A kínai osztály ünnepélyes felvételi eredményhirdetéséről kérdeztük Kovács Gábor Dénest

Kedden délután, a Fővárosi Nagycirkuszban zajlott a kínai osztály ünnepélyes felvételi eredményhirdetése, bemutatkozása, azaz indító eseménye. Ennek kapcsán Kovács Gábor Dénes képzési igazgatóval beszélgettünk a magyar kínai osztály szükségességéről, a kínai képzésről, valamint az itthoni előkészítési és felkészülési folyamatokról.

Mikor vette kezdetét ez a nagyszabású projekt?

Fél évvel ezelőtt kezdtünk el a felvételi folyamatot, aminek kedden láthattuk a záró elemét. A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos a zsűritagokkal, valamint a manézsban dolgozó sztárartistákkal folytatott megbeszéléseiből született egy gondolat, miszerint küldjünk el három évre Pekingbe tanulni egy magyar artista osztályt.

A terv körvonalazódása után másfél hónappal később már elkezdtük a jelentkezőkkel a közös munkát, és elkezdtük kialakítani a felvételi eljárás során azoknak a körét, akik bekerülhetnek ebbe az osztályba. A sajnálatosan kialakult pandémiás helyzet megszakította a munkát, majd két és fél hónap szünet után ismét nekilendültünk a gyerekekkel, a tanárokkal és a szülőkkel a kiválasztásnak. Július 7-én érkeztünk el a végére, amikor bejelentettük annak a 12 növendéknek a nevét, akik elkezdhetik a speciális képzést a kínai osztályban. Ez egy folyamat vége és ugyanakkor egy folyamat kezdete is.

Kovács Gábor Dénes képzési igazgató még néhány utolsó tanáccsal látja el a diákokat a rövid nyári szünet előtt.

 

Miért van szükség egy magyar kínai artista osztályra?

Ha bármilyen cirkuszfesztivált nézünk, azt láthatjuk, hogy Kína a nyitás évtizedei óta cirkuszművészeti nagyhatalommá vált. Meggyőzősédem, hogy ez nem csak abból fakad, hogy nagy létszámban iskolázzák be a gyerekeket, hanem főként abból, hogy olyan módszertant, valamint fizikai és mentális alapozást teremtenek meg, amely megkönnyíti a kiválasztást. Következetes technikai képzéssel párosulva a hatéves képzésükben olyan szintre juttathat el egy 10–12 éves növendéket, hogy már világszámoknak is részese lehet. Ezt a módszertant és mentális felkészülést szeretnénk tanulmányozni és felhasználni, valamint a fizikai terhesélnek azokat a mozaikjait, amit a kínaiak az évszázadok folyamán felhalmoztak akár a testtudatból, a sportból, a klasszikus operajátszásból és a cirkuszművészetből.  

Arra gondoltunk, hogy nem Magyarországon kezdjük el szórványszerűen megújítani a kínai mesterekkel a magyar módszertant, hanem a felkésztett 13–15 éves fiatalokat küldjük ki Pekingbe. Ők még nagyon fogékonyak és fejleszthetők, de már pszichésen alkalmasak arra, hogy a megszokott környezetüktől elzárva három-négyhónapos időintervallumokat töltsenek el, és egy zárt környezetben végezzék a képzésüket. Jelen esteben négy fiút és nyolc tehetséges, motivált fiatal hölgyet választottunk ki.Végül 12 tehetséges fiatal artistanövendéket választottak ki a szakemberek, akik részt vehetnek a hároméves pekingi képzésben.

 

Nemcsak a szakmai zsűrit, de az artistanövendékeket is lenyűgözte a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Chinese National Acrobatic Troupe produkciója, akik tökéletes példával szolgáltak arra vonatkozóan, hogy a kínai módszertannak köszönhetően már 13 éves gyermekek is részt vehetnek világszínvonalú produkciókban.

 

Mik lesznek a projekt következő lépései?

Most egy hathetes szünet következik, amit a fiatalok otthoni gyakorlással töltenek. Augusztus 24-én ismét elkezdjük a közös munkát, majd augusztus 31-én, 19 órától a Fővárosi Nagycirkusz manézsában, a Baross Imre Artistaképző Intézet ünnepélyes tanévnyitóján ismét tartunk egy bemutatót.

A diákok kísérő tanáraikkal szeptember 1-jén beköltöznek egy zuglói épületbe, ahol elkezdik azt a speciális tanterven alapuló képzési formát, amelyben a fizikális felkészülés a mentális felkészüléssel azonos súlyban lesz. Természetesen távoktatással elkezdik tanulni a közismereti tárgyaikat a saját szaktanáraik élő óráival egyetemben.

Ez a féléves időszak szeptembertől februárig egyfajta előkésztése annak, ami februártól vár majd rájuk Kínában. Kértük is a húsz évvel ezelőtt létrejött Pekingi Művészeti Iskolát, ami egyfajta hidat képez a modern Kína és a nyugati világ között, hogy koordinálják az itteni munkát és ha lehetőség lesz rá, egy kínai mester is jöjjön segíteni a munkánkat.

Reményeink szerint ez a csapat az itt eltöltött négyhónapos munka eredményeképpen felkészülten várja majd a start jelet. De csak akkor, ha a járvány legkisebb kockázata sem áll fent Pekingben.

A Pekingi Művészeti Iskola egy viszonylag puritán, de sokkal hatékonyabb képzésre ad lehetőséget. Kiválóan felszerelt edzőtermekkel, keleti és nyugati ételekre specializálódott étteremmel, állandó orvosi ügyelettel és egyfajta szabadidőparkkal rendelkező campus várja a diákokat a világ minden tájáról. A mi osztályunk, ha minden az előzetes terveink szerint halad, jövő év júliusában tér vissza Magyarországra, ahol befejezik tanévzáró vizsgáikat, majd szeptemberben újra Pekingbe repülnek.

Kovács Gábor Dénes képzési igazgató kihangsúlyozta, hogy csak akkor utazhatnak a fiatal tehetségek a Pekingi Művészeti Iskolába, ha a járvány legkisebb kockázata sem áll fent. 

Szekáry Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend