130 év, megannyi csoda – Kurátori interjú Szonday Szandra cirkuszkutatóval

Mi a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállítás koncepciója?

A kiállítás középpontjában egy nagy fal áll, ahol négy képernyőn, ritkán látható archív felvételek által mutatjuk be a Fővárosi Nagycirkusz épületét érintő változásokat, a több évtizedes múltra visszatekintő Baross Imre Artistaképző Intézetet, valamint a világhírű zenebohóc, Eötvös Gábor emléke előtt tisztelgünk. Ezen kívül különböző tárgyak lesznek kiállítva, amiket a Fővárosi Nagycirkuszhoz kötődő artistaművészektől, a Baross Imre Artistaképző Intézetből, valamint a cirkuszlátogatók által felajánlott emlékekből és történetekből állítottunk össze Joó Emesével, a Fővárosi Nagycirkusz muzeológusával. A nézők által felajánlott tárgyak nem feltétlenül a Fővárosi Nagycirkuszhoz köthető emlékek, mert kíváncsiak voltunk rá, hogy számukra mit jelenet a cirkusz, és mik azok a tárgyak, amik ezt a kötődést szimbolizálják.

Miket láthatnak még a kiállítás látogatói?

Ez nem egy hagyományos, lineárisan építkező kiállítási tárlat lesz, hanem különböző, a cirkuszművészethez köthető kulcsfogalmak köré épül, így játékos formában szabad mozgást enged a nézőknek, hogy felfedezzenek különböző összefüggéseket történelmi események és momentumok között, időben és térben: például milyen volt hatvan évvel ezelőtt egy műsor a Fővárosi Nagycirkuszban és milyen most.

A tablókon természetesen szintén archív anyagokat lehet majd látni, különböző plakátokat, dokumentumokat, fotókat, amelyek a Fővárosi Nagycirkusz gyűjteményébe, illetve különböző magángyűjteményekhez vagy múzeumokhoz tartoznak. Ezek közül kiemelkedő a Gervai-hagyaték, ami egy több ezer darabból álló gyűjtemény, melyet évtizedek alatt gyűjtött össze Gervai Imre artistaművész, akinek az volt az álma, hogy a gyűjteménye majd egy cirkuszmúzeumba kerüljön. Neki és családjának köszönhetően sikerült megalapozni a Fővárosi Nagycirkusz múzeumi gyűjteményét.

A kiállított tárgyakat illetően igazi csemegéket sikerült összegyűjtenünk, mert a felkért artistaművészek nagy lelkesedéssel járultak hozzá a tárlat anyagához. A ruhatárakban fellépő kosztümök lesznek kiállítva, például id. Richter József öltönye vagy Váradi Diana kötéltáncos kosztümje. De különböző, az egész világot megjárt rekvizitek, artista kellékek, kosztümök, cipők, a Richter család tulajdonában lévő elefántfog és az állat által viselt fejdísz. A különleges tárgyakhoz rövidebb történeteket kapcsoltunk, hogy még személyesebbé és izgalmasabbá tegyük őket.

Célunk, hogy a múlt és a nagy elődök tisztelete mellett bepillantást engedjünk a nézők számára a magyar artisták és a cirkuszművészet csillogó, de zárt mindennapjaiba és beleshessenek a kulisszák mögé.

Meddig lesz látható a kiállítás és mely korosztály számára ajánlott a megtekintése?

Egy éven keresztül lesz látható az ingyenes kiállítás a Fővárosi Nagycirkusz közönségforgalmi terében. A legkisebbektől kezdve a legidősebbekig, közérthető formában, minden látogatónak igyekszünk érdekességeket mutatni.

Szekáry Zsuzsanna