130 év csoda egyetlen izgalmas kiállításban

Wulff Ede 1889-ben nyitotta meg az első kőcirkuszt Magyarországon. Azóta pontosan 130 év telt el. A kiállítás az azóta eltelt időt mutatja be. Egyrészt felöleli az emlékeket, másrészt megismerteti a Fővárosi Nagycirkusz és a magyar cirkuszművészet történetét azokkal, akik talán először járnak az intézményben.

Az izgalmas kiállítás koncepcióját és anyagát a kiállítás kurátora, Szonday Szandra cirkuszkutató és Joó Emese, az intézmény muzeológusa állította össze, a vizuális koncepció és grafika Szlávik Ágnes munkája, a jelent Urbán Ádám fotói mutatják be. A rendkívül gazdag kiállítás középpontjában egy nagy fal áll, ahol a Fővárosi Nagycirkusz épületét érintő változásokat és a majd hetven éve fennálló Baross Imre Artistaképző Intézetet mutatják be négy képernyőn, ritkán látott archív filmfelvételekkel és tablókkal. Ezen kívül különböző izgalmas, a cirkuszművészethez kapcsolódó tárgyakat láthat a közönség, amik a Fővárosi Nagycirkuszhoz kötődő artistaművészektől, a Baross Imre Artistaképző Intézetből, valamint a cirkuszlátogatók által felajánlott emlékekből és történetekből állnak.

Az egy éven át látogatható tárlat különböző cirkuszhoz köthető kulcsfogalmak köré épül és játékos formában szabad mozgást enged a nézőknek, hogy felfedezzenek különböző összefüggéseket történelmi események és momentumok között, térben és időben. A kiállított tablókon szintén archív anyagok láthatók, különböző plakátok, dokumentumok, fotók, amelyek a Fővárosi Nagycirkusz gyűjteményébe, illetve különböző magángyűjteményekhez vagy múzeumokhoz tartoznak. Rengeteg különleges tárgy kerül kiállításra, például az egész világot megjárt rekvizitek, különböző artistakellékek, kosztümök, cipők. A kiállítás által a közönség bepillantást nyerhet a világhírű magyar artisták és a cirkuszművészet zárt világának mindennapjaiba, és beleshetnek a kulisszák mögé.

Eötvös Tibor beszédében felidézte az épület történetét, megemlékezett a hajdani tulajdonosokról, üzemeltetőkről és igazgatókról, valamint a hazai- és nemzetközi sikerekről, kiemelve a Kristóf István és fia, Kristóf Krisztián által először 1996-ban megszervezett Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált.

A kiállítás nem véletlenül kapta a Nincs Mááásik! címet, ugyanis ki ne ismerné, a Van mááásik! mára már fogalommá vált híres mondatot? E két szót Eötvös Gábor zenebohóc tette felejthetetlenné világsikerű számával, melyben újabb és újabb hangszert kapott elő kabátja rejtett zsebeiből. A kiállítás címe erre utal; emléke előtt tisztelegve Nincs mááásik! ahogy a Fővárosi Nagycirkuszból is csak egy van, egyszeri és megismételhetetlen attrakció. Eötvös Gábor búcsúelőadásán átadta a stafétabotot egyik fiának, a kiállítás díszvendégének, a Jászai Mari- és Hortobágyi Károly-díjas artistaművésznek, Eötvös Gábornak, akit vastapssal és virágcsokorral köszöntöttek.

A kiállítási tárgyak adományozóinak név szerinti említése után virággal köszöntötték a kiállítás kurátorát, Szonday Szandrát és Joó Emesét, a Fővárosi Nagycirkusz muzeológusát és a kiállítás rendezőjét. A kiállításmegnyitó Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Szonday Szandra tárlatvezetésével zárult.

Az ingyenes kiállítás egy éven át, 2020. június 26-ig, a cirkusz nyitvatartási idejében látogatható, azaz minden előadás kezdési időpontja előtt egy órával és az előadás végét követő egy órában. A tárlat a földszinti aulában, valamint az emeleten és a hozzá tartozó mindkét folyosó teljes hosszában tekinthető meg.

Szekáry Zsuzsanna