A kulisszák mögött: a porondosok – interjú Varga Lászlóval, a Fővárosi Nagycirkusz porondmesterével

Néha-néha feltűnnek a porondon, de igazán a színfalak mögül gondoskodnak a technikai háttér megfelelő működéséről, vigyázzák a kellékeket, a rekviziteket, biztosítják a húzómotorok működését, felügyelik a rögzítések tökéletes kapcsolódását, vigyázzák az artistaművészek életét: ők a porondosok.

A Fővárosi Nagycirkusz porondosai: Varga László (porondmester), Babicz Mihály, Kovács Attila, Nagy Máté, Szabó Lajos, Szabó Lajos Attila, Végh Sándor, Wágner Roland

Varga Lászlóval, a Fővárosi Nagycirkusz porondmesterével beszélgettünk cirkuszi karrierjének állomásairól és a porondmunkás háttérszakmáról.

Hogy kerültél a cirkusz világába?

Anno elég vad gyerek voltam, ezért a Fővárosi Nagycirkuszban dolgozó rokonom, Szabó Lajos, tizenkét évvel ezelőtt kiküldött egy utazó cirkuszhoz Szerbiába, ahol állatápolóként kezdtem el dolgozni. Rögtön megtetszettek a cirkuszhoz kötődő szakmák és az életforma. Figyeltem az artistákat és a backstage-nél próbáltam leutánozni őket, majd elkezdtek tanítgatni és szépen lassan olyan erőnlétre tettem szert, ami lehetővé tette, hogy csináljak egy közös erőemelő-egyensúlyozó számot a feleségemmel, aki emellett egy saját hajlógó számmal lépett fel. Közösen két éven át léptünk fel artistákként. A Fővárosi Nagycirkuszban ismerkedtünk meg, van egy gyönyörű kislányunk, akinek nagy szerepe volt abban, hogy abbahagyjuk az artista szakmát, és én porondmesterként, a feleségem pedig tanárként a Baross Imre Artistaképző Intézetben maradjon a cirkuszi világban. Rendszeresen dolgoztam a Fővárosi Nagycirkuszban is porondmunkásként, tavaly télen neveztek ki porondmesternek.

Hogy érzed magad a Fővárosi Nagycirkuszban?

Szinte itt nőttem fel, akkor is bejártam, ha épp nem itt dolgoztam, ez az otthonom. Szinte minden dolgozóra családtagként tekintek, köztük nőttem fel és köztük váltam emberré.

A porondmunkás egy fontos és sokrétű háttérszakma. Milyen a feladatokat lát el egy porondmunkás?

A porondosoknak az a feladatuk, hogy az artisták kellékeit elhelyezzék a műsor alatt a manézsban és felerősítsék a levegőszámok szerkezeteit. Mi felügyelünk azért, hogy a műsor zökkenőmentesen menjen. Ha bármi történik, nekünk ott kell lenni, tudni kell, hogy kell valamit fel-és leszerelni, ismernünk kell az ezekhez szükséges szerszámokat, a rekviziteket és a működésüket. A porondmester feladata, hogy irányítsa a porondmunkásokat a műsor alatt, hogy kinek mit kell vinnie és hova tegyék. Szerencsére annyira tapasztalt, hat fős régi brigád dolgozik a Fővárosi Nagycirkuszban, hogy elég csak ránézünk egymásra és tudjuk, hogy mit kell csinálni. Ehhez több éves gyakorlat kell, amit a szakmában eltöltött idő alatt lehet megtanulni.

Maximálisan betartjuk a munkavédelmi szabályokat, minden előadás előtt három órával leellenőrizzük az artistákat levegőbe emelő motorokat, a kupolát és kitakarítunk. A legtöbb dolgunk a levegő számokhoz kapcsolódó eszközökkel és motorokkal van. Bár a kézzel bevitt rekvizitekért az artista felel, de mi is átnézzük, és ha problémát észlelünk, jelezzük felé és orvosoljuk. A porond tisztaságáért is mi felelünk. A munkánkban az egyik legnehezebb feladat, hogy láthatatlanok maradjunk az előadás alatt, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb szereljük át a rekviziteket, hogy a közönség ne ránk figyeljen. Ez nagyon nehéz, mert a színházi színpaddal ellentétben a nézők 360 fokban látják a porondot. Ha esetleg baleset történik, nekünk azonnal reagálnunk kell rá anélkül, hogy a nézők észrevennék, ezért erre is kialakított protokoll van érvényben. Minden évben egészségügyi oktatásban részesülünk, ahol a balesetek kezelésének módjait is elsajátítjuk. Szerencsére nálunk nagyon ritkán fordulnak elő, nem emlékszem olyan esetre, hogy szerelési hibából történt volna baleset a cirkuszban. Az állatszámoknál is besegítünk a háttérben, például előkészítjük a lovakat és megfogjuk őket a porondra lépés előtt.

Kiből válhat jó porondmunkás?

Az a titkok, hogy szeresse és érdekelje, amit csinál, számára csak az számítson, hogy jól és felelősségteljesen végezze a munkáját. Imádom ezt a pörős és izgalmas munkát és nagy örömmel tölt el, ha előadás után boldogan távozik a közönség, amihez a munkánkkal mi is hozzájárultunk.

Szekáry Zsuzsanna