Megjelent Kiszl Péter, Szüts Etele: „Cirkuszművészeti központok tartalomszolgáltatási modelljei” című tanulmánya

Első szerzője Kiszl Péter habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézeténekigazgatója, Információtudományi Tanszékének és Könyvtártudományi doktori programjának vezetője. A társszerző Szüts Etele a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.  Digitálisarchívum-fejlesztési Osztályának vezetője, az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Könyvtártudományi doktori programjának hallgatója.

A tanulmány abba a folyamatba illeszthető bele, amely 2015 szeptemberében kezdődött Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (ELTE BTK) Könyvtár- és Információtudományi Intézete között. „Kultúránk egyetlen területe sem újulhat meg, fejlődhet korszerű keretek között múltja tudományos igényű rendszerezése, öröksége feldolgozása, illetve a 21. századi működéséhez szükséges elektronikus tartalomszolgáltatási rendszerek, adatbázisok nélkül” – szögezte le Fekete Péter miniszteri biztos, a MACIVA igazgatója. A szakmai együttműködési megállapodás aláírására 2019. szeptember 6-án került sor az ELTE BTK, és immár a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ néven szereplő intézmény között. A cél az volt, hogy az egyetem oktatói, valamint hallgatói bepillantást nyerhessenek a cirkuszművészeti irányzatokba, és segítséget nyújtsanak területhez kapcsolódó hagyományos és elektronikus gyűjtemény kialakításában, a képi és mozgóképi dokumentumok digitalizálásában, valamint a cirkuszművészeti adatbázis építésében.

A tanulmány az alábbi hat nemzetközi cirkuszművészeti információs központ, valamint információforrás kínálatát és rendszerét vázolja fel:

  1. Sirkuksen Tiedotuskeskus (CircusInfo Finland) – Finnország, Helsinki;
  2. École nationale de cirque Montréal (National Circus School) – Kanada, Montréal;
  3. Centre National des Arts du Cirque – Franciaország, Châlons-en-Champagne;
  4. National Centre for Circus Art – Nagy-Britannia, London;
  5. Circusland – El Palau Internacional De Les Arts Del Circ (The International Palace of the Circus Arts) – Spanyolország, Besalú;
  6. Circus Arts and Research Platform (CARP).

 

Bemutatja a könyvtári gyűjtőkört és szolgáltatásokat, továbbá kitér a saját fejlesztésű adatbázisokra és aktuális projektekre. Az összefoglaló táblázat tartalmazza az egyes intézmények linkjeit is.

A 21. századi könyvtárhasználók számára fontos, hogy a megbízható információs források rendelkezésre álljanak az intézmény falain kívül, a nap 24 órájában. Ezt segíti elő az összefogó tanulmány. A könyvtártudományi területen belül elsőként megjelent írást a cirkuszművészek, az oktatók, a kutatók, a művészeti tájékoztatásban résztvevő könyvtárosok, valamint az érdeklődő nagyközönség is haszonnal olvashatja.

 

A tanulmány teljes szövege az alábbi linken érhető el:

KISZL Péter, SZÜTS Etele: Cirkuszművészeti központok tartalomszolgáltatási modelljei című tanulmánya In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás: 67 : 3 pp. 140-160., 21 p. (2020) http://tmt.omikk.bme.hu/tmt/article/download/12538/14293 [2020. 04. 03.]

 

Juhász Éva főkönyvtáros