„Ilyen produkció még nem volt Magyarországon” – Villáminterjú Donnert Richárddal

A világhírű Donnert család is fellép többszörös cirkuszfesztivál-díjas lovasakrobata-számával a Fővárosi Nagycirkusz új, online nézhető Dinasztiák című műsorában. Villáminterjúnkban a dinasztia hetedik generációs tagját, Donnert Richárdot kérdeztük az egyéni, valamint az Ádám és a Richter családokkal közösen előadott, Magyarországon páratlan produkciójukról.

Hogy telik egy napotok a lovakkal?

Korán reggel felkelünk, majd az első utunk a lovainkhoz vezet. Ellátjuk őket, friss szénát, vizet adunk nekik, kipucoljuk a helyüket, ápoljuk a szőrüket. Mivel most fellépünk a Dinasztiák című műsorban, egyszer átvesszük a napi rutint, majd másfél-két órát próbálunk velük. Ezen kívül is lemozgatjuk őket, bár ez inkább szabadfoglalkozás számukra, mert annyit mozognak ilyenkor, amennyihez kedvük van.

A Donnert család lovasakrobata-számában több generáció tudása ötvöződik. Fotó: Urbán Ádám

 

Mitől különleges a lovasakrobata-számotok?

A név kötelez, hiszen a Donnert család a nemzetközi hírnevét elsősorban az állatszámoknak köszönheti, és annak a generációkon át öröklődő tudásnak, ahogy az állatainkkal foglalkozunk és tanítjuk őket. Nagyon mély kapcsolatot ápolunk állat partnereinkkel.

Azért is különleges a lovasakrobata-számunk, mert a csoport kizárólag a közeli családtagjainkból áll, ezért erős szálak fűznek össze minket. A lovasakrobatikát sehol sem lehet megtanulni, tudtommal a világon egyik artista iskola sem oktatja, mert ez a tudás apáról fiúra, generációról generációra száll. Így a mi számunkban is benne van több generációra visszamenőleg a Donnert család tudása, mindenki hozzátett valamennyit a számhoz és csiszolt rajta.

Az Ádám, a Donnert és a Richter család közös számához még nem volt fogható Magyarországon. Fotó: Urbán Ádám

 

Kihívás elé állította a csoportodat, hogy az Ádám és a Richter családdal közösen is felléptek?

Ez egy nagyon különleges produkció, tizenöt emberrel, tizenkét lóval. A lovaknak is meg kellett szokniuk egymást, az embereknek is meg kellett találniuk a harmóniát. Mindannyiunk számára kihívás, de ez egy jó dolog, hiszen elősegíti a fejlődést. Új trükköket kellett megtanulnunk, hogy ne legyen egyforma a három család lovasakrobata-száma. Nagyon élvezzük, mert kizökkenünk a megszokott produkciónkból és még izgalmasabb trükköket tudunk mutatni a közönségnek. Kialakult köztünk egyfajta baráti versengés, mert mindenki ki akarja hozni magából a legjobbat.

Mind a három családnak egyéni zenéje, koreográfiája, kosztümje és produkciója van, amik váltják egymást, majd a végén a három család közösen csinál egy piramis trükköt a lovak hátán. Ilyen produkció még nem volt Magyarországon, hogy három világhírű magyar cirkuszi dinasztia tagjai összeálljanak egy közös szám erejéig, ezért bátran mondhatom, hogy cirkusztörténelmet írunk.

Szekáry Zsuzsanna

Skip to content

Send this to a friend