„Küldetésemnek tekintem, hogy megnevettessem az embereket” – Interjú Christian Folcoval  

A Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Arany-díjas bohóca, Christian Folco is fellép Dinasztiák című műsorunkban. Villáminterjúnkban családtörténetről, álmokról és a humor fontosságáról kérdeztük.

Megannyi cirkuszi zsáner közül miért a bohócot választottad?

Veronában születettem egy különleges tradicionális cirkuszi dinasztia hatodik generációs tagjaként. Apai ágról a világhírű olasz Folco és Caroli dinasztiából származom, anyai ágról pedig nagyon büszke vagyok a magyar gyökereimre, ugyanis az Eötvös és Picard család tagja is vagyok. A nagybácsikám a Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész Eötvös Gábor világhírű zenebohóc volt.

Hatévesen, Finnországban kezdődött a cirkuszi karrierem, a családommal közös bohóc számban léptem fel, 18 éves koromtól pedig szólóban lépek a manézsba. Már a dédnagyapám is bohóc volt, ezért el sem tudtam képzelni, hogy más zsánert válasszak. Tovább akartam vinni a családi hagyományt. 2015-ben iker fiaim születtek, ők a családunk hetedik generációja. Folyton azt hangoztatják, hogy ők is bohócok szeretnének lenni, ezért talán valóra válik az álmom és később együtt szerepelhetünk egy tradicionális bohóc számban.

Bár tradicionális bohócnak tartom magam, mégis egy modernebb irányzatot képviselek. A produkcióimban régebbi és újabb gegeket is bemutatok, amiket mindig igyekszem a közönség igényeihez és korösszetételéhez igazítani, de nagyon fontos, hogy minden korosztályt meg tudjak nevettetni. Azért szeretek bohóc lenni, mert ez az artistaművészet egy olyan zsánere, amelyben a végtelenségig lehet tanulni és fejlődni. Soha nem bízhatod el magad, hogy már mindent tudsz, mert mindig tanít valami újat a publikum. Gyermekkorom óta folyton úton vagyok, eddig legalább 50 országban szórakoztattam a közönséget.

Christian Folco egyik bohócgegjében a kiskedvence is feltűnik.

 

Egy bohóc számára kiemelten fontos a közönség visszajelzése, reakciói. Hogyan hidalod át azt, hogy a közönség most csak online vesz részt az előadásokon?

Ilyen fellépésem még sohasem volt, ez számomra is új helyzet. Vannak olyan gegjeim, amik a közönség közvetlen bevonása nélkül is jól működnek és az eddigi tapasztalataim szerint szereti őket a publikum. Rövidebb, de vicces számokkal lépek fel a Dinasztiák című műsorban. Mivel küldetésemnek tekintem, hogy megnevettessem az embereket, minden helyzethez alkalmazkodnom kell.

Christian Folco Dinasztiák című előadásunk nászutas párját, Stana Alexandrát és Maka Gyulát az olasz ízekkel is megismerteti.

 

A humor a manézson kívül is fontos szerepet játszik az életedben?

Folyton hülyéskedek és viccelek. A humor nagyon fontos dolog az életben, segít áthidalni az olyan nehéz helyzeteket, mint például a pandémia. Csak egy életünk van, ezért törekednünk kell rá, hogy jól érezzük magunkat. Minden szituációban fel lehet fedezni pozitívumot, amibe kapaszkodhatunk és ha sírás helyett nevetünk egy jót, máris másképp állunk az adott problémához.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám