Senkit sem hagyunk cirkusz nélkül!  

Tegnap délután három órától, immár rendhagyó módon, negyedik alkalommal jelentkezett a Fővárosi Nagycirkusz élő online adása az intézmény Facebook oldalán Cirkusz+ címmel, amelyben izgalmas interjúk, cirkuszpedagógiai feladványok, kulisszatitkok, nyereményjáték, cirkusztörténeti érdekességek és zsonglőroktatás várta a nézőket.

Maka Gyula műsorvezető társa a manézsban ezúttal Pintér Tibor „Tenya”, a Nemzeti Lovas Színház igazgatója volt, aki az általa vezetett intézményről, a lovak- és a cirkuszművészet iránti szeretetéről mesélt a nézőknek, majd szakkommentárral látta el az Ezüst Pierrot-díjas Alania Troupe látványos dzsigit próbáját.

Az adás a lovak köré épült, ezért a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum muzeológusainak, Joó Emesének és Szonday Szandrának köszönhetően a témában több cirkusztörténeti érdekességet is megtudhattak a nézők.

Sándor András, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszpedagógiai koordinátora a múlt heti rendhagyó biológia óra után most játékos történelem órára invitálta a nézőket, akiknek három kérdést tett fel lovas témában. A helyes válaszokat adó nézőink között cirkuszi ajándékcsomagot és családi belépőjegyet sorsoltunk ki.

Maka Gyula következő vendége Balogh Kata volt, aki amellett, hogy a Fővárosi Nagycirkusz tánckarvezetője, erősen kötődik a lovakhoz, ugyanis táncos munkái mellett filmforgatásokon is dolgozik, többek között a nagysikerű The Witcher című fantasy sorozatban is vállalt kaszkadőr feladatokat. A sokoldalú, fiatal hölgy filmes munkáiról, tánckarvezetői feladatairól és a levegőkarika zsáner iránti rajongásáról mesélt.

Ezután Szonday Szandra muzeológus jelentkezett be Skype-on, aki a kollégáival végzett feladataiba avatta be a nézőket, majd saját gyűjteményéből bemutatott egy 1983-as, Fővárosi Nagycirkuszi plakátot és két ugyanabból az évből származó cirkuszjegyet, majd a híres magyar artista, színész, humorista Alfonzó izgalmas életútjáról tartott ismertetőt.

Ismét a játékos oktatásé volt a szerep, Csürke Tibor, a Fővárosi Nagycirkusz Tanulj cirkuszt! programjának készségfejlesztő munkatársa Pintér Tibort és a nézőket ezúttal a tányérpörgetés rejtelmeire tanította meg.

Ezután ismét Sándor András következett, aki átfogóan ismertette a rendhagyó történelem óra feladataihoz kapcsolódó helyes válaszokat, majd Maka Gyula kihirdette a játék nyerteseit, valamint felhívta a figyelmet az intézmény legújabb, játékos pályázatára, amelyről bővebben erre a linkre kattintva informálódhatnak.

Hétvégén sem hagyunk senkit cirkusz nélkül, ugyanis szombaton és vasárnap, 18 órától, a 2016-os Dima karácsonya című műsorunkat vetítjük le Facebook oldalunkon. A következő Cirkusz+ élő online közvetítésre pedig április 16-án, 15 órától kerül sor Facebook oldalunkon.

 

 

Szekáry Zsuzsanna