmaszobor, fotó, maximum 30 másodperces videó, plüssállat cirkusz stb. – szabad kezed van, minden a képzeletedre van bízva!

A pályaműveket 2020. június 1-én feltöltjük a Fővárosi Nagycirkusz Facebook oldalára (www.facebook.com/nagycirkusz), amelyekre 2020. június 4. csütörtök 12:00 óráig lájkolással lehet szavazni.

Eredményhirdetés: a 2020. június 4-én, csütörtökön 15:00 órakor kezdődő Cirkusz+ című, Facebookon közvetített élő műsorban.

 

A beérkező alkotásokat két kategóriában díjazzuk:

  • ÓVODÁSOK ÉS ISKOLÁSOK: Amikor küldöd a rajzodat, a levélbe ne felejtsd el beleírni a nevedet, az iskoládat és azt, hogy hányadik osztályos vagy!
  • BOLONDOS FELNŐTTEK: A műalkotás mellé pár mondatban írjátok meg nekünk, milyen hatással volt rátok a cirkuszművészet? Mit tanultatok az artistáktól? Mit tudtok gyermekeiteknek, unokáitoknak tanítani a cirkuszok vagy a cirkuszi előadások segítségével?

NYEREMÉNY:

A Fővárosi Nagycirkusz zsűrijének döntése alapján cirkuszjegyek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

A legtöbb lájkot kapott pályamunkák készítője 1 darab 1 fő belépésére szóló cirkuszjegyet kap a Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

 

Nem hagyunk senkit cirkusz nélkül! Alkossatok cirkuszt!31június

Skip to content