Cirkuszi élmény vak és gyengénlátó társainknak – Esélyegyenlőség és egy világszerte unikális audionarrációs program a Fővárosi Nagycirkuszban

Ismét élménydús audionarrált előadást tartottak vak és gyengénlátó társaink számára a Fővárosi Nagycirkuszban. A cirkuszok között világszerte egyedülálló programot taktilis kulisszajárás előzte meg.

Különleges vendégek érkeztek a Fővárosi Nagycirkuszba július 8-án, a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületétől. A 17 fős látássérültekből és kísérőikből álló csoport cirkuszi előadásra jött, ugyanis az intézmény egy olyan egyedülálló programot alakított ki számukra, amellyel ők is átélhetik a cirkuszművészet lenyűgöző csodáit. A 15 órakor kezdődő RAIN – Esőcirkusz című audionarrált műsort kulisszajárás előzte meg, melynek során a taktilis érzékelés által vak és gyengénlátó társaink megismerkedtek a műsorban fellépő művészekkel és az általuk használt rekvizitekkel.

A cirkuszok világában egyedülálló audionarrált program előtt Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója vezette a kulisszajárást.

A Fővárosi Nagycirkusz a világon egyedülállóként vezette be a cirkuszi narrálást, amellyel a vak és látássérült emberek hátrányainak enyhítését, esélyegyenlőségük megalapozását, és a társadalom szemléletmódjának átalakítása céljából az előadások akadálymentesítésével speciális szolgáltatást nyújtson, hiszen a látássérült emberek társadalmunk egyenlő tagjai, akiket ugyan úgy megilletnek az alapvető emberi jogok és a magas szintű kikapcsolódás.

Az előadás előtt nemcsak a cirkuszművészet alapfogalmaival és a rekvizitekkel, hanem a különleges szökőkútrendszerrel is megismerkedtek vak és gyengénlátó társaink és kísérőik.

Nagy kihívás volt kialakítani a megfelelő programot, mert a narrálás a verbális művészetek terén megszokott, de a nonverbális területen egyáltalán nem. A megfelelő technikát Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója évekkel ezelőtt, több színésszel kísérletezte ki a színházból merítkezve, de a cirkuszi előadásoknak megfelelően. Az előadások alatt mobil audio-rendszerrel zajlik a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy az egyik fülön keresztül a narrátor – akár egy sportközvetítésen – percről percre közvetíti az előadás mozzanatait, a szabadon hagyott fül pedig a zenét és a közönség hangulatát juttatja el a látássérült vendégekhez.

A RAIN – Esőcirkusz műsor Fekete Péter narrálásával zajlott.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További híreket és interjúkat ide kattintva olvashatnak.