Senkit sem hagyunk cirkusz nélkül!  

Csütörtökön újabb élő, online adással várta a cirkuszrajongókat a Fővárosi Nagycirkusz a Facebook oldalán Cirkusz+ címmel, amelyben izgalmas interjúk, cirkuszpedagógiai feladványok, kulisszatitkok, nyereményjáték, cirkusztörténeti érdekességek és egyensúlyozás oktatás várta a nézőket. Maka Gyula vendége ezúttal Vastag Tamás énekes volt, és láthattuk a Duo Togni előadását is.

A Fővárosi Nagycirkusz videós stábja ezúttal egy kellemes emlékeket idéző újítással élt. Az élő drónfelvétel technikának köszönhetően a cirkusz épületén kívülről, virtuálisan beléphettünk a Fővárosi Nagycirkusz épületébe, mintha csak egy átlagos délután lenne, és éppen egy izgalmas műsorra érkeznénk az épületbe.

A manézsban Maka Gyula sztárvendégét, Vastag Tamást kérdezte énekesi és színházi karrierjéről, vicces rajongói történetekről és a cirkuszhoz való kötődéséről.

Ezután a Duo Togni több szögből közvetített gurtni műsorszámának próbájába leshettünk be, amelyhez a Duo Fossett női tagja, Krich Noémi fűzött szakkommentárt.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ egyik kiemelt feladatának tekinti az oktatást, ezért most sem maradhatott el Sándor András cirkuszpedagógus rendhagyó órája, melynek témája ezúttal a Fővárosi Nagycirkusz téli műsorához kapcsolódó izgalmas földrajzóra volt. Az órát a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című előadás képsorai színesítették.

A Duo Togni próbáján láthattunk egy különleges, hajon lógásos trükköt, amihez kapcsolódóan a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum muzeológusainak, Joó Emesének és Szonday Szandrának köszönhetően több cirkusztörténeti érdekességet is megtudhattak a nézők.

Ezután Maka Gyula a Duo Togni női tagját, Antal Lorettát kérdezte artistaművész pályájáról, vőlegényével és partnerével, Daniel Tognival való megismerkedésükről, a cirkuszi életről, valamint szereplésükről az America’s Got Talent elnevezésű tehetségkutató műsorban.

Szonday Szandra cirkuszkutató, muzeológus élő skype-os bejelentkezése során ezúttal egy játékra hívta fel a figyelmet: a múzeumok összefogtak és karantén pályázatot hirdettek, amire gimnazisták és felsőoktatásban tanulók jelentkezését várják. Bármilyen művészeti alkotással lehet jelentkezni, amivel ki tudják fejezni a jelenlegi karantén hangulatukat. (Részletek: https://fnc.hu/hirek/fakirok-onkentes-karantenban-muzeumi-palyazat-fiataloknak/)

A Duo Togni próbája alatt Vastag Tamás elénekelte az Őrizd az álmod! című dalt, majd a Fővárosi Nagycirkusz Tanulj cirkuszt! programjának készségfejlesztő munkatársa, Csürke Tibor egyensúlyozó gyakorlatokat tanított otthon is fellelhető eszközökkel Vastag Tamásnak és a nézőknek.

Miután Sándor András részletesen ismertette a rendhagyó földrajzórához kapcsolódó kérdések helyes válaszait, Maka Gyula bejelentette a nyertesek neveit, akik cirkuszi ajándékcsomagokat, egy szerencsés nyertes pedig családi belépőt nyert előkészület alatt álló, a művészetekhez szorosan kapcsolódó Tündértánc – Nővarázs című előadásunkra.

Következő Cirkusz+ című élő adásunk április 30-án, 15 órától jelentkezik. Szombaton és vasárnap 18 órától, Facebook oldalunkon felvételről a 2019-es Cirkuszok éjszakájára összeállított műsorunkat tekinthetik meg.

Szekáry Zsuzsanna