Az idei VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó kulturális sajtótájékoztatója

Fekete Péter, a nyitóünnepség előtt tartott doorstep sajtótájékoztatón elmondta, hogy a négy ország kulturális tárcája pénteken megbeszélést tartott, amely során összegzésre került, hogy az elmúlt évben Magyarország elnökletével honnan hová jutott el a négy ország szövetsége és milyen úton haladnak tovább, valamint átadásra kerül a kulturális elnökség a szlovák félnek. „Megismerni, tisztelni egymás kultúráját. Akkor tudjuk elfogadtatni, hogy mi magyarok Európa közepén kultúrnemzet vagyunk, ha szomszédaink kultúráját megismerjük, tiszteljük, őrizzük, és abból minél többet átveszünk. Ezt fogjuk elvárni a szomszédainktól is, amiben egyetértenek a Visegrádi Együttműködés vezetői. Akkor tudunk Európában erős pozíciót elfoglalni, ha a kultúránkban is össze tudunk fogni.” – jelentette ki a kulturális államtitkár, valamit tájékoztatott, hogy a Visegrádi Együttműködésnek tizenkét futó projektje van és további három újat indítottak el.

Szlovákia miniszterasszonya, L’ubica Lassáková örömét fejezte ki, hogy a Szlovák Köztársaság nevében átveszi az elnökséget a kultúra területén. „A kultúrában nincs szükség szavakra, mert egy híd, ami összeköt bennünket és ami átjárható. A magyar elnökség alatt több projektet nyitottak meg, amiket mi nagy szeretettel és szorgalommal fogunk folytatni.”

A Cseh Köztársaság miniszterhelyettes asszonya, Petra Smoliková nemzete elégedettségét tolmácsolta, hogy a magyar elnökség alatt milyen sok és szép program futott le. Továbbá elmondta, hogy államtitkár úrral, miniszter úrral és miniszter asszonnyal közösen megegyeztek abban, hogy a kultúra összeköt bennünket, amely egyben egy olyan eszköz, amellyel elmélyíthetjük gazdasági és egyéb kapcsolatainkat is. Beszédének befejezéseként köszönetét fejezte ki a magyar elnökség munkájáért.

A lengyel delegáció vezetője, Pawel Lewandowski miniszterhelyettes felelevenítette, hogy akik jelen voltak az aznapi tanácskozáson, mindannyian egyetértettek abban, hogy a kultúra az a terület, amelyet financiálisan is jobban kellene támogatni a mindenkori kormányzatoknak. „Ugyanis a kultúra azon területe a nemzeti önazonosságunknak, amelyre építve fel tudjuk építeni Európát, a népek Európáját.” – indokolta meg Pawel Lewandowski.

A sajtótájékoztató után Fekete Péter a jelenlévőket a megnyitó gálára invitálta, ahol Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról érkező művészek egy különleges színházi-cirkuszi produkcióval tisztelegtek a leköszönő magyar elnökség előtt.

Szekáry Zsuzsanna