Alkoss Cirkuszt! -

A Fővárosi Nagycirkusz pályázata főleg ovisoknak és iskolásoknak, és minden vállalkozó kedvű cirkuszrajongónak

A cirkusz varázslatos és titokzatos világa mindig is nagy hatással volt a többi művészeti ág képviselőire. Filmrendezők, énekesek, költők és írók, szobrászok és festők költöztek be a vándorcirkuszokba és a varietékbe, hogy megragadják a cirkusz tünékenységét, szépségét, szenvedélyét, csodáját.

Ezeket a műalkotásokat idézzük most fel hétről hétre, és arra kérünk titeket, hogy saját eszközeitekkel alkossátok újra a festményt! Rajzolhattok, fotózhattok, videózhattok, mi majd minden héten az ötletességeteket és a kreativitásotokat fogjuk díjazni: cirkuszjegyekkel a Fővárosi Nagycirkusz következő, a művészettörténet leghíresebb alkotásait megidéző Tündértánc – Nővarázs című előadására!

A feladat egyszerű: mi minden héten mutatunk egy híres cirkuszi jelenetet ábrázoló festményt, ti pedig a megadott határidőig elkülditek nekünk a kép alapján készített saját alkotásotokat, így (példának szándékosan nem cirkuszi képeket választottunk):

E heti választott képünket Pablo Picasso festette, címe: „Paul en un traje de payaso” (’Paolo bohócruhában’, 1924). A Spanyolországban született Picasso a 20. század egyik legjelentősebb festője volt, 1904-ben végleg Párizsba költözött, műterme hamar a kor művészeinek találkozási helye lett. Híres kék és rózsaszín korszaka, avantgárd, kubista és szürrealista festményei. Kedvelt témái közé tartozott a cirkuszi világ szereplőinek ábrázolása. Picasso Paolo-ról több portrét is festett: Pierrot-kosztümben, torreádorként, vagy csak játszó gyermekként. E portrésorozat célja az volt, hogy megmutassa, hogy mennyire könnyedén és jól bánik a kompozícióval, a színekkel és a térkezeléssel. Mint ezen a képen is látjuk, annyira könnyedén, mintha csak egy jegyzetet írna a vázlatfüzetébe: néhány élénk ecsetvonással kiemeli a beállítás harmóniáját, majd központozza az ábrázolást.

Segítségül mutatunk egy fotót: a képen egy ifjú artista látható 2016-os Dima karácsonya című műsorunkból. A festmény is és a fotó szimbolikája kettős.

Az egyik szimbólum a cirkuszi értékeket hangsúlyozza: a kitartó munkát, az elhivatottságot, a céltudatosságot, a szorgalmat és az akaraterőt. A másik szimbólum a cirkusz egyik fő tulajdonsága: ha beülünk a cirkuszba, gyermekekké változunk újra, észre sem vesszük, és tátott szájjal nézzük a légtornászokat, hasunkat fogva nevetünk a bohócokon, együtt dobban a szívünk az artistákkal – bárhány évesek is legyünk, újra gyerekké változunk. Ez a cirkusz varázslata!

Tetszik a festmény? Tudod utánozni? Esetleg jobbat tudsz csinálni? Mutasd meg nekünk, hogy a te cirkuszodban milyen a konferanszié! Az elkészült műalkotást küldd el elektronikus formában a nyeremenyjatek@circus.hu e-mail címre.

Beküldési határidő: 2020. június 7. (vasárnap) éjfél

A pályamunka lehet ecsettel vagy számítógéppel készített festmény, rajz, gyurmaszobor, fotó, maximum 30 másodperces videó, plüssállat cirkusz stb. – szabad kezed van, minden a képzeletedre van bízva!

A pályaműveket 2020. június 8-án, hétfőn feltöltjük a Fővárosi Nagycirkusz Facebook oldalára (www.facebook.com/nagycirkusz), amelyekre 2020. június 11., csütörtök 12:00 óráig lájkolással lehet szavazni.

Eredményhirdetés: a 2020. június 11-én, csütörtökön 15:00 órakor kezdődő Cirkusz+ című, Facebookon közvetített élő műsorban.

 

A beérkező alkotásokat két kategóriában díjazzuk:

  • ÓVODÁSOK ÉS ISKOLÁSOK: Amikor küldöd a rajzodat, a levélbe ne felejtsd el beleírni a nevedet, az iskoládat és azt, hogy hányadik osztályos vagy!
  • BOLONDOS FELNŐTTEK: A műalkotás mellé pár mondatban írjátok meg nekünk, milyen hatással volt rátok a cirkuszművészet? Mit tanultatok az artistáktól? Mit tudtok gyermekeiteknek, unokáitoknak tanítani a cirkuszok vagy a cirkuszi előadások segítségével?

 

 

NYEREMÉNY:

A Fővárosi Nagycirkusz zsűrijének döntése alapján cirkuszjegyek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitása utáni Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

A legtöbb lájkot kapott pályamunkák készítője 1 darab 1 fő belépésére szóló cirkuszjegyet kap a Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc – Nővarázs című műsor előadására.

 

Nem hagyunk senkit cirkusz nélkül! Alkossatok cirkuszt!

 

Skip to content