Kedden délután, a Fővárosi Nagycirkuszban volt a kínai osztály ünnepélyes felvételi eredményhirdetése, bemutatkozása, azaz indító eseménye.

A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos kínai partnereivel folytatott eredményes megbeszélései alapján, a magyar és a kínai kulturális kapcsolatrendszer további közös építésének jelentős mozzanataként került megfogalmazásra ez év februárjában egy magyar artista osztály – hároméves – pekingi képzését megalapozó megállapodás. A projekt szeptemberi kezdését megakadályozta a koronavírus-járvány, de a Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet lezárulásával a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskola (Beijing International Art School), valamint a Magyarország stratégiai jelentőségű nemzeti intézménye, a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. úgy döntöttek, hogy lehetőséget biztosítanak a magyar artista diákok, valamint az őket kísérő közismereti tanárok számára a pekingi Iskola akrobatikai képzésén történő részvételre.

A pekingi artista képzés módosított megvalósítását az alábbiak szerint zajlik majd:

2021 februárjától 2023 decemberéig, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kiválasztott, 18 évnél fiatalabb 14 hallgató képzésére, valamint az őket magyar közismereti tárgyakra oktató 2 kísérő tanár részvételére kerülhet sor, összességében három éves idő intervallumban a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában.

A magyarországi pandémiás helyzet várható javulásának következtében, a kiválasztott diákok 2020. szeptember 1-jén Budapesten, a Baross Imre Artistaképző Intézetben a pekingi kiutazásukig megkezdéséig elkezdik a felkészülést, ami a Pekingi Iskola módszertani útmutatásával, koordinálásával történik.

Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend