Rendhagyó matematika óra a Fővárosi Nagycirkuszban  

A Fővárosi Nagycirkusz három éve indította el cirkuszpedagógiai programját az akkori Lúdas Matyi a cirkuszban című előadással. A rendhagyó órákat általában a hétköznapi előadások után tartják a porondon, vagy a Gyermek Cirkusz Világ térben az előadás megtekintése után. Az órák kapcsolódnak a közoktatási intézményekben megtanult tananyagokhoz, amiket visszaidéznek és megerősítenek a cirkuszművészetben használt eszközökkel. Az órák negyvenöt percesek, interaktívak, a gyerekeket bevonva együtt játszva tanulnak és értelmezik újra a már megtanultakat, hogy a hétköznapokban is hasznosítható tudást kapjanak.

Manapság kiemelten fontos, hogy a gyerekek hasznos, gyakorlati, és ne csak lexikális tudást kapjanak, amire sok lehetőség nyílik a cirkuszművészetben, mert nagyon sok értéket és információt hordoz.

A Kiskunmajsai Általános Iskola hetedik osztályos tanulóinak Vas Vivien tartott a hétköznapi életre, logikai feladatokra épülő, játékos matematika órát. Miután öt csoportra osztották a tanulókat és mindenki kényelmesen elhelyezkedett, a csoportok egy a cirkuszművészet témakörét felhasználó, logikai feladatsort kaptak, aminek megoldására tizenöt perc állt a rendelkezésükre. Miután minden csoport elkészült, Vas Viviennel közösen átbeszélték a kérdéseket és értelmezték a helyes megoldásokat. A csoportok jutalmul annyi csokiérmet kaptak, ahány jó választ adtak.

A következő feladat a gyorsaságról és a helyes válaszadásról szólt. Ennek lebonyolítására minden csoport kapott egy dudát, és akár egy televíziós quiz játékban, aki a leghamarabb tudta a kivetítőn megjelenő matematikai kérdésre a választ, eképpen jelzett. A csapatok a helyes megoldásokért szintén csokiérmeket gyűjtöttek.

A következő feladatban a szem-kéz koordináción és a testek térbeli megjelenítésén volt a hangsúly. A tanulók legnagyobb örömére, pillecukrokból és fa húspálcikákból kellett összerakniuk egy megadott mértani testet. A sikeresen teljesített feladat végén, mindenki örömmel vetette rá magát, hogy elfogyassza az építményeit.

A rendhagyó matematika óra végén, a legtöbb csokiérmet szerzett csapat jutalma egy nagy zacskó cukor volt. Az óra után a jókedvű tanulók átvonultak a cirkusz nézőterére, ahol megtekintették a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című téli műsorunkat.

Szekáry Zsuzsanna