Cirkusz a jégen

A meghívott vendégekkel Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára beszélgetett.

Ez az ötödik alkalom a Fővárosi Nagycirkusz történetében, hogy jégbe borul a manézs, utoljára 2005-ben, először pedig 1972-ben. A jégpálya alatt két kilométer hosszan kanyarognak a csövek, bennük ezerötszáz liter fagyálló kering, a jégpáncélhoz pedig tizenkétezerötszáz liter vizet használtak fel.

Graeser Józsefné Betty táncosként vett részt az első jégrevüben. Egy kis létszámú francia társulat előadását egészítették ki táncos koreográfiákkal, aminek a betanulására körülbelül egy hetük volt. Betty artistának készült, először gumiasztal-számmal, 1974-től 2000-ig pedig hintaszámmal járta be a világot. „Ez egy hivatás, nem szakma. Csak szívvel-lélekkel lehet csinálni.”

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója a mostani előadás tapasztalatait is szeretné átvinni a három év múlva felépülő új cirkuszművészeti központba. Az új cirkuszi épületbe süllyeszthető és elforduló manézst szeretne, megtartva a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi, jól bevált arányait.

Tavaly vízzel kísérleteztek a nagy sikerű Atlantisz gyermekei című előadás kapcsán, most pedig jéggel. Olyan produkciót kerestek, amiben a cirkuszművészet ötvöződik a táncművészettel, és szinte minden artistamutatványt be tudnak mutatni a jégen. Így esett a választás a világhírű Nikulin Cirkusz társulatára, színesítve magyar artisták produkcióival. A jelenlegi műsorban nem szerepelnek állatok, a Fővárosi Nagycirkusz szándéka, hogy kikérje közönsége véleményét és statisztikákat készítsen: milyen arányban szeretnének nézői állatszámokat látni a porondon.

Szonday Szandra cirkuszkutató a régen sokkal elterjedtebb korcsolyázás társasági eseményekkel, bálokkal, mutatványosokkal egybekötött kapcsolatáról beszélt, Zsilák György többszörösen kitüntetett zsonglőr pedig karrierje meghatározó pillanatairól mesélt.

A közönség megtekintette a magyar férfi jégkorong-válogatott rövid hokimeccséről készült videót, melyben a Fővárosi Nagycirkusz még frissen elkészült jégpályáját tesztelték, majd videóüzenetben összekötötték a Kijevben tartózkodó jégkorong-válogatott tagját, Terbócs Istvánt és artista húgát, Barbarát.

Az estét Békefi Viktória a Jégvarázs című filmből előadott dala és a Nikulin Cirkusz társulata által bemutatott produkciók színesítették. Az est végén a nézők elfogyaszthattak egy csésze jeges kávét vagy teát a Dallmayr támogatásával.

A következő Artista Café, melynek témája a cirkuszpedagógia, május 29-én 18 órától lesz a cirkusz manézsában.

 

Kapcsolódó programok:

 

Gyereknap a cirkuszban – 2017. május 28.

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

 

ARTista Café – Oktatás a cirkuszban – 2017. május 29 18 óra

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz