A Fővárosi Nagycirkusz is bekapcsolódott az Erzsébet-táborok programjába  

A Fővárosi Nagycirkusz munkatársai által Zánkán tartott készségfejlesztő és cirkuszpedagógiai ismeretekkel fűszerezett foglalkozásokon a gyerekek elsajátíthatják a cirkuszművészet zsánereinek alapjait.

Az Erzsébet Táborok Magyarország legnagyobb táboroztatási programja, amelyet az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány valósít meg. Az Alapítvány Magyarország Kormányának támogatásával számos tábort szervez, és egész évben megannyi gyermekprogramról gondoskodik.

Csürke Tibor és Hornyák István, a Fővárosi Nagycirkusz készségfejlesztői egy négymasztos sátorban délelőtt és délután is 3-3 különböző, élményalapú, játékos, tematikus, integráló foglalkozást tartanak. 

 

Ezek közül a legnagyobb a zánkai Erzsébet-tábor, ami június közepétől augusztus végéig tart, és heti váltásban 25-30 ezer gyermek táboroztatásáról gondoskodik. Ez egy nagyszabású táboroztató program, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekek számára. A táborozó gyerekek kötött rendben vannak foglalkoztatva, nemcsak szabadidős tevékenységet végeznek, hanem célzott, tudatosan felépített programok várják őket.

A foglalkozások három fő témakör – akrobatika, egyensúly, zsonglőr – köré szerveződnek.

 

A kulturális, közösségépítő és személyiségfejlesztő tevékenységekbe kapcsolódott be a Fővárosi Nagycirkusz is. A program koordinátora Sándor András cirkuszpedagógus. A készségfejlesztő szakemberek, Csürke Tibor és Hornyák István egy négymasztos sátorban délelőtt és délután is 3-3 különböző, élményalapú, játékos, tematikus, integráló foglalkozást tartanak. A gyerekek egyszerre kapnak készségfejlesztést, ismeretbővítést és megismerkednek a cirkuszművészet üzeneteivel, mint például a bizalom, a csapatmunka, az egyensúly vagy a kitartás. Az egy órás turnusokban a gyerekek különböző cirkuszi zsánereket próbálhatnak ki, betartva a biztonsági óvintézkedéseket.

Az egy órás turnusokban a gyerekek különböző cirkuszi zsánereket próbálhatnak ki, betartva a biztonsági óvintézkedéseket.

 

A foglalkozások három fő témakör – akrobatika, egyensúly, zsonglőr – köré szerveződnek. Az akrobatika foglalkozásokon különböző egyensúlyt és hajlékonyságot fejlesztő gyakorlatokkal melegítenek be. Utána megtanulják az előre és hátra bukfencet, majd akár a tigrisbukfencig és a fejenállásig is eljuthatnak, valamint a gumiasztal zsáner alapjait is elsajátíthatják. Az egyensúly foglalkozásokon egyensúlyi gyakorlatokkal kezdenek, majd ismereteket szereznek az egyensúlyozásban részt vevő szervekről. Ezután személyre szabott, játékos foglalkozás veszi kezdetét drótkötélen járással, „rollabollával” (görgőkön egyensúlyozás), egyensúlyozó gömbbel, valamint a nagyobbak kipróbálhatják az egykerekűt is. A zsonglőr foglalkozáson a három labdás kaszkád alapjait sajátíthatják el, és a tányérpörgetéssel is megismerkedhetnek.

Szekáry Zsuzsanna  

Fotók: Csürke Tibor