Idén is színes programok várják a családokat a Magyar Zsonglőrtalálkozón

Milyen programok várhatók az idei Magyar Zsonglőrtalálkozón?

A találkozónak egy általában jellemző forgatókönyve van, amibe a nagyszabású gála show mellett a közösségi programok tartoznak, amiket az eddigi találkozókon lebonyolítottunk. Idén harmadik éve leszünk a pécsi Zsolnay Fényfesztivál vendégei, ami azt jelenti, hogy a Fényfesztivál cirkuszi szakmai programjainak helyszíneit mi bonyolítjuk le.

A Zsolnay Fényfesztivál szervezői helyszínként biztosítják számunkra a városi tornacsarnokot és emellett az általunk működtetett terek is a fesztivál helyszíneinek számítanak. A tornacsarnokban workshopok zajlanak majd, amiken részt vehetnek a fesztivál cirkuszrajongó látogatói.

Készülünk egy külön tűzzsonglőr programmal, amit idén még jobban össze tudunk fűzni a Zsolnay Fényfesztivál műsorával, így a Fényfesztivál fellépője szolgáltatja majd a zenét és a fényfestést, mi pedig mellé a tűzzsonglőr produkciókat. Lesz egy külsős helyszínünk is Inspirál Játszóház néven, ami délután négy és nyolc óra között tart nyitva. Ezen a jellemzően családok által látogatott oktatóhelyszínen belépő nélkül is gyakorolhatnak és tanulhatnak a Fényfesztivál látogatói.

A nagyközönségnek szóló programok közül a legnagyobb a gálaest lesz, ami szombaton este fél tízkor veszi kezdetét a Széchenyi téren – az előadást a dzsámi előtti téren mutatjuk be. A tavalyi tapasztalatok alapján körülbelül kétezer ember látta a gálaműsort, ennyi a tér befogadóképessége, ahonnan jól lehet látni a műsort. Emellett izgalmas utcai cirkuszi előadások is lesznek a Fesztiválon.

Hogy épülnek fel és milyen workshopokon vehetnek részt az érdeklődők?

A workshopok programjai órára lebontva megtalálhatók a Magyar Zsonglőrtalálkozó honlapján.

A workshopok az alaptematikát illetően sajátosan épülnek fel, mert az az alapelvünk, hogy zsonglőrök szervezik zsonglőröknek, így nagyon sok programunk az egymástól jövő felajánlásokból és az egymással való megosztásnak a koncepciójából, valamint közösségi munkából ered. A workshopokat tartanak a gálafellépők is, akik szakmailag nagyon magas szintű produkciókat hoznak és osztanak meg az érdeklődőkkel.

A Zsonglőrtalálkozó már régen túlnőtt azon, hogy kizárólag a zsonglőrködés minden ágával foglalkozzon, ezért partnerakrobatikát és légtornászatot űzők is részt vesznek a találkozón, így ilyen programjaink és gyakorlóhelyszíneink is lesznek. A tornacsarnok is ennek megfelelően kerül berendezésre, ahol a Fényfesztivál minden percében lehet gyakorolni. A workshopok egyrészt a gyakorlótéren, másrészt külön termekben zajlanak majd. Lesznek tissue, levegő karika, trapéz, illetve légikötél workshopok, amiket általában délelőtt 11 és 13 óra között bonyolítunk le. A zsonglőr workshopok pedig a kezdőtől a haladó szintig, szinte minden válfajban zajlanak majd. A fesztiválunkon bevett dolog, hogy mindenki leszólít mindenkit és tanul a másiktól, így ha valakinek sajátos segítségre van szüksége, akkor csak elég körbenéznie a tornateremben, így a tervezettek mellett, spontán workshopok is kialakulnak.

A Magyar Zsonglőr Egyesület tizennyolc évnyi komoly szociális cirkuszi háttérrel és munkával rendelkezik. A Magyar Zsonglőrtalálkozóra eljönnek azok a csoportok is, akikkel évközben foglalkozunk, tehát ott lesznek a pesterzsébeti Pinceklub fiataljai, illetve a Tanext Középiskolában is van egy csoportunk. Ők is ugyanúgy bekapcsolódnak a zsonglőr olimpiába, ami egy játékos cirkuszi verseny, illetve fellépnek a nyitott színpadon, ahol bárki bemutatkozhat. A szociális csoportjaink egy új kezdeményezéssel is éltek, hogy minél nagyobb találkozási felület jöjjön létre a találkozó résztvevői között. Erre tökéletes alkalom nyílik például a közösségi reggelik folyamán.

Szekáry Zsuzsanna