ÓRIÁSI NÉPSZERŰSÉGNEK ÖRVENDETT A NYÁRI CIRKUSZANIMÁCIÓ A ZÁNKAI ERZSÉBET-TÁBOROKBAN

Hatalmas sikerrel zárult a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány közös cirkuszpedagógiai programsorozata 2021 nyarán. A Fővárosi Nagycirkusz készségfejlesztői egész nyáron a zánkai Erzsébet-táborok kulturális rendezvényein vettek részt a Balaton északi partján. A június 20-tól augusztus 27-ig tartó cirkuszedukációs foglalkozásokon több mint tízezer táborozó próbálhatta ki a cirkuszművészet különböző eszközeit az ország minden tájáról.

A Magyarország legnagyobb táboroztatási programjaként számontartott zánkai Erzsébet-táborok minden évben több tízezer gyermek számára biztosít színvonalas és szórakoztató kulturális-művészeti élményeket, miközben a táborozók kiélvezhetik a Balaton-térség jelentette nagyszerű lehetőségeket is. A Balaton környékének természeti kincsei, látnivalói és a táborok jelentette megannyi komplex – kézműves, művészeti, mozgásos, sport, kulturális stb. – program mellett a gyerekek minden nap kiélvezhették a felújított vízpart és strand jelentette csobbanás örömeit is.

Sárkányhajózás az Erzsébet-táborokban

Sárkányhajózás az Erzsébet-táborokban

 

A táborokhoz a Fővárosi Nagycirkusz is örömmel csatlakozott, hogy minél több gyermekkel megismertesse az artistaművészet különleges világát és a cirkuszi kellékeket. A Haditechnikai park mellett felállított négymasztos cirkuszi sátorban napi hat idősávban (turnusban), alkalmanként 30 gyermek, összesen napi 180 táborozó aktivizálhatta a cirkuszról szerzett korábbi tapasztalatait, élményeit, miközben alkalmuk nyílt a cirkuszi eszközök kipróbálására, a cirkuszművészet alaptechnikáinak elsajátítására is.

Táborozó gyerekek tekintenek a magasba a Fővárosi Nagycirkusz kihelyezett cirkuszsátrában

Táborozó gyerekek tekintenek a magasba a Fővárosi Nagycirkusz kihelyezett cirkuszsátrában

 

A turnusok során cirkuszi beavató kvízjáték és eszközbemutató is várta a táborozókat, miután ők maguk is kipróbálhatták a látványos eszközöket. A készségfejlesztéssel egybekötött cirkuszi animációnak azért is van kitüntetett jelentősége, mert a szórakoztatás mellett jótékony hatással bír a gyerekek motorikus, kognitív és szociális kompetenciáira is. A cirkuszpedagógiai foglalkozások során a gyerekek egy közösséggé kovácsolódtak, mivel számos rekvizit használata feltételezte az együttműködést és a csapatmunkát.

A tányérpörgetés kezdetei: a tanító néni besegít

A tányérpörgetés kezdetei: a tanító néni besegít

 

Az előzetes regisztráció alapján szervezett készségfejlesztések tematikusan három alprogramból álltak. Az egyensúlyi foglalkozások során a gyerekek elsősorban az egyensúlyérzékelésüket, karjaik és lábaik megfelelő használatát tanulhatták meg az alacsony drót rekviziten. Ezután következhetett a készségfejlesztők közreműködésével kipróbált óriásgolyó és a görgő (rolla-bolla).

Ismeretbővítés, az alapok ismertetése

Ismeretbővítés, az alapok ismertetése

 

Az ügyességi foglalkozások a rendkívül látványos, szórakoztató és könnyen elsajátítható tányérpörgetéssel kezdődtek, a kitartóbbak pedig a három labdás kaszkád dobásába, zsonglőrözésébe is beletanulhattak. Ennek során fejlődött koncentrációjuk, ügyességük, pontosságuk és szorgalmuk is.

 

A cirkuszedukáció leginkább várt nagy attrakciója minden táborozó és kísérő számára a bátorság művészeteként megjelenő kupolába emelkedés volt a karikával. Ennek során több ezer gyermek győzte le félelmét, lépett túl önmagán, kapott méltó elismerésként tapsot társaitól, és lehetett joggal büszke magára. Ezt az élményt egy életen át viszik majd magukkal: megtapasztalhatták, milyen levegőbe emelkedni, bízni önmagunkban; hogy milyen a felhőtlen szabadságeszmény, és a más nézőpont megélése a kupola magasából.

Út a lehetetlenbe a karikával: a szabadság művészete

Út a lehetetlenbe a karikával: a szabadság művészete

 

A zánkai cirkuszi animációs programsorozat célja a cirkuszművészet népszerűsítése, valamint a cirkuszi élményszerzés volt. Számos visszajelzés alapján a program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, szerte a Kárpát-medence különböző tájairól, határon innen és túl több ezer gyermek ismerhette meg a cirkuszművészetet, próbálhatott ki artistakellékeket, sajátíthatta el a cirkuszművészet alaptechnikáit, miközben fejlődött mozgáskoordinációjuk és kialakult csapatszellemük. A hétköznapokon megvalósuló nyári élménytáborok mellett a készségfejlesztők hétvégente is nagy örömmel fogadták a Családi Erzsébet-táborok résztvevőit. Ennek során több száz család osztozhatott a cirkuszművészet csodájában.

 

Fotók: Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány facebook oldala

 

Sándor András

oktatási programvezető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend