A görkorcsolya ifjú titánjai – Interjú a Duo Donnerttel

Donnert Ryan és Szécsényi Anna szemtelenül fiatalok, ám annál nagyobb sikert aratnak a közönség soraiban. Mi a titkuk? Elszédülnek a görkorcsolya számuk közben? Spéci görkorijaik vannak? A porondon kívül is egy párt alkotnak? Mennyire veszélyes a produkciójuk? A nyári műsorainkban fellépő tehetségekkel ezekről és még számtalan érdekes témáról beszélgettünk.  

Donnert Ryan a Donnert cirkuszi család tagja, melynek tagjai leginkább az állatszámokkal váltak világhírűvé. A família tigrisekkel, lovakkal, elefántokkal és számtalan fajtájú állatpartnerükkel magas színvonalú produkciókat mutattak be és lépnek fel jelenleg is a világ minden táján. Ryan szülei – Donnert Károly és Ildikó – azonban egy teljesen másik zsánerrel, a görkorcsolyával hódították meg a kontinenseket, később pedig gyermekük is velük tartott az egzotikus helyszínekre, sőt eleinte a varieték színpadaira is. „Először ötévesen léptem fel a szüleim görkorcsolya számában, majd, amikor kilencedik évfolyamos voltam a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziumban (BIAK), újra beleszerettem ebbe az izgalmas zsánerbe. Nemcsak a szüleim miatti tiszteletből húztam görkorcsolyát a lábamra, hanem azért is, mert ez a zsáner áll a legközelebb az egyéniségemhez. Imádom az adrenalindús sportokat és a sebességet” – osztotta meg a 19 éves artista, aki, ha teheti síeléssel és szörföléssel kapcsolódik ki. Bájos partnere, Szécsényi Anna szülei nem voltak artisták, ellenben édesanyjának köszönheti, hogy megismerkedett a cirkusz világával. „Kisgyermekként már a cirkuszi előadásokat is nagyon élveztem, de amikor anyukám elvitt egy stúdió légtorna órájára, végleg eldöntöttem, hogy artista szeretnék lenni. A BIAK-ban számos cirkuszi zsánerbe belekóstoltam, de a görkorcsolya fogott meg leginkább mert lendületes, gyors, és annak ellenére, hogy egy kis asztalon mutatjuk be a trükkjeinket, mégsem a kötöttség, hanem a szabadság érzése jut róla eszembe” – eleveníti fel Anna a kezdeteket, aki Kőműves Tibortól tanulta az izgalmas kunsztokat.

A Duo Donnert fellépéseit mindig óriási közönségsiker kíséri.

A fiatal artisták nem először aratnak sikert a Fővárosi Nagycirkusz porondján, a közönség a pandémia időszaka alatt eleinte az online, élőben sugárzott, majd amint a szabályok lehetővé tették, a publikum előtt léptek fel a Dinasztiák című előadás-sorozatban. A Hortobágyi Károly-díjas Füzy Anita és Kranitz Krisztián rendezte darab fontos mérföldkő volt a fiatal tehetségek pályájának elindulásában. „Eleve hatalmas megtiszteltetés volt egy ilyen nagymúltú cirkuszban elkezdeni a karrierünket, de a most látható produkciónk is akkor született meg. A számunk egy kerettörténet köré épül, miszerint egy diszkóban találkozunk egymással, majd közeledünk egymás felé. A produkciót természetesen folyamatosan fejlesztjük, nincs olyan, hogy egy szám kész van, mindig van hová fejlődni” – szögezi le Ryan, aki partnerével egy levegőszámot is próbál, hogy minél sokoldalúbb legyen a repertoárjuk. Az ifjú artisták maximális teljesítményre törekednek, hiszen „a Donnert név kötelez, ez egy világszerte ismert név a cirkuszi szakmában, nekem pedig méltóvá kell válnom az őseim hírnevéhez” – vallja Ryan. A legtöbb duóban fellépő artista egy párt alkot a civil életben is, a Duo Donnert esetében viszont ez nem így van. Szerintük jobb ez így, mert ezáltal kizárólag a munkára tudnak koncentrálni és veszekedések sincsenek közöttük. Szédületes sebességgel pörögnek egy kis asztalon, de Anna elmondása szerint manapság csak nagyon ritkán szédül el, ami pillanatok alatt el is múlik. Ilyenkor Ryan-re támaszkodik és a közönség semmit nem vesz észre a rosszullétből. A produkciójuk cseppet sem veszélytelen, ugyanis Anna feje csupán néhány centiméterre suhan el a posztamens fölött, amikor partnere pörgeti. Félelem még sincs bennük, maximálisan bíznak egymásban és a hátuk mögött álló, több évnyi gyakorlással felhalmozott tudásukban. Pedig a Fővárosi Nagycirkusz nyári műsorainak vizes porondja megnehezíti a dolgukat. „Igyekszünk szárazon tartani a görkorcsolyáink kerekeit, de ez szinte lehetetlen, valamint a pára miatt a hintőpor ellenére is jobban csúsznak a kezeink, ezért a biztonságunk érdekében kicsit visszavettünk a sebességből” – mondja Ryan, aki egy bárki számára hozzáférhető kétsoros görkorcsolyát használ, csak a féket cserélte le. Anna viszont a cipő részt cipésszel csináltatja, hogy partnere jobb fogást találhasson a bokáján. A korikat rendszeresen szétszedik, kitisztítják a kereket közé gyűlt koszt, kicserélik az eltört csapágyakat és az elszakadt fűzőket.

Donnert Ryan és Szécsényi Anna előtt ígéretes külföldi artista karrier áll.

Anna és Ryan fellépéseit kivétel nélkül hatalmas tapssal hálálja meg a közönség, azonban nekik nem szállt a fejükbe a siker. „Óriási boldogsággal tölt el minket, hogy meg tudunk felelni a közönségnek, főleg ennyire erős produkciók mellett, mint amik a RAIN – Esőcirkusz és a MAGIC Show műsorokban láthatók. Fellépés előtt soha nem számítunk sikerre, mindig meglepődünk, hogy az első trükkünk után elkezdenek tapsolni, aztán abba sem hagyják amíg ki nem megyünk a manézsból” – meséli mosolyogva Anna, aki idén végezte el a BIAK művészképzőjét. Az idei Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jában a párost Ezüst-díjjal jutalmazta a rangos szakmai zsűri. A világ egyik legnívósabb artista seregszemléje nagy löketet adott a duónak, ugyanis egyáltalán nem számítottak ilyen nagy elismerésre. „Izgalmas volt a Fesztivál, bár érezhető volt a fellépőkön a feszültség és hogy a legjobbat akarják nyújtani. Mindenki, aki bemutatkozik Budapesten tudja, hogy mekkora tétje van, hiszen számos impresszárió, cirkuszigazgató és cirkuszi szakember nézi meg a produkciókat. Komoly presztízsértékkel bír, ha egy artista meghívást kap rá, ezért érthető a nyomás, bár a fellépések után mindenki felenged. Számos lehetőség nyílik a karrierépítésre, mi is ennek köszönhetően jutottunk el New Yorkba, Londonba és Mongóliába, ahol a Világcirkusz rendezvényen egy stadionban naponta tizenötezer ember nézte a fellépéseinket. Frenetikus élmény volt! – osztja meg élményeit Ryan. A Duo Donnert látványos görkorcsolya számát szeptember 18-ig láthatja a magyar közönség, utána pedig az európai publikum szívét hódítják meg.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További interjúkat és híreket ide kattintva olvashatnak.