Az 1971. január 14-i gálaműsor fellépői

Minden előadás egyszeri és megismételhetetlen. A Fővárosi Nagycirkusz 1971. január 14-i megnyitó gálaműsorának fellépőiről többféle forrásból tájékozódhatnak az utódok: az emlékezet mellett plakátok, műsorfüzetek, fotók, filmfelvételek, gazdasági iratok, szerződések, sajtóhírek stb. is rendelkezésre állnak. Köszönjük elődeinknek az 1971-es épületavató gálaműsor kimagasló cirkuszművészeti teljesítményét és máig ható felejthetetlen élményét! Elismerésünket fejezzük ki az 50 évvel ezelőtti gálaműsor artistaművész fellépőinek és szakmai közreműködőinek. Örökségükre tisztelettel vigyázunk, az általuk létrehozott értékeket széles körben megismertetjük.

ARTISTAMŰVÉSZEK

 1. Simon Tibor, trapéz szám
 2. 2 Donnert: Donnert János és Donnert Jánosné Czirják Katalin, lovas szám
 3. 2 Metroff: Horváth istván és Horváth Istvánné, tányérforgató zsonglőr szám
 4. 3 Ócsay: Id. Ócsai Gábor, Ifj. Ócsai Gábor, Ócsai Erzsébet, akrobata szám
 5. 3 Eötvös: Id. Eötvös Gábor, Ifj. Eötvös Gábor, Eötvös Tibor, zenebohóc szám
 6. Komlós Sándor, oroszlán szám
 7. 4 Dunai: Kellner Loránt, Donnert Mária, Donnert Károly, Kellner Mária, lovaszsonglőr szám
 8. 3 Hunfi: Hunfi Annamária, Hunfi Andrea, Szokolai László, légtornász szám
 9. 2 Eötvös: Id. Eötvös György, Id. Eötvös Györgyné Richter Ibolya, Ifj. Eötvös György, víziló szám
 10. Rodolfo: Gács Rezső, bűvész szám
 11. Richter csoport: Id. Richter József, Id. Richter Józsefné Stella, Tabak Béláné Richter Elizabeth, Richter József, akrobatikus elefánt szám
 12. Syrius 4: Faludi Ilona, Szénási Ottilia, Tolnai Lászlóné, Pécsfalvi Árpádné, Tolnai László, karusszel szám
 13. 10 Váradi: Weisz Nándor, Weisz Nándorné Susek Irena, Weisz György, Weisz Györgyné Richter Erzsébet, Weisz Erzsike, Weisz József, Weisz Józsefné Luisa Bisbini, Császár Péter, Berkec János, ugródeszka szám

TÁNCKAR

A nyitány és a finálé a tánckar közreműködésével zajlott. A tánckar tagjai: Tóth Betty, Eötvös Paula, Ható Magdolna, Simonics Ildikó, Bakos Katalin, Zimányi Nelli, Vollner Ildikó, Kacsoh Melinda, Tóth Júlia, Kovács Edit volt.

ZENEKAR

A zenekart Radnóti Tamás, a Fővárosi Nagycirkusz karmestere vezette. A zenekar tagjai: Ullmann Ottó basszusgitáros, Nagy Dénes zongorista, Heigl Tamás dobos, Joó Balázs harsonás, Papp József szaxofonos, Kiss József szaxofonos, Zoltán Pál trombitás, Herboly László trombitás, Bócz János trombitás.

 

SZAKMAI KÖZREMŰKÖDŐK

A műsor konferansziéja Sallay Tibor színművész volt. A prológot Szilágyi György írta, a műsor játékmestere Michelberger László, koreográfusa Szirmai Béla, díszlet- és jelmeztervezője Vogel Eric volt, a gálaműsort Heitz György, a Fővárosi Nagycirkusz rendezője rendezte.

Fővilágosítóként dolgozott a gálaműsorban Vízhányó Miklós, hangmérnökként pedig Bucsai Gyula.

VEZETŐK

A gálaműsor idején a Magyar Cirkusz és Varieté művészeti vezetője Karády Béla, a Magyar Cirkusz és Varieté igazgatója Margitta Gábor, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója Eötvös Gáborné volt.

FELHÍVÁSUNK

Kérünk minden kedves olvasót, érintettet és érdeklődőt, hogy kutatásunk eredményét illetően az esetleges pontatlan vagy hiányzó adatokat legyen kedves és egészítse ki! A Magyar Cirkuszművészeti Múzeumban várunk minden észrevételt, hozzáfűzést, dokumentumot és adatot, amivel közösen segítjük a magyar cirkuszművészet történetének hiteles feltárását, megörökítését és közzétételét.

Előre is köszönjük!

Joó Emese főmuzeológus, Szonday Szandra muzeológus

Kapcsolat: museum@circus.hu, 06 20 414 4344

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend