Négy év kimagasló kulturális eredményei és a visszatérő cirkuszigazgató

Hála-Gála címmel május 24-én, zártkörű rendezvényt tartottak a Fővárosi Nagycirkuszban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) dolgozóinak és a kulturális intézmények vezetőinek, akik az elmúlt négy évben összefogtak Magyarország kulturális életének fellendítése és felzárkóztatása érdekében. Az est zárásaként Fekete Péter leköszönő kulturális államtitkár ünnepélyesen letette az államtitkári zakóját és visszavette a négy évvel ezelőtt szögre akasztott porondmesteri frakkját.  

Az elmúlt négy évben óriási léptékű kulturális változások, beruházások és programok zajlottak Magyarországon és a Kárpát-medencében, amelyek a kulturális felzárkóztatást célozták. A Hála-Gála műsorban az eddigi négy év kimagasló eredményeit tették mérlegre, valamint mondtak köszönetet a kulturális szféra dolgozóinak egy rendhagyó összművészeti előadással. A gálaműsor gerincét a Fővárosi Nagycirkusz zenekara és a RAIN – Esőcirkusz műsor adta, amelybe beépültek a kultúra különböző művészeti ágainak sokszínű előadásai. A műsorszámok között köztiszteletben álló közéleti személyiségek mondtak beszédeket, akik a magyar kulturális élet meghatározó személyiségei.

Az est vendégeit – kiemelten az Emberi Erőforrások Minisztériumának leköszönő miniszterét, Prof. Dr. Kásler Miklóst – és résztvevőit elsőként Fekete Péter köszöntötte: „Tudják, egy kulturális államtitkár zsebei mindig kulturális kincsekkel vannak tele. Egy leköszönő kulturális államtitkárnál sincs ez másként, ma este is sok-sok kulturális kincset hoztam magammal. Gyöngyök ezek, melyeket önök elé terítek. A Fővárosi Nagycirkusz nézőterének középső részét VIP Guest feliratú székekre cseréltük, amiken ma az EMMI kulturális államtitkárságának dolgozói ülnek, akiknek meg kívánjuk köszönni a négyéves együttműködést. Csupa olyan ember van itt, akik az elmúlt négy évben együtt gondolkodva, egymást segítve tettek a kultúráért. Köszönöm a megtisztelő jelenlétüket, jó szórakozást kívánok! – nyitotta meg a gálaestet Fekete Péter.

Ezt követően a Kossuth-díjas Kovács Kati elénekelte az Eső és én című dalát, amely alatt Maria Bakalkina artistaművész működött közre, majd az est rendezője, Szabó László producer, a Magyar Teátrumi Társaság titkára és konferanszié társa, Maka Gyula Ameli Bylik artistát szólították a porondra. Az elmúlt négy év egyik kiemelkedő kulturális programja a Térzene Program, amelyről egy összefoglaló videót vetítettek le a közönségnek, amihez a Filharmónia Fúvós Együttes fúvósai adták az aláfestő zenét. Ezt követően Babák Mihály országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz, aki a vidéki városok nevében mondott köszönetet, hogy a pandémia alatti és azt követő időszakban több mint 300 település tereire tért vissza a klasszikus zene, amit mindenki élvezhetett.

A Puskás, a musical 2021 legnézettebb színházi darabja volt, amelyből felcsendült Az életünk árán (Győzni kell) című szám az Aranycsapatot megszemélyesítő színészek és a női tánckar által. Szente Vajk Jászai Mari-díjas színművész, rendező, drámaíró felidézte, hogy az elmúlt négy évben bíráló zsűritagként több mint ezer pályázatot olvasott végig és „boldogító az az érzés, milyen sokszínű, milyen értékes a hazánk alkotóinak sora. A kultúránk határoz meg minket, ezért kulturális sajátságainkra vigyáznunk kell.”

Vladimir Erofeev artistaművész rolla bolla produkciója után Kis Domonkos Márk Jászai Mari-díjas színművész az általa vezetett Déryné Programról beszélt. A Program a színházi élet azon szereplőinek nyújt segítséget, akik pályakezdők, kis települések társulatainak tagjai, vagy anyagi források híján nem tudják az elkészült műveket nagyobb közönség előtt is bemutatni. „A színház mindenkié! Boldogság, hogy életre hívhattuk Magyarország legizgalmasabb programját, ami eddig 457 helyszínre, 1016 előadással, 137.334 nézőhöz vitte el a legkisebb faluba is a kultúrát” – mondta Kis Domonkos Márk. Ezt követően a Déryné Társulat előadta a program hivatalos dalát, ami a Színház mindenkinek! címet viseli.

Az elmúlt négy évben az EMMI számos színház felújítását tette lehetővé, amiért Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas magyar színművész, színházigazgató, érdemes művész mondott köszönetet a vidéki színházak nevében. A Veszprémi Petőfi Színház igazgatója ezen kívül további intézkedéseket is említett, ami biztonságot adott a vidéki színházaknak, például a közös működtetés rendszerét, az online értekezleteket vagy az először 6 majd 20 százalékos béremelést a kultúra területén dolgozóknak.

A RAIN – Esőcirkusz című műsor főszereplői, Vitalii Zaetz, Margarita Nikulina és Dasha a család oszthatatlan egységét prezentáló perzs száma után Eötvös Loránd, a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének elnöke mondott köszönetet, hogy a Covid-időszak alatt a kormány nem hagyta magukra az utazó cirkuszokat, akiket állateledellel, takarmánnyal segített, valamint fellépési lehetőséget biztosított számukra az Európában egyedüliként működő Fővárosi Nagycirkuszban, valamint a Köszönjük Magyarország! Programban. A Köszönjük, Magyarország! Program a koronavírus okozta bezártság miatt bevétel nélkül maradt független előadókat segíti, és az ország legkisebb települései is részesülnek a megsegített előadók produkcióiból. Az est első felvonását a magyar cirkuszművészet egyik legtehetségesebb ifjú artistaművész párosa, a Duo Donnert zárta görkorcsolya számukkal.

A második felvonás Hámori Máté vezényletével a Danubia Zenekar és a balett-táncos Bonecz Franciska Yuki összművészeti produkciójával vette kezdetét.  Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója beszédében a Lázár Ervin Programról beszélt. A Magyar Kormány által életre hívott program célja, hogy szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül, minden általános iskolai diák, tanévenként egyszer ingyenesen juthasson előadó-művészeti élményhez. A programban részt vevő tanulók számára a Kormány térítésmentesen biztosítja a programokon való részvételt és az utazást.

Oleg Lobanov és Beata Slabko szédítő magasdrót produkciója után Gyorgyevics Benedek a Városliget Zrt. vezérigazgatója egy videóösszeállítás segítségével felelevenítette, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon sosem épült még ennyi kulturális épület, amire világszinten is büszkék lehetünk.

A Liszt Ferenc-díjas Talamba Ütőegyüttes hangulatos produkciója vetítette elő a Kodály Program keretében megvalósuló Hangszercsere Program videós összefoglalóját, amit Tessely Zoltán országgyűlési képviselő summázott, aki felidézte, hogy Magyarország minden zeneiskolájában több mint 6 milliárd forint értékben kicserélték a hangszereket, melynek köszönhetően még több gyermek részesülhet minőségi zenei oktatásban. A Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes előadását követően Soltész Miklós országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy az elmúlt négy évben Kárpát-medence-szerte közel ezer keresztény zenekar és előadó kapott új hangszereket a kezébe. Három év alatt pedig 180 település 188 orgonát kapott, hogy a helyi kultúra és a liturgia még teljesebb lehessen. Kovács Szilárd Ferenc, a Pécsi Bazilika orgonistája adott ízelítőt a tekintélyes hangszer fennköltségéből, dr. Varga László katolikus püspök pedig felelevenítette az orgona történetét és jelentőségét, valamint köszönetét fejezte ki, hogy a Magyar Kormány támogatásával hozzájárult a kultúrértékeinkhez.

A koronavírus-járvány számos kiváló művésztől fosztott meg minket, akiknek az est házigazdái egy megható videóval, majd egy összművészeti produkcióval állítottak emléket. Bányai Gábor országgyűlési képviselő pedig a kulturális szféra bezártság alatti helytállását és az online térbe helyezett előadásokat elevenítette fel.

„Ez egy nagyon szerencsés nap, mert a hazai és nemzetközi cirkuszélet teljes munkaidőben visszakap egy olyan cirkuszigazgatót, akinek a professzionalizmusa, a fáradhatatlan és érzékeny tudása minden nap szolgálja a magyar társadalmi és kulturális életet. Köszöntünk a cirkuszban, amit soha nem hagytál el” – mondta dr. Genís Matabosch, a Gironai Cirkuszfesztivál és Cirkuszművészeti Alapítvány és a Besalúi Európai Cirkuszmúzeum igazgatója. Az est záróakkordjaként Fekete Péter virággal köszönte meg dr. Borsós Beátának az elmúlt négy évben tett odaadó szolgálatait a Fővárosi Nagycirkusz élén, majd szimbolikusan letette az államtitkári zakóját és visszavette a négy évvel ezelőtt szögre akasztott porondmesteri frakkját.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További cikkeinket és híreinket ide kattintva olvashatják.