„Ha az ember valamit szívvel-lélekkel csinál, akkor nincs előtte lehetetlen” – Interjú Rabin Arega-val

Az Africa Trio Balance is fellép Tavaszváró – Fesztivál + műsorunkban hand to hand produkciójukkal. A csoport vezetőjét, Rabin Arega-t kérdeztük artista pályájukról, az etióp cirkuszok helyzetéről, példaképekről, fejlődésről és nagy álmokról.

Miért léptetek a sok esetben rögös artistaművész pályára?

Nincsenek artista felmenőink, viszont már egészen fiatalon imádtunk akrobatikus trükköket csinálni. Az interneten található számtalan videó kinyitotta előttünk a cirkusz varázslatos világát, éreztük, hogy ez lesz az utunk. 13 évesen iratkoztunk be az Addis Africa Cirkusz iskolájába. A hatéves képzésünk alatt elsajátítottuk a rollabolla, a levegőkötél, a zsonglőrködés, az ikária, a tűzzsonglőrködés és az akrobatika elemeit. Etiópiában működnek a kontinens legjobb artista iskolái.  Az innen kikerülő artistaművészek számos nemzetközi cirkuszfesztiválon érnek el sikereket. Miközben azt csináljuk, amit szeretünk, világot látunk, ami csodálatos dolog. Az MSC Orchestra üdülőhajó fellépőiként ismertük meg Európát. A megszerzett élményeket és a közönségsikereket senki nem veheti el tőlünk. Ezért sem érezzük úgy, hogy ez egy rögös pálya lenne, mert ha az ember valamit szívvel-lélekkel csinál, akkor nincs előtte lehetetlen.

Több zsánerben is otthon vagytok, végül miért hand to hand számmal léptek fel?

Több, mint tíz éve dolgozunk ezzel a számmal, ezt szeretjük a legjobban. Igazi csapatmunka, úgy gondoljuk, hogy ebben a zsánerben vagyunk a legjobbak. De mindig van hova fejlődni, a példaképeinknek az olasz Pellegrini Brothers-t tartjuk, akik a világ legjobbjai a hand to hand zsánerben.

Etiópia az Afrikai kontinens artistaképzésének fellegvára, azonban az Africa Trio Balance tagjai cirkuszművészeti szempontból még jobb hellyé szeretnék tenni.

Etiópia az Afrikai kontinens artistaképzésének fellegvára, azonban az Africa Trio Balance tagjai cirkuszművészeti szempontból még jobb hellyé szeretnék tenni.

Milyen különbségek vannak az afrikai és az európai cirkuszművészet között?

Az etióp cirkuszművészet az európai tradíciókra épül, ám mindenhol a közönség igényeihez kell igazodni. Amikor Afrikában lépünk fel, a saját kultúránkra jellemző dallamok csendülnek fel a számunk alatt, az európai fellépéseink során viszont nemzetközi zenét használunk. Az etióp artisták Európában, óceánjáró hajókon, az amerikai kontinensen, valamint nemzetközi cirkuszfesztiválokon érnek el sikereket. Ez egyrészt a magas szintű képzésüknek köszönhető, másrészt annak, hogy Etiópiában nincsenek cirkuszok. A magyar közönség szerencsés, mert a kormánya támogatja a cirkuszokat, Etiópiában viszont a kabinet erre nem ad hozzájárulást, mert inkább a különböző sportokat helyezi előtérbe. Ezért Etiópiában egy évben egyszer, újévkor van cirkuszi előadás. Mi viszont egy másik csoporttal –a Fővárosi Nagycirkusz téli műsorában fellépő Troupe Ethiopia tagjaival– változtatni szeretnénk ezen. Ezért Addisz Abeba egyik parkjában szeretnénk elindítani az etióp főváros első cirkuszát, egy teljes szezonnal. Hisszük, hogy a közönségnek lenne rá igénye és talán még több fiatal kap kedvet a cirkuszművészethez. Ez egy szép hivatás, ráadásul kiutat jelenthet a nehéz körülményekből.

Mi a véleményetek a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról?

Én már 2012-ben felléptem a Fővárosi Nagycirkuszban egy ikária számmal, ezért nagyon vártam, hogy visszatérjek Budapestre, mert az itt dolgozó szakemberek, a város és a közönség is nagyon kellemes emlékként éltek bennem.

A budapesti fesztivál a világ egyik legnagyobb és legnívósabb artista seregszemléje, ahol nagy megtiszteltetés fellépni. A közönség ilyenkor még felfokozottabb állapotba kerül, csodálatos volt átélni a felénk áradó elismerésüket és szeretetüket. Mivel presztízs értékkel bír, ha valaki Budapesten mutatkozhat be a számos cirkuszi szakember és impresszárió előtt, mi is azt reméljük a fesztiválos szereplésünktől, hogy továbblendíti a karrierünket. Ezen kívül egy új zsánerbe is beleszerettünk a Duo Staubertinek köszönhetően. A segítségükkel már elkezdtük gyakorolni a perzset, amit később be szeretnénk építeni a saját produkciónkba, így mi lennénk az első etióp artistaművészek, akik perzs számmal lépnek a porondra.

Az Africa Trio Balance hand to hand produkciójában az egymás iránti bizalom tükröződik.

Az Africa Trio Balance hand to hand produkciójában az egymás iránti bizalom tükröződik.

Van „B” tervetek arra az esetre, ha fel kell hagynotok az artista pályafutásotokkal?

Igen, szeretnénk tető alá hozni a már említett cirkuszi szezont, valamint tervben van egy saját artista iskola megalapítása. Ezen kívül odahaza mindhármunknak van használt autóalkatrész boltja. Tudjuk, hogy nem lehetünk örökké aktívan fellépő artisták, ezért, ha hirtelen komolyan lesérülnénk, vagy csak egyszerűen nem mennek már tökéletesen a trükkök, abba fogjuk hagyni. De addig még rengeteg örömöt szeretnénk okozni a közönségnek.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További interjúkat és híreket az alábbi linkre kattintva olvashattok: https://fnc.hu/hirek/