A Cirkusz a javából című előadás 2012 augusztus 26.-ig volt látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Szinte kivétel nélkül külföldi cirkuszművészeket, artistákat láthattunk, akik nemzetközi színtereken is elismerést szereztek. Az egyetlen magyar fellépője a shownak Veres Henrik, zsonglőr, aki hihetetlen gyorsasággal képes labdákat pattogtatni, és megszámlálhatatlan mennyiségű labdát képes egyszerre a levegőben tartani.

A porondon a mára már legendássá vált Rastelli bohócok szórakoztattak, de találkozhattak a vékony kötélen egyensúlyozó Molly Saudekkel, és a Saabel Family gyönyörű lovaival és husky kutyáival is. A lélegzetelállító előadások közé tartozott a Volkov Dou légiesen könnyed produkciója, és a Flyying Mendonça csoport tagjainak trapézról trapézra repülése is. Megcsodálhattuk, ahogy a gyönyörű Alexandra a kézen egyensúlyozás számában hihetetlen hajlékonyságáról is tanúbizonyságot ad.

Andrey és Nataly Shirokaloff tigrisekkel és párducokkal bemutatott vadállat produkciója után a 2 órás műsort a Troupe Fantasy mulatságos és akrobatikus műsora zárta.

 

A Cirkusz a javából című előadás művészei

 

 

 

Veres Henrik

zsonglőr

Veres Henrik látszólag olyan, mint bármelyik fiatal: szereti a rockzenét és a farmernadrágot. Az egyetlen különbség, hogy szédületes gyorsasággal pattogtatja a labdákat. Az ismert magyar cirkuszdinasztiából származó fiatal zsonglőr már Európa több cirkuszában fellépett.

 

Saabel Family

magasiskola lovaglás és kutyaszám

Gyönyörű fekete fríz és hófehér lovaival Andalúziát varázsolja a porondra a Saabel család. A látványos produkcióban két generáció mutatja be tehetségét: míg a szülők nyeregből irányítják a lovak elegáns mozgását, lányuk, Alexandra tűzpiros ruhában táncol a flamenco pergő ritmusára. Másik, a hideg északot idéző produkciót a vidám szamojéd és husky kutyák teszik feledhetetlenné: lelkesen ugorják át az akadályokat, szaladják körbe a manézst. Igaz, néha megmakacsolják magukat.

 

Molly Saudek

kötéltáncos

Hagyományos polgári családban nőtt fel Molly Saudek, aki gyermekkorában a nézőtéren ülve szeretett bele a cirkusz varázslatos világába. A sikeres táncos és tornász karrier után kötéltáncosként kápráztatja el a rangos varieték és világhírű cirkuszok közönségét. Molly Saudek a párizsi Festival du Cirque de Demain aranyérmese, a 8. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon pedig bronzéremmel jutalmazta a nemzetközi zsűri. .

 

Duo Volkov

levegőszám

Alexander és Julia Volkov lírai duettjét technikai tökéletesség és harmonikus könnyedség jellemzi. A látványos produkció egy „légies” szerelem története.

 

Flying Mendonça

trapéz

A Flying Mendonça alapítói a cirkusz világában nőttek fel. Számos nehézséget kellett leküzdeniük, míg 2006-ban az ötfős csapat a lélegzetelállító trapézszámmal ezüstérmet nyert Varsóban az Európai Cirkuszfesztiválon. Azóta Európa több cirkuszában és számos televíziós show-ban léptek fel.

 

Andrey & Nataly Shirokaloff

vadállatszám

Mesebeli világot teremt Nataly és Andrey Shirokaloff előadása, amely idén februárban a 9. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a zsűri különdíját kapta. A régi kastély romjai című produkció egy végtelen szerelem történetét meséli el látványos elemekkel, párducokkal és tigrisekkel.

 

Alexandra Saabel

handstand

A gyönyörű Alexandra szüleivel az elegáns és látványos állatprodukciókban is fellép, magának azonban egy másik műfajt választott: a kézen egyensúlyozást. Tízévesen önszorgalomból kezdte gyakorolni a pozíciókat, ma már érett művészként lép a porondra, hogy poétikus produkciójával elkápráztassa a közönséget.

 

Rastelli zenebohócok

 

A Rastelli név igazi legenda és maga a cirkusztörténelem. A Rastelli bohócok először a harmincas években léptek közönség elé. Az elmúlt évtizedekben a fiatalok váltották az időseket, a számok stílusa és a kompozíció azonban semmit sem változott. A Rastellik remek bohócok és virtuóz zenészek.

 

Troupe Fantasy

deszka szám

Eleven és vidáman flörtölő piactérré változtatja a porondot a Troupe Fantasy. A fiúk a nézőtéren ülő hölgyekre kacsintgatnak, a lányok kacéran mosolyognak az ugrások között. A román csoport tagjai mindent tudnak: szaltózni, repülni, „tornyot építeni” és mindezt jókedvűen teszik.

 

Közreműködik a Fővárosi Nagycirkusz zenekara Maka Attila vezetésével

Konferanszié: Tóth Olivér

Rendezők: Eötvös György és Richter József

Fénytervezők: Pergel Lajos, Kiss András

Hangtechnika: Lantos Balázs

Porondmester: Percze László

 

 

Kapcsolódó videók az előadásról

 

[spvideo]https://www.youtube.com/watch?v=nmI_TRQLkf0[/spvideo]

A cirkusz, ahogy még sosem látta 2012

Kíváncsi arra, mit lát egy légtornász, amikor elengedi partnere kezét a magasban? Most megnézheti. Az alábbi filmet ugyanis a cirkusz művészeire, kellékekre rögzített kamerákkal vették fel, így a rövid videó teljesen más szemszögből mutatja be a porond világát.

 
[spvideo]https://www.youtube.com/watch?v=e01zZEGyw-s[/spvideo]

A Cirkusz a javából előadás videója 2012

A cirkusz varázslatos és küzdelmes világát leginkább a dinasztiák ismerik. Azok a családok, akiknek mindennapjai a manézsban és a manézs közelében telnek. Ahol a kunsztokat szüleiktől lesik el a gyermekek, a legendás trükköket nem tanulják, hanem öröklik, a fiatalok pedig viszik tovább a több száz éves hagyományt. A Cirkusz a javából című előadás az európai tradicionális cirkusz legjobbjait vonultatta fel.

 

Képgaléria az előadásról

 

Skip to content