A kezdetektől a világsikerekig – Interjú a Kolev Sisters emelő duóval  

A bulgár-olasz artistaművész felmenőkkel rendelkező, mindössze 19 éves Nicole Kolev és a 22 éves Michelle Kolev nevét fiatal koruk ellenére máris megjegyezte nemcsak a közönség, hanem a nemzetközi cirkuszi szakma is. A Tündértánc – Nővarázs című műsorunkban fellépő, többszörös cirkuszfesztivál-díjas Kolev Sisters tagjaival beszélgettünk hétköznapokról, kemény próbákról, egymáshoz fűződő viszonyukról és a Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsoráról.

 

Hogy kezdődött a cirkuszi pályafutásotok? Hogy jött létre az az elképesztő produkció, amit a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is láthat?

 

Michelle: Anyukánk, Gilda Vulcanelli először oroszlán idomár volt, apukánk, Miltcho Kolev pedig forgó egy fliegende (lengőtrapéz) számban, majd közösen létrehozták a The Flying Wulber fliegende csoportot. Az egész eddigi életünket a cirkusz csillogó világában töltöttük.

 

A testvéremmel egészen 2013-ig szóló handstand számunk volt; mindketten azok gyakorlásával voltunk elfoglalva. Abban az évben Spanyolországban voltunk, amikor találkoztunk egy körülbelül 80 éves olasz artistaművésszel, Aguamado Merzarival. Ő anno a testvérével egy olyan duo emelőszámmal lépett fel, mint most a miénk. Látott minket gyakorolni és megkérdezte, miért nem csinálunk együtt egy számot. Addig nem volt ilyen tapasztalatunk, ezért fel sem merült bennünk a közös munka lehetősége. Meglátta bennünk a lehetőséget, hisz adott volt a testi felépítésünk is és az erőnlétünk is. Nicole egy kicsit kisebb nálam, így abszolút meg volt minden, ami kellett a számhoz.

 

Két hónapig gyakoroltunk az irányításával, majd mivel Bulgáriába kellett utaznunk a fellépések miatt, így videófelvételeket küldtünk neki a fejlődésünkről. Egy éven át távoktatással tanított minket. A következő négy évben még három oktató tanított minket. Két éven át szintén egy olyan artistaművész, Karim Messoudi tanított minket, akinek az apukájával és testvérével közösen van egy hasonló emelőszáma. Ő tanította meg nekünk az utolsó trükkünket a számunkban. Ezt a trükköt három éven át gyakoroltuk. Majd mikor ismét útra keltünk, hogy fellépjünk egy másik cirkuszban, Omar Liazeed – akinek szintén hasonló száma volt a lányával, majd vejével – befejezte velünk a számunkat, segített összeállítani a teljes koreográfiát, a zenét és megtervezni a kosztümöt. Összesen négy évbe telt összerakni a számot, amivel 2018-ban kezdtünk el fellépni.

A produkció végén látható utolsó trükköt három éven át gyakorolták, hogy tökéletes legyen.

 

Könnyíti vagy éppen nehezíti a közös munkát az, hogy testvérek vagytok?

 

Nicole: Sokkal egyszerűbb testvérekként együtt dolgozni, mert egy teljesen más fajta, erős kapocs köt össze minket. Egyszerűbb és könnyebb a kommunikáció, jobban megértjük és nagyon jól ismerjük egymást.

 

Michelle: Tudjuk, hogy mikor nem szabad a másikhoz szólni és mikor igen, mikor alkalmas a gyakorlás a másiknak és mikor nem. Meg tudjuk egymást vigasztalni, ha kell. Nem beszélve arról, hogy a bizalom is sokkal nagyobb köztünk.

A többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművészeket mély, bizalmon és szereteten alapuló kapocs tartja össze.

Hogy telnek a hétköznapjaitok?

 

Nicole: Úgy töltjük a mindennapjainkat, ahogy bárki más. Felébredünk, kiadós reggelivel kezdjük a napot, aztán jön a házimunka. Mióta a Fővárosi Nagycirkusz vendégei vagyunk, sokat sétálunk a gyönyörű Városligetben.

 

Amikor naponta egy előadás van, minél később állunk neki gyakorolni. Megpróbáljuk kijavítani az esetleges hibákat, és megérteni, hol siklott el a dolog. Aztán jöhet egy kis gimnasztika, hogy formában maradjunk. Amikor viszont nincs előadásunk – mint a pandémia idején – naponta két-három órát gyakoroltunk, hogy eddzük és erősítsük az izmainkat.

Bámulatos trükkjeik előtt a cirkuszi szakma is tisztelettel adózik.

 

Ránézésre is hihetetlenül jó formában vagytok. Szigorúan ügyeltek az étkezésre?

 

Nicole: A pandémia szülte kényszerszünet alatt odafigyeltünk rá, hogy mit ettünk, de normális esetben nem szentelünk ennek nagy figyelmet. Mindent megeszünk, amit megkívánunk. Viszont fellépés elött már odafigyelünk, hogy ne együnk túl nehéz, vagy sok ételt. Viszont tudatosan figyelünk rá, hogy sok vizet igyunk és sok proteint fogyasszunk az izmaink építése céljából.

 

Felléptek a The Flying Wulber csoport fliegende számában is, ami az emelőszámmal szöges ellentétben álló cirkuszművészeti zsáner. Mióta léptek fel a levegőben, és az előadásmódot tekintve mik a legnagyobb különbségek a produkciók között?

Michelle: Amikor elkezdtük összerakni a duo emelőszámunkat, már dolgoztunk a levegőben. Én csak egy trükköt csinálok a fliegendében, mert fél-egy évvel a fliegende után kezdtük el az emelőszámot, így csak a split-re jutott idő. Folytattuk a levegőben a munkánkat, de egy ponton nem mentünk tovább a saját számunk miatt.

Számomra a legfőbb különbség a kettő között abban rejlik, hogy a fliegende alatt tudok egy bizonyos kapcsolatot létesíteni a közönséggel, táncolni velük, rájuk nézni, valamint a szám jellegéből adódóan nagyobb a mozgástér. Én egy nagyon nyugodt ember vagyok, és az emelőszámunkban is minden mozdulat nyugodt, jobban tudok koncentrálni, és ha esteleg becsúszik egy hiba van időnk átgondolni, kijavítani. A fliegende ezzel szemben sokkal gyorsabb és mozgalmasabb szám.

Michelle és Nicole a levegőben is otthon érzik magukat. A zsánerre édesapjuk tanította őket.

 

Hogy érzitek magatokat a Fővárosi Nagycirkuszban? Mi a véleményetek a Tündértánc – Nővarázs című műsorról?

 

Michelle: Nagyon hálások vagyunk az Fővárosi Nagycirkusznak és egyben nagyon szerencsések vagyunk, hogy a pandémiás időszakot itt vészelhettük át. Tudtunk edzeni, próbálni és minden téren nagyon sok segítséget kaptunk. A kezdetektől úgy kezelnek minket, mint egy nagy család tagjait, így mi is része lettünk az itteni társulatnak.

 

Nicole: Naponta négy-öt órát tölthettünk a manézsban próbával. Sehol máshol nem adtak még nekünk ilyen lehetőséget.

 

Michelle: Nagyon szerencsések és boldogok vagyunk, hogy a Tündértánc – Nővarázs című műsor részesei lehetünk. Kicsit azért szomorúak is vagyunk, mert ha nem állt volna elő a pandémiás helyzet, már jóval korábban a porondra léphettünk volna. A társulat nagyszerű és képzett szakemberekből áll. A műsor üzenete a nők erejét és sokoldalúságát közvetíti, ami nagyon közel áll hozzánk.

 

Nicole: Ez egy teljesen más műsor, mint amiket eddig láttunk. Tudomásom szerint Fekete Péter rendező az első, aki egy olyan műsort állított össze, mely a „woman powerrről” mesél, ami számomra nagyon szimpatikus. Mindig azt mondom, hogy bármit is csinál egy férfi, egy nő ugyanúgy képes rá, sőt még jobban is csinálja.

 

Szekáry Zsuzsanna, Major Dorottya