Online közvetítették az OKTV megnyitóját

Online közvetítették Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériából a Micsoda cirkusz! című kiállítás megnyitóját, amely a Vizuális Kultúra Középiskolai Tanulmányi Versenyre beérkezett legjobb cirkuszművészeti témában készült pályaműveket vonultatja fel. A művekben középiskolás alkotók vizuális reflexiói, a hagyományos cirkuszi gesztusok kortárs újraértelmezései jelennek meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, az Oktatási Hivatal szervezésében megvalósult 2019-2020. évi Vizuális Kultúra Középiskolai Tanulmányi Versenyre 361 kreatív alkotás készült.

A legjobbnak ítélt 61 kiállított alkotás által a középiskolás diákok rendkívül kreatívan mutatták be a cirkuszművészet legkülönbözőbb zsánereit, valamint a sokszínű művészeti ág által rájuk gyakorolt hatásait, amik képző- és fotóművészeti munkákban, aszfaltrajzokban, plakátokban, arculati tervekben, kisplasztikákban, cirkuszi hátizsákokban és ékszerekben öltöttek testet.

Kaposi Dorka, a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria vezetője Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztost kérte fel, hogy nyissa meg a tárlatot.

Fekete Péter háláját fejezte ki, hogy az idei verseny témája a cirkuszművészet lett. Büszkén konstatálta, hogy a cirkusz szó nem pejoratív értelemben jelent meg a diákok számára, hanem a cirkuszban zajló művészi tevékenység asszociációja nyomán készültek el a kiállítási tárgyak. „Azt kértem a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ vezetőitől, hogy mivel ezek rendkívül értékes alkotások, ha véget ér a tárlat, vigyék át a Fővárosi Nagycirkuszba, hogy az oda látogató közönség is gyönyörködhessen bennük” – osztotta meg terveit a kulturális államtitkár. Valamint felhívta a figyelmet a középiskolás diákok és tanáraik kreativitására, aminek bizonyítékát hosszú éveken keresztül láthatta az Ádámok és Évák Ünnepe programsorozat kapcsán, amikor a színházművészet területén bizonyítottak a diákok. „Most a képzőművészetek területén csillogtatták meg inspiratív gondolkodásmódjukat, amelyeken látszik a tanár-diák együttműködés összehangja. Köszönetet szeretnék mondani a tanároknak, a szülőknek és a segítőknek, akik partnerek voltak a művek létrejöttében.”

Elismerése jeléül a kiállításba bekerült 61 ifjú művészt tanáraikkal együtt meghívta a Fővárosi Nagycirkusz július 18-tól látható Tündértánc – Nővarázs – Cirkuszi tárlatvezetés című műsorára.

A kiállításmegnyitó további részében Zombori Béla, a Vizuális Kultúra OKTV versenybizottságának ügyvezető elnöke méltatta a kiállított műveket.

A kiállítás augusztus 28-ig látogatható a galéria által előírt biztonsági óvintézkedések betartása mellett.

Szekáry Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend