Első lépések az álmok útján  

Kedden a Fővárosi Nagycirkuszban egy bemutatkozó műsor keretében hirdették ki a magyar kínai osztály névsorát. Ennek kapcsán beszélgettünk a Baross Imre Artistaképző Intézet oktatójával Végh Erikával, valamint két tanítványával Szegő Saroltával és Pünkösti Mimivel.

Végh Erika válogatott tornász és olimpiai kerettag volt, a Testnevelési Egyetemen testnevelő tanár és szertorna edzőként végzett. 12 éve dinamikus akrobatikát, statikus akrobatikát, függőszert, azon belül trapézt és mini trampot tanít a Baross Imre Artistaképző Intézetben. Főleg az előkészítőben tanít az alapoktól, a bukfenctől kezdve egészen a dupla szaltókig, és ő készítette fel az Aida című opera előadásra nyolcadikos osztályát, akik közül többen jelentkeztek a kínai osztályba is.  Eredményes munkája folytatódott a projekt reklámfilmjének forgatásán, amit Marsi Laura tánctanárral és Kovács Gábor Dénes képzési igazgatóval készítettek el. Így a mesternő a pekingi magyar artistaosztály projekt egyik meghatározó tanára lett.

Végh Erika volt válogatott tornász és olimpiai kerettag 12 éve adja át tudását a Baross Imre Artistaképző Intézet diákjainak.

 

Miután az osztálya nagyon jól vizsgázott a nyolcadikos szakosító vizsgán, sokat beszélgetett a szülőkkel és a gyerekekkel a kínai osztályhoz tartozásuk lehetőségeiről. Végül az osztályából hét tanulót vettek fel a kínai osztályba, akik többi társukkal együtt kedden a tudásuknak megfelelő bemutatókat tartottak a sajtónyilvános eseményen. A mesternő nagyon jó ötletnek tartja a magyar diákokból álló kínai osztály létrehozását, mert ez egy fantasztikus lehetőség a gyerekeknek számára. „Nagyon jó alapot szereztek az artistaképzőben, amire könnyedén lehet építeni. Pekingben fantasztikus tudásra tehetnek szert, ezen kívül fejlődik majd a személyiségük és a csapatszellemük is.”

Arról, hogy nem okoz-e majd problémát a 13-15 éves gyerekeknek, hogy elszakadnak a megszokott környezetüktől, Végh Erika a következőképpen vélekedik: „Biztos szerettem volna lenni benne, hogy nem inognak majd meg, ezért sokat beszélgettem velük. A többségüket négy éve ismerem, a családi hátterükkel együtt. Szerintem végül az ő szempontjukból nagyon jól alakult, hogy nem egyből repülőre ülnek, így az esetleges problémák nem Kínában jönnek ki. Az első félévet egy zuglói ingatlanban töltik majd összezárva, ahol közösen eddzenek, étkeznek és laknak. Külön tanmenetük lesz, mindent együtt fognak csinálni, külön busz szállítja majd őket, mintha külföldön lennének. Három-négy tartalék gyermeket is választottunk arra az estre, ha az osztály valamelyik tagja mégsem bírja mentálisan. Ha úgy érezzük, hogy ez a helyzet nem erősít, hanem labilissá tesz valakit, akkor el kell tőle búcsúznunk, mert Kínában tényleg komoly munka vár az artistanövendékekre.”

A mesternő és a diákok között bensőséges a kapcsolat

 

Az első itthon töltött félévet a Pekingi Művészeti Iskola útmutatásai alapján fogják eltölteni a diákok. Nem korcsoportokra bontva tanulnak majd, hanem differenciáltan, mindenkit felzárkóztatva, mert jelenleg a koruknál fogva más szinten állnak. A várható kínai tréneren kívül körülbelül három magyar oktató foglalkozik majd velük. A tanmenet összeállítása előtt egyeztetnek majd a kínai trénerrel is, ami alapján célirányosan építik fel a tanmenetet.

Az Aida című előadás minden évben nagy sikert arat.

 

A 14 éves Szegő Sarolta második éve tanul a Baross Imre Artistaképző Intézetben. Mindig az élete része volt a mozgás. Miután feloszlott a szertornacsapata, szüleivel rátaláltak az artistaképzőre, amibe rögtön beleszeretett. „Nagyon örülök a lehetőségnek, mert nagyszerű képzést kaphatok Pekingben és sokkal hamarabb el tudom kezdeni az artista pályát. Láttam a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál ifjú kínai fellépőit, és teljesen magával ragadtak a produkcióik. Érdekel a kínai kultúra és bár biztosan hiányozni fog a családom, de ezt át lehet hidalni a telefonos-és videós kapcsolattartással – véli a tehetséges artistanövendék. Sarolta főleg akrobatikára, vagy apró mérete miatt dobóakrobatikára szeretne szakosodni. Önmagát 5-10 év múlva sikeres, világjáró artistaként képzeli el.

A 12 gondosan kiválasztott diákok alig várják, hogy megkezdhessék speciális tanulmányaikat.

 

Pünkösti Mimi 15 éves, idén felvételizett az artistaképző kínai osztályába. Előtte a Budai Akrobatikus Sportegyesületben akrobatikus tornázott. A mozgás jelenti az életét, de szeretne új mozgásformákat megtanulni és világhírű artistaművésszé válni. Ő is elsősorban dobóakrobatikával szeretne foglalkozni. „Nagyon jó lehetőségnek tartom, hogy bekerültem a magyar kínai osztályba, mert így megvalósíthatom az álmaimat. Nagyon várjom már a kiutazást, nincsenek félelmeim az új környezettől és a változásoktól – osztotta meg lelkesedését az ifjú tehetség.

Szekáry Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend