Senkit sem hagyunk cirkusz nélkül!  

Ha csütörtök, akkor Cirkusz+! A Facebook oldalunkon jelentkező, hetedik online adásunkban izgalmas interjúk, cirkuszpedagógiai feladványok, kulisszatitkok, nyereményjáték, cirkusztörténeti érdekességek és zsonglőroktatás várta a nézőket. Maka Gyula vendége ezúttal Csonka András színművész volt, és láthattuk Semyon Krachinov zsonglőr előadását is.

Csonka András a különböző közösségi felületeken aratott népszerűségéről mesélt, ahol a főzés mellett különböző karakterek bőrébe bújik. Bár fő foglalkozása szabadúszó színművész, ezt egészíti ki a popzene és a közösségi oldalak. Utóbbiak azért fontosak számára, mert szeret szoros kapcsolatot kialakítani a közönségével. Csonka Andrásnak áprilisban két bemutatója is lett volna, a Black Comedy és a Nagyvárosi fények, amiket reményei szerint minél hamarabb előadhat imádott közönségének a színpadon.

Ezután a Bronz Pierrot-díjas Semyon Krachinov robbant be a manézsba zsonglőrszámával, amelyhez Hornyák István zsonglőr, a Fővárosi Nagycirkusz Tanulj cirkuszt! programjának készségfejlesztő munkatársa fűzött szakkommentárt.

A Fővárosi Nagycirkusz Alkoss cirkuszt! pályázatának ismertetése után Maka Gyula kihirdette a múlt heti nyerteseket és a következő feladványt. Pályázatunkról a https://fnc.hu/alkoss-cirkuszt/ oldalon tájékozódhatnak.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ egyik kiemelt feladatának tekinti az oktatást, ezért most sem maradhatott el Sándor András cirkuszpedagógus három kérdésből álló rendhagyó órája, mely ezúttal a szokásos három kérdéssel a zsonglőrködés mentén rövid bepillantást nyújtott a mozgás fizikájába.

Az adás a zsonglőrködés köré épült, ezért a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum muzeológusainak, Joó Emesének és Szonday Szandrának köszönhetően a témában több cirkusztörténeti érdekességet is megtudhattak a nézők.

A következő vendég Marosi Antal, a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke és a Fővárosi Nagycirkusz sajtófőnöke volt, aki az egyesület által szerdán, a titkárság épületében történt nagyteljesítményű ózongenerátoros fertőtlenítésről , és az egyesület munkájáról beszélt.

Ezután beleshettünk a Fővárosi Nagycirkusz professzionális zenészekből álló, állandó zenekarának próbatermébe, ahol épp a fúvós szekció próbált. A zenészek megmutatták az 1970-es évek óta gyűjtött kottákat, és beszéltek a fülmonitorok munkájukban betöltött szerepéről.

A manézsban a Fővárosi Nagycirkusz Tanulj cirkuszt! programjának készségfejlesztő munkatársa, Csürke Tibor a rolla bolla zsáner alapjaira tanította meg Csonka Andrást és a nézőket.

Miután Sándor András részletesen ismertette a rendhagyó fizika órához kapcsolódó kérdések helyes válaszait, Maka Gyula bejelentette a nyertesek neveit, akik cirkuszi ajándékcsomagokat, egy szerencsés nyertes pedig családi belépőt nyert előkészület alatt álló, a művészetekhez szorosan kapcsolódó Tündértánc – Nővarázs című előadásunkra.

Következő Cirkusz+ műsorunk május 7-én, 15 órától jelentkezik, most hétvégén pedig új időpontban, délelőtt tíz órától Facebook oldalunkon a Rippel Brothers által rendezett Főnix – Tűzcirkusz című műsort tekinthetik meg nézőink két részletben.

 

Szekáry Zsuzsanna