Profizmus és lezser elegancia – interjú a Trio Sárközivel

Miért választottátok az artista pályát?

Sárközi Péter: Először a testvérem jelentkezett a Baross Imre Artistaképző Intézetbe, majd én is követtem tizennégy évesen, mert valamilyen sportos dolgot szerettünk volna csinálni, de a legtöbb hagyományos sporthoz nem volt kedvünk. Az artistaképzőben aztán mindenféle cirkuszművészeti zsánert tanultunk, de nekem a zsonglőr tetszett meg, ez érdekelt a legjobban.

Sárközi Tamás: Régen szertornáztam, de mivel hirtelen nagyot nőttem, közölték velem, hogy a magasságom miatt sosem lehet belőlem profi szertornász. Ezért olyan pályát kerestünk a családommal, amelyben hasznosítani tudtam az ott megszerzett tudást. Tizenkét évesen felvételiztem az artistaképzőbe, ahol később a testvéremmel és Patrikkal zsonglőr és akrobata szakon végeztünk.

Perecsenyi Patrik: Tízévesen kezdtem el autodidakta módon zsonglőrködni, mert édesapám otthon szórakoztatott minket három naranccsal vagy labdával, ami nagyon megragadott. A balatonfűzfői általános iskolában jelentkeztem a „Ki mit tud?”-ra, ahol három labdával zsonglőrködtem, egyensúlyoztam a fejemen egy széket és kézen álltam. Már akkor beleszerettem a cirkusz világába. Édesapám készített nekem fakarikát, azzal is gyakoroltam, és amikor láttuk, hogy a Baross Imre Artistaképző Intézet felvételt hirdet Budapesten, jelentkeztem.

Az artista növendékek az első négy évben minden zsánerbe belekóstolnak, a tanárok előkészítik őket a szakosításra, majd mindenki abba az irányba megy tovább, amiben a legügyesebb. Amikor bekerültem az iskolába, még nem ismertem a fiúkat, de amikor egy csoportba kerültünk, elkezdtünk közösen trükköket gyakorolni. Így kezdett el kialakulni a trió. Közel hat éve lépünk fel együtt a világ minden táján, például a skandináv országokban, Dániában, Szaúd-Arábiában, Olaszországban, Angliában, Németországban, Görögországban.

Hogy érzitek magatokat a Fővárosi Nagycirkuszban?

Perecsenyi Patrik: Nagyon jól, mert már régen voltunk itthon, és nagyszerű érzés újra magyar közönség előtt fellépni.

Sárközi Péter: A Kristóf Krisztián által rendezett Repülőcirkusz című műsor előtt Görögországban voltunk fél évet, aztán a téli szezonban Európában léptünk fel több helyen. Egyhuzamban nyolc hónapot voltunk külföldön, de már nagyon erős honvágyunk volt. Jó itthon lenni a családunkkal és örömet okozni a hazai közönségnek.

Sárközi Tamás: Természetesen ezeken a pozitív dolgokon túl megtiszteltetés fellépni ebben a patinás intézményben, ahol nagyon jó a technikai és a porondos személyzet, valamint igazán otthonos a légkör.

Mi a véleményetek a Repülőcirkusz előadásról?

Perecsenyi Patrik: Színvonalas, minden korosztály számára szórakoztató, egy valódi klasszikus cirkuszi műsor, amely visszaadja a múlt század eleji cirkuszok grandiózus világát. A műsor a színtiszta cirkuszi műsorszámokra épül, ezért nem is hiányzik a lézershow vagy a különleges technikai megoldások. Nagy hangsúlyt kap az élő zene és a cirkuszművészeti hagyományok tisztelete. Ritkaságszámba mennek mostanában az ilyen műsorok, ezért mindannyiunk nevében mondhatom, hogy megtiszteltetés részt venni benne az akrobatikus zsonglőrszámunkkal, amibe a tudásunk legjavát beletettük.

Mi alapján történt a műsorszámotok összeállítása?

Sárközi Tamás: Az elején volt egy alap, amihez mindig hozzátettünk és csiszoltuk, így a hat év alatt összeálltak a számaink. A tanáraink még az elején segítettek, hogy melyik trükk után melyiket lenne érdemesebb beletenni, de magunkénak tudjuk a számot, nem segített a létrehozásában koreográfus. Fontos szempont volt, hogy pörgős, precíz, látványos, de mégis lazaságot tükröző számot hozzunk létre.

Kiből válhat jó zsonglőr?

Perecsenyi Patrik: Türelem és sok gyakorlás szükségeltetik hozzá.

Sárközi Péter: Valamint az is fontos, hogy nagy elszántsággal legyen felvértezve, szeresse a cirkuszt, és azt, amit csinál. Kényszerből ez nem megy, szívvel-lélekkel kell csinálni.

Mik a további terveitek a Repülőcirkusz után?

Sárközi Péter: A téli szezont Svájcban töltjük majd, aztán jövőre, a nyári szezonban irány ismét Görögország, ahol egy ötvenperces műsorral szórakoztatjuk a közönséget, amiben van akrobatika, zsonglőr, tánc és humor. Egy kicsit más, mint amit itt láthat a közönség. Természetesen a jövőben is együtt képzeljük el a fellépéseinket.

Szekáry Zsuzsanna