Megnyitották az artistaképző iskola 70. ünnepi évadját  

Kovács Gábor Dénes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ képzési igazgatója örömét fejezte ki, hogy létrejön a Baross Imre Artistaképző Intézet hetvenéves évfordulója alkalmából megrendezett első jelentős előadása, amivel megnyitják az ünnepi évet. Felkérte Fekete Pétert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárát és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztost, hogy mondja el gondolatait.

Fekete Péter zsebeiben mindig kulturális kincsek lapulnak. Ezúttal az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetből egy 1936-ban készült fotót hozott, amely a Négy Devil nevű artista csoportot ábrázolja, amelyről már 1936-ban beszámoltak az újságok.

„Hetvenéves a Baross Imre Artistaképző Intézet, ezért egy ünnepi évad indul, amelynek az első produkciója nem véletlenül a Pesti Magyar Színházban kerül bemutatásra, hiszen hosszú éveken át a nemzetünk színházaként működött. Ezen a színpadon a cirkuszművészet fiataljai színház-közeli előadást fognak bemutatni. Hiszen a cirkuszművészet elindult egy új, megújuló úton, ahol a társművészetekkel jelentős együttműködés jön létre, amelynek egy különleges darabja kerül bemutatásra” – tájékoztatott Fekete Péter. A Baross Imre Artistaképző Intézetben a tanulók az artista tudományok mellett közismereti tantárgyakat is tanulnak. Fekete Péter büszke rá, hogy olyan közismereti tanárok oktatnak, akik nemcsak megtanítják az adott tantárgyat, hanem hajlandóak belefogni egy olyan projektbe, ahol a cirkuszművészet eszköztárának segítségével egy ilyen klasszikust tudnak színpadra vinni, mint Dosztojevszkij.

Fekete Péter egy másik fontos hírt is bejelentett. Az elmúlt fél évben tárgyalásokat folytattak a pekingi Nemzeti Akrobata Iskolával, hogy egy teljes magyar osztály Kínában tanulhasson. Ez az álom megvalósul, ugyanis a januárban megrendezésre kerülő XIII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon aláírják azt a megállapodást, amely biztosítja a két intézmény között egy teljes osztály éveken át való külföldi taníttatását.

Murainé Szakáts Ildikó, a Baross Imre Artistaképző Intézet igazgatója felidézte az iskola történetét. 1950 decemberében nyitotta meg kapuit az iskola a névadó állhatatos munkájának köszönhetően. Az Arany János utca 34. szám alatti bérház első emeletén egy csonka tanévvel nyílt meg az iskola. A tanítás januárban kezdődött tizenöt diákkal és tizenegy tanár vezetésével. Ma már több, mint kétszáznegyven tanuló jár az iskolába, akikkel közel száz tanár foglalkozik.

Az iskola 1959-ben költözött a jelenlegi székhelyére, ahol egy tánciskola üzemelt, amit az alapító igényelt meg a növekedő képzés számára. 1973-ban elkészült a mai épület, amit a tanulók és tanárok szó szerint a két kezükkel építettek fel. Ezt már Murainé Szakáts Ildikó is átélte, az iskola tanulójaként. Felidézte a boldogságot, amikor az 1974-es tanév közepén beköltöztek a felújított épületbe, amit viszont mára sokszorosan kinőttek.

A következő fontos évszám 1980, amikor az iskola intézeti rangot kapott, ami által artista diplomát adhatott a művészek számára. Az iskola a rendszerváltás utáni új szakképzési törvény által szakközép- és szakiskola, 2016-tól szakgimnázium. Az iskola nagyon büszke a volt állami kitüntetésekkel elismert diákjaira, az újcirkuszi darabjaira, valamint a hazai-és külföldi eredményekre, amelyeket a tanulók valósítottak meg, kezdve a Ringling Cirkuszi szereplésektől a nemzetközi cirkuszfesztiválokon elért eredményekig.

Az igazgatónő arról is tájékoztatott, hogy régóta együttműködnek a Cirque du Solei társulattal, akikkel idén szeptemberben partnerségi megállapodást is kötöttek, melynek keretében együtt fognak dolgozni azokkal a fiatalokkal, akik a társulatnál szeretnék kezdeni a pályájukat. Ennek első látható eredménye egy jövő februárban létrejövő workshop, melynek keretében a tanulók a világhírű társulat oktatóival fognak együtt dolgozni.

Az iskola sokoldalúságának eredménye, hogy 2016-ban a békéscsabai Színitanház tagintézményükké vált, ami által új szakokkal – színész, táncos, divattervező, színháztechnikus-szcenikus – bővültek, valamint tavaly ott is elindult az artista képzés. Idén indult el az alapfokú művészeti oktatás, amely az általános iskolai alsó tagozatos diákoknak ad lehetőséget arra, hogy a táncművészet keretén belül megismerkedhessenek az artista szakmával.

Kovács Gábor Dénes tájékoztatott, hogy a Bűnök és bűnhődések című darabban a diákok a cirkuszművészet mellett színészi és táncosi képességeiket is megmutatják, amely annak a komplex nevelési stratégiának a fontos célja, amelyet a közelmúltban és a jövőben is preferálni szeretne az intézmény.

Szántai Edina, az iskola tanára és a darab rendezője elmondta, hogy egy tizedikes és egy tizenegyedikes osztály hozta létre a produkciót. A tizenegyedik évfolyamnak kötelező olvasmány Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regénye, de már egy évvel ezelőtt elkezdtek foglalkozni a művel azért, hogy kialakuljon a diákok véleménye a regényről. Ugyanis az általuk színpadra vitt Bűnök és bűnhődések című darab nem a regény adaptációja, hanem a saját maguk eszközeivel megfogalmazott észlelések összessége.

Szekáry Zsuzsanna

Skip to content

Send this to a friend