Nem a méret a lényeg

A 2008-as Budapesti Cirkuszfesztiválon bronz-díjas artista házaspár között több mint ötven centiméter magasságbeli különbség van, ami valljunk be, elég bohókás képet festhet, ugyanis a hölgy a magasabb. 

Németh Ágnes 367 alkalommal viselte a címeres mezt, négyszeres Európa-bajnoki bronzérmes, 1983-ban megnyerte a kosárlabdázók Ronchetti-kupáját, két esztendővel később pedig a kontinens legjobb női játékosának választották.

A 201 centi magas center visszavonulása után – nem éppen hétköznapi váltással – a cirkusz világában kezdett új karrierbe: férje, Dittmár Roland oldalán ér el szakmai sikereket, jelenleg éppen a Magyar Cirkuszcsillagok című műsorban.

A 13 évet aktívan játszó, majd 2005-ben az ötven legjobb magyar kosaras közé beválasztott Németh Ágnes, és férje a kezdetben nem is gondolta volna, hogy eljön a nap, amikor együtt kelnek s fekszenek. Az óriási méretkülönbség okozta „hátrányból” előnyt kovácsoltak.

Hollywoodi filmbe illő jelenet elevenedik meg előttünk, ha arra gondolunk, hogyan ismerkedett meg a ma már elismert „cirkuszi házaspár”. Egymásra találásukat Roland barátainak köszönhetik, akik – amíg ő a Szovjetunióban lépett fel – levelet írtak neki, hogy megtalálták a számára méretben is ideális nőt. A vak randin minden téren óriási volt az alacsony termetű artista döbbenete, amikor szembesült későbbi kedvese méreteivel. A kezdeti szimpátiából barátság, majd pedig a mai napig is tartó szerelem szövődött. Azóta gyermekük is született, Enikő, aki most középiskolás.

Roland és Ágnes közös munkája a színpadon meglehetősen későn, csak 1999-ben kezdődött. Ez annak is tudható, hogy eleinte Ági ódzkodott a manézstól, később azonban meggondolta magát, lévén így is több időt tudnak együtt tölteni. Az első hivatalos fellépésükre egészen 2000–ig várni kellett.  Az életben és a porondon is összeszokott páros produkciójában lélegzetelállító mozdulatokon túl, humoros elemek is akadnak bőven.

Az artista családban, és szakmában nevelkedett férfi – nagymamájának saját cirkusza is volt – most mindenkinek megmutatja, hogy nem a méret a lényeg. A Fővárosi Nagycirkusz első nemzeti cirkuszévadának nyitányán, a Magyar Cirkuszcsillagok című műsorban január 12-től március 10-ig látható a produkció. Roland annyit elárult, hogy ezt a produkciót egy éjszaka alatt álmodta a porondra, amire felesége kisebb változtatások után hamar rá is bólintott.