Izgalmas kulturális séta Jakutföldön – Hófödte Álom – Néprajzkutatók képei Jakutiából címmel nyílt kiállítás a Fővárosi Nagycirkusz előtt

Joó Emese muzeológus rendezésében egy különleges kiállítás nyílt a Magyarországon először fellépő Északkelet-Szibériából érkezett jakut artistaművészek kultúrájából. A Hófödte Álom – Néprajzkutatók képei Jakutiából című kiállítás által közérthető és alapos bevezetést kaptunk erről a számunkra alig ismert kultúrából.

A 13. században települtek meg a télen -65 fokos, a rövid nyár alatt viszont +35 fokos szélsőséges területen a török nyelvű jakutok, akik magukat szaháknak nevezik. Megőrizték a Föld ember által lakott leghidegebb területén sajátos nagyjószágtartó kultúrájukat. Ahogy a magyar és angol nyelvű tablókból kiderül, ez nem egyszerű dolog, ugyanis mivel a talaj a legnagyobb kánikulában is csak 1-1,5 méter vastagon enged fel, nincsenek kutak, nyáron pedig elmocsarasodik a talaj és nehéz utakat építeni.

Jurij Slepcov és Mészáros Csaba – aki egyben a kiállítás kurátora is – néprajzkutatók fotói által hat témára osztva mélyedtünk el a festői szépségű jakut tájban, megtudtuk, hogyan élnek a helyiek a jég hátán, hogyan tartják állataikat a szélsőséges időjárási körülmények között, és milyen az élet a falvakban.

Számomra a legérdekesebbek az élő sámánizmust bemutató tablók voltak, amik a jakutok vallási képzeteibe, szakrális eljárásaiba és rítusaiba nyújtanak betekintést fotók, és Jurij Slepcov nagy hatalmú sámánokat ábrázoló, megigéző rajzai segítségével.

A tablókon látható fotók nem csak jó minőségük és témájuk miatt ragadtak meg, hanem azért is, mert tele vannak élettel. Érződik rajtuk, hogy a témában jártas és hozzáértő kutatók készítették őket. Jurij Slepcov és Mészáros Csaba sok éves munkája köszön vissza bennük, akik a jakutok bizalmát elnyerve, közelről dokumentálták a számunkra egzotikus hétköznapok történéseit.

A távoli vidékre kalandozást és elmélyülést, a háttérben hangfelvételről futó, jakut dorombművészek, Spiridon Shishigin és Ivan Aleksejev, valamint a szintén jakut torokénekes, Kyyl Uola Zverev által életre hívott dallamok tették teljessé.

A fejünk fölött látható óvó-védő amulettek mellett szaha tulajdonjegyek, más néven tamgák lógtak, amiket váltakozó színes fények világítottak meg, felidézve az északi fényt.

Miként egy modern kiállítástól elvárható, mozgókép is színesítette a tárlatot, Aleksej Romanov 1993-ban készült Középső világ című filmjéből vetítettek részleteket.
Ahogy láttam, nem csak a barátnőmet és engem, de az előadás előtt betérő legkülönbözőbb korú látogatókat is lekötötte és érdekelte a kiállítás. Ez az izgalmas, kulturális jakutföldi séta tökéletes bevezetést adott a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című előadáshoz.

A kiállítás december 31-ig tekinthető meg előadásnapokon 10 és 19 óra között.

Szekáry Zsuzsanna