Kulisszatitkok a Fesztivál+ – Varázslatos Győztesek jelmeztárából  

Mi inspirált a Fesztivál+ – Varázslatos Győztesek című műsor tánckarának és a Maka Gyula alakította Varázslatos Fényhajlító jelmezeinek tervezésénél?

A tánckar alap jelmezeinek fő inspirációja a szivárványt alkotó színek voltak. A szett egy kezeslábasból, kifordítható köpenyből és egy tüll szoknyából áll össze. A kifordítható köpeny egyik oldala fekete flitteres anyagból készült, amelyet akkor fordítanak át a színes oldalra, mikor a Varázslatos Fényhajlítót megtestesítő Maka Gyuszi felfedezi a színeket.

Gyuszi jelmeze egy különleges darab, ugyanis két különböző irányba simítható flitterek borítják; ezáltal életre keltve a fekete vagy ezüst árnyalatot. Az előadás kezdetén még teljesen feketében jelenik meg, viszont az idő múlásával a ruha felülete ezüsté válik, mely visszatükrözi a többi ruha által megjelenített szivárvány összes színét.

Mennyiben más akrobatikus mozdulatokat végző táncosokra ruhákat tervezni, mint a kifutón végigvonuló modellekre? Milyen anyagokat használtál fel a jelmezekhez?

Ez attól függ, hogy ki milyen stílusban tervez ruhákat kifutóra. Én inkább abba a kategóriába tartozom, aki a monumentális, elvont szoborruhák szerelmese. Ezért teljesen más szempontokat veszek figyelembe a cirkuszi kosztümök tervezésénél. Bár ezek sem hétköznapi hordásra alkalmas ruhák, amiknek az alap kényelmi funkcióknak kell megfelelniük, hanem komoly mozgásművészeti formáknak kell biztonságos, kényelmes és mindemellett esztétikus külsőt adnia.

Ezért általában az alap ruhánál elasztikus anyagok használata kerül az előtérbe, a díszítőmotívumok már nem feltétlenül elasztikus anyagokból készülnek, mivel kisebb területet lefedve nem vesznek el annyit az rugalmasságból, hogy az gátolja a mozgást. És mindez természetesen a cirkuszhoz hozzátartozó csillogással fűszerezve válik teljes egésszé, legyen az flitter, csillámpor, kristály bármilyen mennyiségben.

Szekáry Zsuzsanna