Parkból a porondra – Villáminterjú Jonathan Makwo-val

A Bartigerzz Group (Belaid Daikh, Karim Benouari, Jonathan Makwo , Vivien Youlou Benoit) is fellép Tavaszváró – Fesztivál + műsorunkban korlát számukkal, amely a street workout mozgásformára épül. Villáminterjúnkban a street workout-ról, a csoport megalakulásáról, edzéstervükről és további terveikről kérdeztük Jonathan Makwo-t.

Honnan ered a street workout, és mennyire népszerű ez a mozgásforma?

A street workout egy szabad testsúlyos edzés, ami az Egyesült Államokból indult és mára meghódította a világot. Az utóbbi tíz évben Franciaországban is hatalmas népszerűségre tett szert, minden város parkjába kihelyeztek olyan jellegű felszereléseket, amiken tudnak gyakorolni a fiatalok. A street workout divat lett, a televízióban is rengeteget foglalkoznak vele. Számos versenyt is rendeznek, ahol a srácok zene és különösebb koreográfia nélkül mutatják be a trükkjeiket. Franciaországban viszont mi vagyunk az elsők, akik olyan komplex produkciót hoztak létre, amit cirkuszokban, színházakban és tehetségkutató showműsorokban is be lehet mutatni.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a street workouttal?

Az interneten találtunk rá olyan Amerikai Egyesült Államokban készült videókra, amik mindannyiunkra nagy hatást tettek. Mi is ki akartuk próbálni, ezért 11 évvel ezelőtt elkezdtünk lejárni a közeli parkba, ahol voltak erre alkalmas eszközök. Eleinte csak hobbiként indult, majd ahogy fejlődtünk, létrehoztuk az első csoportunkat, majd pár tagcserét követően összeállt a jelenlegi csapat. Mindannyian rendelkeztünk valamilyen előképzettséggel, volt, aki rögbizett, más szaltózni tudott, de olyan is akad köztünk, aki harcművész volt. A produkciónk és a csapat tagjainak összeállításakor fontos szempont volt, hogy többféle zsánert és stílust is megmutathassunk.

Franciaországban a Bartigerzz Group az első street workout csapat, akik olyan komplex produkciót hoztak létre, amit cirkuszokban, színházakban és tehetségkutató showműsorokban is be lehet mutatni.

Franciaországban a Bartigerzz Group az első street workout csapat, akik olyan komplex produkciót hoztak létre, amit cirkuszokban, színházakban és tehetségkutató showműsorokban is be lehet mutatni.

Gondoltátok volna, amikor még csak együtt lógtatok egy parkban, hogy ilyen karriert futtok be?

Egyáltalán nem, hiszen csak játékból kezdtük el, nem is álmodtunk cirkuszi karrierről. Később egy casting által bekerültünk Nabil úr csapatába, aki a rögbi sportolói karrierje után street workout alapú produkciók összeállításával foglalkozik. Mi is neki köszönhetően jutottunk el különböző színházi fellépésekre, majd Magyarországra, előtte pedig a France Got Talent és az Arabs Got Talent televíziós tehetségkutató műsorok döntőibe, valamint elődöntősök voltunk a Britains Got Talent és a Das Super Talent műsorokban.

Hogy tetszik nektek a cirkuszos élet?

Beleszerettünk a cirkusz izgalmas világába! A jövőben leginkább cirkuszokban és különböző nagyobb volumenű programokban szeretnénk fellépni. Nem kérdés, hogy a cirkuszi szakmában képzeljük el a jövőnket. Nagyon élvezzük, hogy a fellépéseink során rengeteg különböző kulturális hátterű emberrel ismerkedünk meg, a közönség felénk áradó szeretete pedig egészen frenetikus élményt ad.

A street workout a cirkuszokban korlátszámként jelenik meg.

A street workout a cirkuszokban korlátszámként jelenik meg.

Mit gondoltok, milyen irányba lendíti a karriereteket az, hogy felléptetek a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon?

Egy ilyen világhírű esemény minden fellépő számára hatalmas presztízs értékkel bír. Számos cirkuszigazgató és impresszárió látja a produkciókat, amik később jó szerződéseket hoznak az artistáknak, reméljük nekünk is. Igazán jól éreztük magunkat a fesztiválon, ahol elképesztő hangulat uralkodott! Kellemes meglepetésként ért minket a nagy siker, ráadásul rengeteg ötletet merítettünk a többi produkcióból, amikből párat megpróbálunk beilleszteni a saját számunkba.

A produkciótokhoz kiváló kondícióra és nagy fizikai erőre van szükség. Hogyan tartjátok karban magatokat?

Folyamatosan szinten kell tartanunk a kondíciónkat, ezért amint megérkeztünk Budapestre, beiratkoztunk egy edzőterembe, ahol minden nap leginkább súlyzós és saját testsúlyos edzéseket végzünk. Ezen kívül odafigyelünk az étkezésünkre, kevés szénhidrátot és cukrot fogyasztunk, ellenben sok zöldséget és fehérjét eszünk.

A Fővárosi Nagycirkuszban a kulisszák mögött szoktunk gyakorolni, mert nem akarjuk elvenni az időt és a manézst azoktól az artistáktól, akik csak ott tudnak tréningezni. Ráadásul a mi számunk lehetővé teszi azt is, hogy külön-külön gyakoroljunk.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám