Látványos gálaműsorral ünnepelt a Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz január 14-én egy különleges, online élő gálaműsorral ünnepelte épületének 50 éves fennállását. Az 1971-es nyitógála archív felvételeivel és az abban részt vevő művészekkel készített interjúrészletekkel gazdagított gálaműsorban könyvbemutatót is tartottak, valamint bejelentették egy új cirkuszművészeti díj, a Karády Béla emléklánc létrehozását.

Az intézmény Facebook oldalán, Youtube csatornáján és a D1 televízión vetített ingyenes gálaműsora Fekete Péter kulturális államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszeri biztos köszöntőbeszédével vette kezdetét. „A cirkuszművészet a kulturális ágazatok egyik legkülönlegesebbje, ugyanis a színházzal együtt egy integráló művészeti ág, minden művészeti ágat magába foglal. A ma esti alkalomra két meglepetéssel készültek a cirkusz dolgozói: felkutatták az 50 évvel ezelőtti fellépőket és csupa olyan zsánerszámot választottak a gálaműsorra, amik a régiek kópiái. A másik pedig a Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című könyvsorozat 6. kötete.” Miután Fekete Péter átadta a tiszteletpéldányokat a kötet főszereplőinek Richter Flóriánnak, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Hortobágyi Károly-díjas és többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművésznek, a Richter Flórián Cirkusz igazgatójának, ifj. Richter József Hortobágyi Károly-díjas, többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművésznek, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójának, Kristóf Krisztián Hortobágyi Károly-díjas és Guinness-rekorder zsonglőrnek, többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművésznek, a Recirquel Társulat nemzetközi menedzserének valamint az ünnepi gálaműsor két rendezőjének, a Hortobágyi Károly-díjas és többszörös cirkuszfesztivál-díjas Füzy Anitának és Kranitz Krisztiánnak, kezdetét vette a dicső magyar cirkuszművészet múltját és jelenét bemutató gálaműsor.

Maka Gyula konferanszié társa Ócsai Böbe volt, aki egy családi hand voltige számmal már az 1971-es nyitóműsorban is fellépett, és izgalmas történetei által hidat képezett múlt és jelen között. Elsőként a 2 Metroff – Horváth István és Horváth Istvánné – kirobbanó hangulatú tányérforgató zsonglőr számát idézte meg a Hortobágyi Károly-és Porond Ifjú Csillaga-díjas Nereus Lajos és Varga Angelika. 

Az 1971-es nyitógála szereplőivel készült videóinterjúk után a kizárólag erre az alkalomra összeállt artistaművészek – Krich Noémi, John Laci Fossett, Marton Lenke és Szabó Lilla – megidézték a 4 Sirius – Faludi Ilona, Szénási Ottilia, Tolnai Lászlóné, Pécsfalvi Árpádné – kerek 50 évvel ezelőtt előadott karusszel számát. 

Rodolfóról, polgári nevén Gács Rezsőről, a híres bűvészről készült videó után Ócsai Böbe mesélt anekdotákat a józsefvárosi születésű művészről, többek között, hogy a legenda szerint egy kínai gyöngyárus tanította meg első bűvészmutatványára egy marék dunai kaviccsal. Rodolfó előtt az Eötvös cirkuszi dinasztia nyolcadik generációs tagja, Eötvös Christopher tisztelgett egy izgalmas illúziószámmal, amelyhez a Fővárosi Nagycirkusz tánckara asszisztált. A revü stílusú jelmezeiket Polyák Eszter tervezte.

Az 1971-es nyitógálán természetesen a világhírű Eötvös Gábor zenebohóc is fellépett fiaival ifj. Eötvös Gáborral és Eötvös Tiborral a „Van mááásik!” című, szállóigévé vált produkciójával. Ócsai Böbe megosztotta róla, hogy maximalista volt, aki nagyon magasra helyezte a lécet, tűpontosan tudta, hogy milyen ütemben mit csinálhat a közönséggel, ezért is volt és van még ma is ekkora sikere. A jubileumi gálaműsorban a humorról Könyöt Dávid és Schneller Ancsa gondoskodtak. „Könyöt Dávid nagyapja, Könyöt Sándor a Fővárosi Nagycirkusz előző épületének neves igazgatója volt, dédnagyapját, Könyöt Lipótot a magyar cirkusz atyjának hívták” – tudhattuk meg a több hangszert és egyszerre két trombitát is megszólaltató Dávid őseinek a Fővárosi Nagycirkuszhoz fűződő viszonyáról.

A 3 Ócsay – Id. Ócsai Gábor, ifj. Ócsai Gábor, Ócsai Böbe – hand voltige akrobata számának videó bejátszója után az id. Weisz Nándor által alapított Váradi csoport – Weiss Nándor, Weiss Nándorné Susek Irena, Weiss György, Weiss Györgyné Richter Erzsébet, Weiss Erzsike, Weiss József, Weiss Józsefné Luisa Bisbini, Császár Péter, Berkec János – hungarikumnak számító deszkaszámát láthattuk, akiket a többszörös cirkuszfesztivál-díjas Trio Bokafi idézett meg, számuk csúcspontján egy hármas szaltóval.

Ezután ismét Fekete Péter lépett a manézsba, aki tisztelettel adózott az 1971-es gála vezetői és alkotói, valamint az épület igazgatói előtt, majd bejelentést tett egy új cirkuszművészeti díjról. „Karády Béla, egykor az Operett és a Magyar Cirkusz és Varieté rendezője és művészeti vezetője végrendeletében egy komoly és felelősségteljes örökséget hagyott a Fővárosi Nagycirkuszra: végakarata szerint minden év augusztus 10-én – a születésnapján – át fogunk adni egy új és rangos díjat. Az év legkiemelkedőbb artistaprodukcióját és művészét fogjuk jutalmazni a Karády Béla emléklánccal. Így visszük tovább egyszerre nevét és gazdag örökségét, másrészt pedig új ajtót nyitunk a jövő felé.”

A következő archív felvételről a női forgó duplaszaltójával ismertté vált 3 Hunfi fiegende (lengőtrapéz) csoport – Hunfi Annamária, Hunfi Andrea, Szokolai László – produkciója ejtett ámulatba, akik előtt most 50 évvel később, a jelenleg egyetlen magyar fliegende csoport, a Weiss Junior – Blaha Attila, Szekeres Mireya, Fabio Pereira Paraizo, Paraizo-Blaha Zsuzsanna, Molnár Gréta – adózott.

Az átszerelés alatt az online térből figyelő közönségnek a 4 Dunai lovas zsonglőr csoport – Kellner Loránt, Donnert Mária, Donnert Károly, Kellner Mária – 1971-es fellépését vetítették le. Az egyszeri gálaműsort a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett id. Donnert Antal lovasakrobata produkciója zárta, amelyben három fia Richárd, Arnold és az ifj. Antal, valamint Sandulescu Emilia adták elő többszörös cirkuszfesztivál-díjas lovasakrobata számukat.

A különleges évforduló jegyében kerül megrendezésre a Fővárosi Nagycirkusz tavaszi, Dinasztiák címet viselő műsora, amelyben háromhetente különböző fellépőket és számokat láthat a közönség, összesen több mint 70 kiváló magyar artistaművész lép majd a porondra.

Fővárosi Nagycirkusz