A High5 csoport Különdíjat nyert a Dax-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon  

A High5 2014-ben állt össze a Baross Imre Artistaképző Intézetben. 2016-ban már Arany-és Különdíjat nyertek a wiesbadeni Nemzetközi Ifjúsági Cirkuszfesztiválon, majd 2018-ban, a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Newcomer Showban szintén Arany-díjjal jutalmazta őket a szakmai zsűri. Ezt követően az öttagú csoport három tagúvá zsugorodott, de ez sem gátolta meg a fiatalokat, hogy további sikereket érjenek el.

Fülemen Tamás fogó, Bényei Marcell és Lukácsa Petra forgók a gumiasztal és az állózicc rekvitizek kombinációjából hozták létre a számukat, ami nagyon ritka. Ott Olivér jelenleg nem tud más ilyen szám létezéséről, amivel rajtuk kívül jelenleg fellépne valaki. A csoport tagjai mindig egy humoros történetet játszanak el. Anno a Men in Black című film hangulatát idézték meg, mostani számukban pedig egy hajós utazást az 1930-as évekből, amiben két hordár versenyez az utazó kisasszony figyelméért.

Nyáron egy sikeres hollandiai fellépés után fedezte fel őket egy amerikai ügynök, aki benevezte a csoportot a Dax-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválra, amely az első felnőtt fesztiválmegmérettetésük volt. Nagyon erős volt a mezőny, a High5 csoportot és egy kínai versenyzőt leszámítva mindenki orosz nemzetiségű volt, ahogyan a szakmai zsűri is. A szakmailag nagyon magas színvonalú fesztivál november 2-től 12-ig tartott.

Ott Olivér felidézte, hogy a fellépő zenéjüket a tudtuk nélkül átírták zenekarra, akik kicsit máshogy játszották. Ez nagy izgalmat okozott a csoportnak, de végül a fesztivál igazgatója meggyőzte őket, hogy nem kell aggódniuk.

Kérdésünkre, hogy mik szerepelnek a csoport rövidtávú tervei között, Ott Olivér elmondta, hogy legközelebb Hollandiában lépnek fel egy karácsonyi műsorban, majd januárban a XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Newcomer Show-ban, utána pedig a Monte-carloi Ifjúsági Cirkuszfesztiválon.

Társulatunk nevében gratulálunk és további sok sikert kívánunk a High5 csoportnak.

Szekáry Zsuzsanna