Egyszerre 24 hulahoppkarikát pörget a testén – Villáminterjú Klaudia Denvyvel

Klaudia Denvy is fellép hulahoppkarika-számával Dinasztiák című műsorunkban. Villáminterjúnkban Klaudia cirkuszi karrierjéről és a hulahopp zsáner nehézségeiről mesélt.

Hogyan kezdődött a cirkuszi pályafutásod?

Hat-hét éves koromig Magyarországon éltem, majd külföldre mentünk a családommal, ugyanis a cirkuszosoknak akkoriban nem volt könnyű életük. A saját tulajdonunkban lévő cirkuszunkkal beutaztunk a környező keleti országokat, és csak az útleveleink hosszabbítása céljából látogattunk haza. A szüleim hatévesen kezdek el tanítani a cirkuszi szakma fortélyaira. Kézenállással, nyújtással és gimnasztikai alapokkal kezdtünk. Még abban az évben megtörtént az első fellépésem, egy édesanyámmal előadott kígyószámban. Hamar bedobtak a mély vízbe, hogy megszokjam a szereplést.

Mivel édesanyám kaucsuk számmal bűvölte el a közönséget, nyolcévesen én is ezzel a zsánerrel kezdtem az egyéni pályafutásomat. Később egy idegbecsípődés miatt váltottam a levegőkötél számra, miközben a hulahopp zsánerbe is beleszerettem. A kötélszámnak hála teljesen rendbejött a gerincem, így tizenhat évesen újra felvettem a repertoáromba a kaucsuk zsánert. Ebben az időszakban több nyugat-európai ország cirkuszfesztiválján megmérettettem.

A férjemmel, Dinka Lászlóval tizennégy éve lépünk fel közösen leginkább Angliában. Egy ideje a kislányunk, Lili is csatlakozott a családi perzs számunkhoz. Ő teljesen rám ütött, hatévesen kezdte el a pályafutását, imádja a cirkusz világát. A tizenegy éves fiamat viszont a tanulás és a könyvek érdeklik. A gyermekeim magántanulók, így velünk utaznak és nem szakad szét a családunk.

Klaudia Denvy hulahoppkarika száma folyamatosan végrehajtott, erős trükkökből áll.

 

Melyek a hulahopp zsáner nehézségei?

Az egyik unokatestvérem Hoppenherz Klaudia által került először hulahoppkarika a kezembe. Eleinte nem vonzott, mert ránézésre túl könnyűnek találtam. De aztán nyolc-kilenc évesen játékosan elkezdtem gyakorolni vele és rájöttem, hogy nagyon is nehéz zsáner.

Alumíniumból és műanyagból készült karikákkal hajtom végre a trükköket. Az alumínium karikákkal mutatom be a nehéz és nagy trükköket, míg a műanyagokkal például a záró trükkömet csinálom, amikor egyszerre huszonnégy karikát pörgetek magamon. A produkció létrehozásakor azt tartottam elsődleges szempontnak, hogy folyamatosan végrehajtott, erős trükkökből álljon. Például a négy-öt karikát igénylő trükkök egyszerűnek tűnnek, de egyáltalán nem azok. A derekam vagy a térdem körül forgatok egy karikát, miközben a karjaimon is kettőt-kettőt. Egyszerre háromfelé kell koncentrálnom, miközben nem borulhat fel a karikák pörgetésének az egyensúlya.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám