Mindenáron a közönségért élni – Villáminterjú Valeriya Sheshukova-val

Valeriya Sheshukova is fellép Csillagtánc című karácsonyi műsorunkban elképesztő trükkökkel fűszerezett lengőtrapéz számával. Szerepel a feladom szó a szótárában? Mi a sikerei kulcsa? Mi volt a legmeghatározóbb cirkuszi élménye és mi a célja a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon történő szereplésével?

Soha nem gondoltál rá, hogy feladd, amikor már századszorra próbáltál egy trükköt, és nem sikerült?

Soha nem gondoltam rá. Már egészen kisgyermek koromban kialakult nálam a cirkusz iránti rajongás, ugyanis a szüleim is artistaművészek. Édesanyám zsonglőr-és hulahoppkarika számokkal, édesapám pedig egyensúlyozó produkciókkal lép fel. Nincs erre jobb kifejezés mint, hogy szerelmes vagyok a cirkuszművészetbe, ezért eszembe sem jutott, hogy más szakmát válasszak, vagy feladjam egy trükk megvalósítását. Ha egy mozdulatot ezerszer kellett megismételnem ahhoz, hogy tökéletes legyen, akkor ezerszer mentem fel a trapézra.

A cirkuszi szakemberek igazi tehetségnek tartanak. Mit gondolsz, valóban a tehetségednek vagy a rengeteg befektetett munkádnak köszönheted a sikereidet?

Úgy vélem, hogy mindkettőnek. Ahhoz, hogy egy artista eredményes legyen, szorgalmasnak kell lennie és rengeteg munkát kell beleölnie a produkciója létrehozásába és tökéletesítésébe. Emellett pedig tehetség is kell hozzá.  Viszont a legfontosabb a szakma iránti szeretet. Akkor is folytatni kell a gyakorlást, amikor nem sikerül, ugyanis ez a siker legfőbb mozgatórugója.

Az egészségem miatt többször javasolták, hogy abba kellene hagynom a fellépéseket. Ha lesérültem úgy éreztem, hogy összeomlott a világom és depresszióba estem. El sem tudom képzelni, hogy ilyen fiatalon véget érjen a cirkuszi karrierem.

Valeriya Sheshukova bámulatos trükkökkel fűszerezett trapéz számával a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is fellép.

Valeriya Sheshukova bámulatos trükkökkel fűszerezett trapéz számával a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is fellép.

Hand voltige zsánerrel kezdted a karriered. Miért választottál később egy levegőszámot fő zsánerednek?

Nagyon fiatalon kezdtem el a fellépéseket, a partnerem tíz évvel idősebb volt nálam, akivel a kapcsolatunk a kölcsönös bizalomra és tiszteletre épült. Számos cirkuszfesztiválon és televíziós műsorban felléptünk, majd úgy hozta az élet, hogy szétváltak az útjaink. Nagyon magam alatt voltam, hogy hirtelen mihez kezdjek, majd édesanyám nyomdokaiba lépve megalkottam egy hulahoppkarika-számot. Kísérletezésképpen kipróbáltam a lengőtrapézt is és azonnal beleszerettem. Nem volt könnyű dolgom, mert a lengőtrapéz Oroszországban nem annyira népszerű zsáner, ráadásul teljesen a nulláról kellett megtanulnom és felépíteni a számot a tréneremmel. Jelenleg három különböző szaltót és két dupla piruettet mutatok be a levegőben.

Mi volt a legemlékezetesebb cirkuszi élményed?

Egyértelműen a Csillagtánc műsor premier előadása. Pozitív értelemben még most is kiráz a hideg, ha rá gondolok. Ez volt az eddigi leghangosabb fellépésem. A közönség ujjongott, tapsolt, kiabált, frenetikus érzés volt a felém áradó szeretetük és elismerésük. Maga a műsor is szuper, tele van erős produkciókkal, a zenekar élőben játszik és a karácsonyi hangulattól igazán meghitté válik.

A mindössze 22 éves tehetség számára a közönség elismerése a legfontosabb.

A mindössze 22 éves tehetség számára a közönség elismerése a legfontosabb.

Mit vársz a január 12. és 17. között megrendezésre kerülő XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon történő szereplésedtől?

Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz téli műsora mellett meghívást kaptam erre a világhírű fesztiválra is. Számomra a közönség elismerése a legnagyobb jutalom. Azért küzdök, dolgozom és vállalom az egészségügyi problémákat, hogy katarzist váltsak ki belőlük. Ezért a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is arra fogok törekedni, hogy a legjobban teljesítsek és ne okozzak csalódást a közönségnek.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

 

További híreink

Bővebben a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról