Élet a husky és szamojéd kutyusokkal – Interjú Kelly és Jennifer Saabellel

Új műsorszámmal bővült Tündértánc – Nővarázs című műsorunk. Kelly Saabel (23) és Jennifer Saabel (16) husky és szamojéd kutyusaikkal egy képzeletbeli, fagyott világba kalauzolják nézőinket, ahol az emberek és állatok varázslatos kapcsolatát jelenítik meg. Interjúnkból sok érdekességet tudhattok meg erről a különleges kötelékről.

Híres cirkuszi dinasztiákból származtok. Mesélnétek egy kicsit a családotok történetéről?

Kelly: A testvéreimmel apai és anyai ágon hatodik generációs artistaművészek vagyunk. Mindkét családnak saját cirkuszuk volt, apukánk családjának, a Fischer családnak Németországban, anyukánk családjának Olaszországban, a Wulber Circus. A családok egy ponton úgy döntöttek, hogy bezárják a cirkuszokat, de ettől függetlenül mindenki az artista pályán maradt.

Apukánk anno állatidomár volt, aki medvékkel, elefántokkal, lovakkal és kutyákkal lépett fel. Anya a levegőben dolgozott, illetve akrobata volt és lovakon táncolt.

Hogyan született meg a kutyaszámotok?

Kelly: A szüleink nagyon fiatalok voltak, amikor egy este elmentek egy bárba, hogy megbeszéljék az újonnan jött ötletet, miszerint egy kutyaszámot szeretnének létrehozni. Amikor felmerült a kérdés, hogy milyen fajta kutyák legyenek a partnereik, apa meglátott egy képet a falon huskykról, akik Grönlandon húztak egy szánt. Megszállta az ihlet, úgy gondolta, ez egy remek ötlet lenne. Nem sokkal később elkezdtek husky kölyköket játékosan rávezetni a trükkökre.

A díszletet apa egyedül, a két kezével készítette, anya a dizájnban segített.

Ezzel a számmal a családunk már több mint harminc éve lép fel a világ neves cirkuszaiban. Először a szüleink kezdték, majd később a nővérem vette át apukánk helyét és több éven keresztül anyával léptek fel. Négy évvel ezelőtt vettük át tőlük a számot a húgommal, Jenniferrel. Egy kicsit frissítettünk a produkción, viccesebbre és aranyosabbra alakítottuk, valamint az orosz stílusú jelmezeket is lecseréltük rusztikus eszkimó jelmezekre, amiket mi varrtunk.

Az Eskimo fantasy című számunkban a husky és szamojéd kutyusaink őrületes tempóval, szánon húznak be minket a manézsba, amit a kutyák a sebesség és természetes viselkedésformáik miatt imádnak. A közönség megcsodálhatja milyen energikusak és agilisak a kutyáink.

Mik a husky és a szamojéd kutyafajták jellemzői? Mi a trenírozás titka?

Kelly: A huskyk viselkedésben és jellemben teljesen eltérnek a többi kutyafajtától. Anno szánhúzásra, teherhordásra és vadászatra tenyésztették ki őket, ezért nagyon vadak és nehéz őket idomítani. Ha úgy döntenek, hogy ők ma szeretnének fellépni vagy gyakorolni, akkor nyert ügyünk van, mert minden trükköt rögtön megcsinálnak, ha viszont nincs kedvük, akkor hiába lebegtetjük előttük a jutalomfalatokat vagy könyörgünk nekik. Ez nagyon ritkán fordul elő, de ilyenkor tiszteletben kell tartanunk a döntésüket.

Jennifer: A trükköknél figyelembe kell venni, hogy a huskyk imádnak ugrálni, nagyon agilisak, erősek és okosak. Erőszakot soha nem alkalmazunk velük szemben, ugyanis nagyon erős kötelék van köztünk. A kulcs a türelem, a jókedv, a szeretet és a jutalomfalat. Ki kell tapasztalni, hogy melyik kutya mit szeret a legjobban, valakinek a virsli a kedvence, másnak a sajt.

A szamojédek nagyon édesek, de kevésbé okosak, így őket is egy kisebb kihívás idomítani. Nagyon szépek és kedvesek, viszont ők már nem szeretnek ugrálni és sokkal lassabbak, mint a huskyk, így figyelembe véve a természetes viselkedési normáikat és igényeiket, ők másfajta feladatokat hajtanak végre. Nagyobb türelem kell hozzájuk. Nem beszélve arról, hogy gügyögni kell velük, mert amint egy kicsit szigorúbb hangnemet üt meg velük az ember, rögtön pánikolni kezdenek. A porondon néha ez furának tűnik, mert normális esetben kicsit fegyelmezettebb hangon beszélnek az artisták az állatpartnereikkel. De ha nem így kommunikálunk velük, nem hajlandók abszolválni a trükköket. Ha azt látják, hogy mi nagyon lelkesek vagyunk, boldogok, hisz tudják, hogy miattuk viselkedünk így.

Kelly: A kutyás számunkat a spontaneitás teszi különlegessé, minden nap más, nincs két egyforma előadás. Egyszer például a Riko nevezetű kutyám, aki a lábam között sétál és tulajdonképpen egy táncot járunk, úgy döntött, hogy megtetszett neki a fenekem, ezért minden lépésnél beleharapott. El kellett futnom előle műsor közben, mert nem hagyta abba. Minden nap más kihívás elé nézünk. Egyszer nem vettem észre, hogy az egyik kutyánk a manézsba pottyantott. Hátrafelé kellett futnom a másik kutyámmal, amikor véletlenül elestem, természetesen pont a kutyagumi közepébe.

Hogy néz ki egy átlagos napotok a kutyusokkal?

Kelly: Reggel felkelünk és megsétáltatjuk őket. De csak kettesével, mert tíz ebet egyszerre nehéz lenne kivinni. Aztán reggeliznek. Két-három órával később, amikor már megemésztették, kezdődik az edzés. Így tartjuk őket fizikailag és szellemileg formában. Ilyenkor gyakoroljuk a számot és az új trükköket. Ezután következik a szőrük ápolása. Aztán jön a pihenő, lefekszenek, játszanak egymással egy elkerített nagy területen, ahol szabadon mozoghatnak, mi pedig labdázunk velük. Ők a családtagjaink, a barátaink, szívesen töltjük velük a szabadidőnket.

Ezt követi az előadás, ha éppen van azon a napon, de előtte ismét megfésüljük őket. Vacsora után pedig szabadon mozoghatnak, pihenhetnek.

Mi magunk is nagyon nagy állatvédők vagyunk, ezért is lettünk vegetáriánusok.  Nagyon odafigyelünk a kutyáinkra. Csak olyan trükkökre tanítjuk őket, amiket egy hétköznapi ember is megtanít a kutyáinak, ha veszi hozzá a fáradtságot. Mi nem tanítjuk őket kézenállásra, salto mortaléra, vagy olyan trükkre, ami ellenkezik a természetes viselkedési normáikkal vagy a testfelépítésükkel.

 Jennifer: Havonta és néha gyakrabban is visszük őket állatorvosokhoz, akik ellenőrzik a pszichikai és fizikai állapotukat. Chipjük van, oltási könyvük, külső és belső parazitamentesítésen esnek át. Vitaminokat is kapnak, valamint mindig szigorúan ellenőrzött, minőségi ételt esznek.

Mi a véleményetek a Tündértánc – Nővarázs című műsorról?

Kelly: Imádjuk! Nagy rajongója vagyok a képzőművészetnek. Nagyon tetszik az ötlet a képtárral, a festményekkel, a mozgó szobrokkal, az artistaszámok beépítése és harmóniája a képzőművészetekkel. Például zseniális, amikor Klimt A csók című festménye megelevenedik a Duo Fossett számában.

Jennifer: Nekem is nagyon tetszik a műsor női tematikája. Feministáknak tartjuk magunkat a nővéremmel, ezért is tetszik annyira ez a különleges ötlet, hogy a női lélek ennyi különböző aspektusa elevenedik meg, és ilyen szép harmóniában vannak a képzőművészetek a cirkuszművészettel. Szerintem a világon egyedülálló ez az előadás.

Szekáry Zsuzsanna, Major Dorottya