Először adták át a „cirkuszművészet Michelin-csillagát”

A cirkuszok működése olyan, mint egy kézzel készült svájci óra, minden fogaskeréknek fontos feladata van. Mindenki a maga szaktudásával járul hozzá a sikerességhez. Két évvel ezelőtt tett javaslatot egy európai szintű, objektív minőségbiztosítási rendszer kidolgozására Ujhelyi István EP-képviselő. A BigTopLabel elismeréssel számos szakmai konferencián foglalkoztak a cirkuszművészet jeles képviselői.

Az elismerést azok a cirkuszok nyerhetik el, melyek megfelelnek a szakmai szervezetek és európai parlamenti szakértők által közösen kidolgozott, szigorú feltételeknek. A jelentkezések alapján három európai cirkuszi társulatot választanak ki a szakmai szervezetek, amelynél elvégzik az alapos objektív és szubjektív minőségi vizsgálatot. Ezek között szerepel például a jogi előírások, a munkavállalói és fogyasztóvédelmi garanciák, a legszigorúbb állattartási és állatjóléti követelmények betartásának, valamint a művészi minőség biztosításának vizsgálata is. Részletes beszámoló készül azokról a társulatokról, amelyek részt vesznek a megmérettetésen, majd ezekről egy független szakértői bizottság ad bírálatot.

A kitüntetés átadására az Európai Parlamentben került sor, melyen Navracsics Tibor kultúráért felelős uniós biztos is jelen volt. Elsőként három intézmény kapta meg ezt a minősítést: a francia Cirque Arlette Gruss, a németországi Circus Krone és a nagy-britanniai Blackpool Tower Circus, amelyhez a Fővárosi Nagycirkusz társulata szívből gratulál! Természetesen a BigTopLabel elismerések átadására a jövőben is sor kerül.

Fotó: ujhelyi.eu