Ez nem áprilisi tréfa!- Szédületes, váratlan nemzetközi siker Odesszában a Komédiada Fesztiválon!

A négynapos fesztivál, amelyet idén hetedik alkalommal rendeznek meg Odesszában, a MASKY SHOW Színházban, a bohócmesterségnek szentelt cirkuszművészeti seregszemlék közül a leghíresebbek közé tartozik a világon. A zsűri tagjai között holland, japán, izraeli, orosz, német és ukrán szakemberek, cirkuszigazgatók, artistaképző intézetek vezetői foglalnak helyet, többek között Nikolai Kobzov, Ukrajna legnagyobb cirkuszának igazgatója, Vladislav Kornienko, a kijevi artistaképző egyetem rektora, Mata Zsuzsa, a Cirkuszi Világszövetség igazgatója, Vita Bart, a Salome cirkuszszínház casting directora, Nikolaj Veprev lengyel cirkuszigazgató, Jan van den Berg holland kulturális, művészeti szakember, Slava Nusinsky, az Izraeli Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazgatója. A fesztivál díszvendégei között a világhírű Leo Bassi is megtisztelte jelenlétével az eseményt Spanyolországból.

Fekete Péter, a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója meghívott díszvendégként és a zsűri tagjaként ajánlotta a versenyprogramba fellépőnek Méhes Csabát, akit a Lúdas Matyi a cirkuszban című előadásában A falu bolondja szerepében láthat a közönség. „Kötelességemnek érzem, hogy minél több magyar művészt bemutatkozási lehetőséghez juttassunk külföldi fesztiválokon.” – nyilatkozta. 

Méhes “Die Forelle” , pisztránötös ” c. etűdjét mutatta be a fesztiválon. Az először néma csendben figyelő közönség a 15 perces szám végére tomboló tapsban tört ki. A gála végén szinte szétszedték a házat, mindenki Méhes Csabával akart találkozni, fényképezkedni, riporterek húzták kézről kézre a magyar művészt.  A versenyprogram fellépői között a Cirque du Soleil művészei és többszörös fesztiváldíjas bohócok tűntek fel, a mezőny tagjai 12 országból érkeztek, többek között az Amerikai Egyült Államokból, Moldovából, Ukrajnából, Oroszországból, Romániából, Fehéroroszországból, Lengyelországból, Izraelből és Magyarországról.

A fesztivál díszünnepségén Odessza város polgármestere jelenlétében nagyszabású felvonulásra került sor. A fődíjat a  japán Mikio Osima adta át Méhes Csabának. A bohócmesterséget a cirkuszművészeten belül elsősorban színészi és artistaképességekre épülve lehet elsajátítani. Figurája megosztó, a nézők között vannak, akik félnek tőle, s vannak, akik csak miatta járnak cirkuszba. Azonban kétségtelenül a klasszikus cirkuszművészet elengedhetetlen alakja, Ukrajnában igen jelentős képzési bázisa van e mesterségnek. 

A Fővárosi Nagycirkusz és a Baross Imre Artistaképző Intézet szeptembertől indítja be kétéves, érettségire épülő képzését, amelyben szakmai hozzáértésével a tanárok között Méhes Csaba is jelentős szerepet vállalt. „Szívből gratulálunk a magyar sikerhez! A bohócmesterség komolyságához nem férhet kétség! Mire felépül az új cirkuszművészeti központunk, e szakterület képzésében is élen akarunk majd járni – nyilatkozta Fekete Péter –, hiszen e zsáner tekintetében is jelentős hagyományokkal bírunk, ideje felfrissíteni az oktatást ezen a területen is!” 

 

Méhes Csaba

A vizuális komédia hazai neves képviselője otthonosan mozog a színház, a tánc és a cirkusz világában is. 1983 őszén, mint hivatásos pantomimművész, alapító tagja volt a Pingvin Pantomim Együttesnek. Előadásaival bejárta egész Európát, vendégszerepelt Új-Zélandon, Ausztráliában, Mexikóban, Egyiptomban.