Ifj. Simet László artistaművész szédítő, 87 méteres magasságban

„A Wencheng Dawazi International Competition fesztiválra meghívásos alapon kerültek be a versenyzők. A világ minden tájáról érkező indulók közül én voltam a legidősebb. Október 21-én indultam el Magyarországról, majd egy hét után érkeztem vissza. Bár november 10-ig a Magyar Nemzeti Cirkuszban lépek fel, de a vezetőség elengedett a fesztiválra.

Wenchengben található Kína egyik legmagasabb, három lépcsős vízesése, ami több, mint 270 méter magas, ötször magasabb, mint a Niagara vízesés. A drótot 87 méter magasságban, 157 méter hosszan feszítették ki a vízeséshez tartozó tó fölé. Három feladatból állt a verseny. Első körben minél gyorsabban át kellett futni a teljes hosszat, a másodikban száz métert kellett megtenni, a harmadik feladatban pedig száz métert kellett hátrafelé futva megtenni. A száz méteres futásnál a dróton egy vörös szalag jelezte a távot. A szervezők kamerákkal pontosan mérték az időt. 1,22 másodperccel harmadik helyezést értem el. A hátrafelé futás végül elmaradt, mert az utolsó két napban esett az eső.

Számomra ez egy személyes rekord volt, mert ennyire magasan még sosem voltam. Száz métert másfél percnél sokkal rövidebb idő alatt le tudok futni, de akkora magasságban nem tudtam hozni azt az időt, amit egy nyolc méter magasságban kifeszített dróton. Szerencsére nem volt szél, az utolsó két napot leszámítva gyönyörű, napsütéses időnk volt. Negyven méter futás után ugyan balról enyhén megcsapott a vízesés hideg szele, de ott fent sétálni leírhatatlanul csodálatos érzés volt. Nagyon élveztem!

Biztosítókötéllel (londzs) indultak a versenyzők, de megkértem a szervezőket, hogy a verseny végén egyszer engedjenek át londzs nélkül is, ami sajnos az utolsó két nap esőzései miatt kivitelezhetetlen volt. Mivel az életem nagy részében biztosítókötél nélkül dolgoztam, nem is számítok rá. Mindig magamban bízom, és ha baj van, nem a biztosítókötélen lógnék, hanem mintha nem lenne rajtam, eldobnám az egyensúlyozó rudat és elkapnám a drótot. Ez ivódott bele évtizedek alatt a zsigereimbe.

Ennél a versenynél a londzs csak egy kicsivel adott nagyobb nyugalmat számomra. 87 méter magasságban, biztosítókötéllel sétálni így is stresszes dolog. Londzs nélkül eddig a legnagyobb magasság, ahol jártam, negyven méter volt, remélem lesz alkalmam nélküle magasabbra jutni.

Nagyon jól éreztem magam Kínában, felejthetetlen élményben volt részem. Azért is vállaltam el az indulást ezen a fesztiválon, mert mindig izgattak a szakmai kihívások és a különleges dolgok.”

Szekáry Zsuzsanna

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/KPddonhpG5Q” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]