Hosszú út a siker felé – Interjú Roberto Vargas Juniorral  

Egyszer volt, hol nem volt, a sokszínű magyar tájat járva keresztezte egymás útját egy nagyon régen fennálló utazócirkusz és egy utazó vidámpark. Róbert Vargas, a magyar Ádám és a szerb Vargas cirkuszi dinasztiák leszármazottja szerelemre lobbant a szintén artista felmenőkkel rendelkező Varga Zsanett iránt. A férfi sokoldalú artistaként gurtni-, gumiasztal-, zsonglőr-és állatszelidítő számokkal nyűgözte le a nagyérdeműt. Megismerkedésük után Zsanett csatlakozott a Vargas család cirkuszához, ahol férjével késdobáló, illúzió és állatszelidítő számmal varázsolták el a közönséget. Szerelmük gyümölcseként 17 évvel ezelőtt megszületett legidősebb gyermekük, Roberto Vargas Junior. Az ő történetét meséljük most el.

Az Americano Vargas Cirkusz Magyarország, majd Szerbia és Románia nagyvárosaiban aratott sikereket. Mikor már közeledett gyermekük születésének időpontja, visszautaztak Magyarországra, hogy Roberto itthon, magyar állampolgárként lássa meg a napvilágot.

Az Americano Vargas Cirkusz kis hercege már négyéves korában fellépett nagybátyja lovas idomító számában, és még abban az évben elkezdte az akrobatika, a zsonglőrködés, a drótkötél és a rolla bolla alapjainak elsajátítását. Édesapja nem erőltette a próbákat, úgy gondolta, hogy gyermeke akkor gyakoroljon, amikor ő szeretne. Bár nagyon szerették volna, ha a fiúk tovább viszi a családi hagyományt, ő 9 évesen szerelmes lett a fociba, amikor csak tehette, játszott a barátaival és a cirkuszukban fellépő artistaművészekkel.

Látva fia lelkesedését, édesapja Temesváron beíratta egy fociklubba. Egy hét múlva megjelent az edző a cirkusznál, aki lenyűgözve a fiatal tehetségétől, mérget mert volna venni rá, hogy szupersztár lesz belőle, ezért mindenképpen a városban kell maradniuk, hogy tovább taníthassa. Ez természetesen lehetetlen volt, mert az összetartó család egysége nem bomolhatott fel.

Végül Roberto az edző és az édesapja összefogásának hála, az utazó cirkusz útvonalán lévő helyi klubokba járt edzésekre, majd bekerült a rangos Gheorghe Hagi Futball Akadémiára, ahol szintén dicsérték a tehetségét. Közben versenyszerűen rollerezett és gördeszkázott.

A cirkusz általában egy-két hetet tölt el egy városban, ezért a többi utazócirkuszos gyermekhez hasonlóan Roberto is magántanuló. Bár nagyon macerás úgy elsajátítani a közismereti tantárgyakat, hogy csak online kapja meg az agyagokat, mégis jó jegyeket szerez. Imádja a vándorcirkuszos, mozgalmas életet. Téves elképzelés, hogy rossz körülmények között élnek, ugyanis családjával luxus lakókocsiban él, ami olyan, mint egy mobil lakás.

Később ismét elkezdte a gurtni, a rolla bolla és drót cirkuszművészeti zsánerek próbáját is, de még mindig őrlődött a futball és a cirkusz világa között. Végül, amikor családjával ellátogatott a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválra, megbabonázva figyelte a Newcomer Show-ban fellépő, vele egykorúak sikerét. Akkor végleg elhatározta, hogy családja nyomdokaiba lép és a következő, vagy az utána következő fesztiválon ő is a fellépők között lesz.

Miután a cirkuszuk elindult az éves szezonjára, kőkemény próbákba kezdett és a rolla bollát választotta fő zsánerének. Minden nap több órán át gyakorolt, de az igazi áttörés 2019-ben következett be, amikor a Jászai Mari-díjas artistaművész, Nagy Lajos „Nereus” három év után ismét a társulatuk tagja lett. A mai napig aktív, több zsánerben otthon lévő, tapasztalt idős művész a szárnyai alá vette, és nem sajnálva az időt, tanítani kezdte a 15 éves fiút.

Eleinte sok szenvedéssel jártak a próbák, Roberto félt a kétméter magas posztamentjén, és nem is nagyon sikerültek a trükkök. De egyikük sem adta fel, „Nereus” sokat segített a mentális akadályok legyőzésében és a technikai trükkök fejlesztésében, miközben nemcsak a szakmára, hanem az élet egyéb dolgaira is okította. Roberto ezért örökké hálával tartozik neki, mert ha ő nem lett volna, lehet, hogy ma nem itt tartana.

Robertónak az egyik nagy álma vált valóra azzal, hogy nemcsak felléphetett a világ legrangosabb cirkuszfesztiváljai között számon tartott XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jában, hanem a Fővárosi Nagycirkusz március 15-ig tartó tavaszi műsorában is. Imádja a Graeser József által rendezett műsort, aminek kiváló fellépőit többször is megnézi előadásuk közben, hogy ezáltal is tanulhasson tőlük.

Az artistaművészekre jellemző, hogy maximalizmusukból és a közönségszeretetükből fakadóan szinte sosem elégedettek a teljesítményükkel. Így van ezzel Roberto is, úgy érzi, hogy mindig lehetne jobb, és olyat akar bemutatni, amit senki nem csinált. Szerinte nemcsak a trükk számít, hanem az előadásmód és a személyiség is. Ha nincs stílus, megjelenés, akkor kevés, ha valaki világraszóló trükköket mutat be. Ezért ő pörgősen, latinosan mutatja be a produkcióját, miközben törekszik rá, hogy minél jobb trükköket csináljon.

A Fesztivál+ – Varázslatos Győztesek című műsorban először egy görgőn mutat be gyorsasági trükköket, ugrókötelezik és zsonglőrködik. Ezután a kétméter magas posztamentjére egy bárszék kerül, arra egy falap, majd egy felfújt kosárlabda, amin körbefordul. Ez az egyik kedvenc trükkje. Ezután kezdi felépíteni a görgőre és a deszkára az öt lépcsőt, majd ezek egyenként lekerülnek, miközben végig rajtuk áll. Az ifjú tehetség ezzel a trükkel bajlódott a legtöbbet. Az utolsó trükkje abból áll, hogy hét jobbra-balra, előre hátra mozgó, különálló görgőn egyensúlyozik.

Roberto nagyon sok új trükköt akar még tanulni, hogy még jobban lenyűgözze a közönséget. A következő nagy álma, hogy felléphessen a két év múlva megrendezésre kerülő Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. „Akkor is azt mondtam, hogy én leszek a legjobb, amikor még én sem hittem el.”

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám